Luukku 21: DIY Helppo keppihevonen + kaava siihenJos keppihevosesta tulee tosi ihana, niin onko sitä pakko antaa lasten käyttöön vai voiko ratsastella vaan itse? Tykkään tästä ompeluksesta nimittäin ihan älyttömästi ♥

No joo, kyllä tämä on jo päässyt leikkeihin mukaan, itse asiassa suunniteltua aiemmin jo. Heppa oli tarkoitettu joulupakettiin tyttärelle, mutta poitsupa bongasi keskeneräisen hevosen nurkkaan jemmattuna, ja siitä asti vahtasi sen valmistumista. Joten tadaa, tässä hän on - Harjava Hevonen! En tiedä mistä ipana nimen keksi, mutta Harjava on kyllä ihan jees nimi tälle :) Pikkusiskolla ei ole ollut mitään asiaa koskea tähän, kun isoveli on niin ihatuksissaan hevosta hoitamassa ja syöttämässä sille joulupalloja omenoina.Kulutin jo alkusyksystä aikaa etsimällä ohjeita ja kaavoja keppariin pinnaamalla ja googlettamalla. Paras inspiraatio tuli näistä hevosista. Aika kuitenkin kului ja jotenkin jäi hommaan tarttumatta, kunnes viime viikolla sain muutaman tunnin ylimääräistä vapaa-aikaa. Löytyneet ohjeet eivät vastanneet visiotani, joten päädyin tekemään oman ohjeeni helppoon ja yksinkertaiseen satuhevoseen. Ei tämä ehkä enää pukinkonttiin tänä jouluna ehdi, jos sinäkin innostut kepparia ompelemaan, mutta ehkä ohjeesta on iloa myöhemmin.

Keppihevosen kaava

Kaavan piirsin omasta päästä ja mittailematta, joten siihen nähden yllättävän hyvä tuli. Kankaana on palalaarifleece, ja täyttämiseen uhrasin vanun puutteessa yhden tyynyn. Keppikin oli jumppaamiseen tarkoitettu harjanvarsi, joka näin löysi paljon jalomman käyttötarkoituksen.

DIY Helppo keppihevonen

Tarvikkeet: Noin 50 cm fleeceä tms. kangasta, vanua, harjanvarsi, villalankaa, virkkuukoukku, sakset, liimaa, valkoista + mustaa + tehosteväristä kangasta silmiä varten,  vinonauhaa, 2 kpl pieniä d-lenkkiä, 2 kpl karabiinilukkoja ja 2 kpl avainrenkaita

 • Tulosta tästä kaava tai piirrä itse
 • Taita kangas oikeat puolet vastakkain, neulaa kaava kiinni ja leikkaa pään kappaleet (2 kpl) sekä korvat (4 kpl)
 • Ompele käsin tai koneella pääkappaleet yhteen, jätä auki alareunasta. Käännä oikein päin.
 • Ompele korvat oikeat puolet vastakkain ja käännä oikein päin. Taita alareunasta pari milliä sisään ja ompele pienin pistoin kääntöaukko umpeen.
 • Täytä pää vanulla napakaksi. Jätä noin 5 cm kankaan alareunasta vapaaksi.
 • Katkaise harjanvarsi sopivaa mittaan ja pehmusta toinen pää esim. vanulla ja teipillä (ei välttis, en tehnyt itse).
 • Tunge keppi hevosen pään sisään. Tarkista, että se on keskellä ja vanut hyvin ympärillä. Laita liimaa (esim. Erikeeper) kankaan alareunaan ja painele tiukasti keppiä vasten. Ota pitkä pätkä villalankaa ja kieputa tiukasti kepin ympärille niin, että kankaan reuna peittyy hyvin. Kieputa lankaa myös ylöspäin niin, että pään alareuna tulee napakaksi. Solmi langan päät kunnolla ja pujota päät neulan avulla lankakieputuksen sisälle.
 • Katso korville hyvät paikat ja neulaa ne paikoilleen. Ompele käsin pienillä pistoilla korvat päähän kiinni.
 • Ompele korvista taaksepäin keskisaumaa pitkin tikkipistoja lähelle pään alaosaa. Ompele vaakasuora tikkipistorivi  korvien etupuolelle.
 • Leikkaa harjaa varten villalanka haluamaasi mittaan. Näppärä keino on kieputtaa lankaa esim. kirjan ympärille ja leikata toisesta päästä auki. Esim. omassani yhden langan pituus on noin 60 cm (30 cm korkea kirja, jonka ympärille kieputin langan)
 • Vedä virkkuukoukulla aina kaksi lankaa kerrallaan tikkipistojen alta ja tee solmu (eli langat solmitaan tikkipistoon kiinni niin, että molemmille puolille jää saman pituinen pätkä. Tee koko harja näin, lankojen määrä riippuu halustusta harjan paksuudesta. Siisti saksilla roikkuvat langat.
 • Piirrä ja leikkaa silmiin sopivat palat mustasta, valkoisesta ja tehostevärisestä kankaasta. Katsoin silmään mallia täältä. Liimaa palat yhteen ja lopuksi liimaa valmis silmä pään sivulle sopivaan kohtaan. Ompele vielä pienin pistoin silmän reunat päähän kiinni (samoin muut kerrokset tarpeen mukaan, liimakin pitää hyvin). Tee ripset halutessasi.
 • Lisää haluamasi koristeet/merkit/täplät samoin kuin silmät halutessasi (vrt. sydämet tässä).
 • Ompele suitset vinonauhasta: Mittaa ensin turvan ympärys ja leikkaa sopivan pituinen pätkä vinonauhasta -> ompele renkaaksi. Taita vinonauha kaksinkerroin ja tikkaa reuna -> kapea rengas. Mittaa seuraavaksi korvien taakse menevä hihna + noin 3 cm käänteisiin. Taita nauha kaksinkerroin ja tikkaa. Sovita suitsia päähän; sujauta d-lenkit poskihihnan päihin, taita pää turpahihnan alta ja neulaa poskihihna turpahihnaan kiinni sopiviin kohtiin (lähikuva suitsista selkeyttänee asiaa). Ompele poskihihnan päät kiinni turpahihnaan. Mittaa seuraavaksi otsahihna + pari cm käänteisiin ja leikkaa sopiva pätkä vinonauhasta. Taita sekin ja tikkaa kapeaksi. Sovita otsahihna paikoilleen, taita päät poskihihnojen alle ja ompele kiinni.
 • Lopuksi vielä ohjakset: Mittaa vinonauhasta sopivan pituinen pätkä, taita kahtia ja ompele kapeaksi. Pujota avainlenkit karabiinilukkojen päihin. Taita ohjasten päät avainlenkkien ympärille ja ompele kiinni. Kiinnitä ohjat karabiinilukoilla d-lenkkeihin.
 • Taputa valmista heppaa ♥ Kysy, jos (kun) joku asia jää epäselväksi!


JOULUAATTO ON JO KOLMEN YÖN PÄÄSTÄ!

26 kommenttia

 1. No on kyllä niin hieno ja ihanan värinen! =) Meilläkin tämä voisi olla suosittu tai ainakin äiti tykkäisi ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mia! Söpö heppa sopii sisustukseenkin paremmin kuin monet muut lelut :D

   Poista
 2. Siis niin söpö jälleen! 😍 Kiitos ohjeesta, meiltä löytyy kaksi My little pony-fania joten voi olla että tämä menee ensi vuonna kokeiluun ☺

  VastaaPoista
 3. Tosi söpö hevonen! Ja kyllä on ihan sallittua itsekin vähän leikkiä;)
  Tein meidän lapsille viime vuonna keppihevosen, mutta sen pää on niin iso että sillä on pienten vaikea ratsastaa. Selvästi siis äidin sisustusheppa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisustusheppa on hyvä heppa :) Tämäkin on aika kookas, paremmin sopiikin kolme veen käyttöön. Kiitos NuttuNA ❤️

   Poista
 4. Oi että miten suloinen! Ei nyt löydy edes sanoja, niin söpö!

  VastaaPoista
 5. Ihana heppa ❤ en yhtään ihmettele että isoveli on niin ihastuksissaan. Mutta miten ihmeessä sinä ehdit tehdä kaiken!?! Minunkin piti tehdä heppa pukinkonttiin, mutta jostain kumman syystä meille tuleekin ostoheppa 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööh, hyvä kysymys :D Ihan kaikkea en kyllä millään ehdikään... Ostoheppa on varmasti sekin ihana! Kiitos Susanna ♥

   Poista
 6. Kylläpäs Harjava on upea heppa! Hieno nimi ja mahtavan värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikku Akka ♥ Minustakin etenkin tuo harja on ihanan värinen :)

   Poista
 7. Se on niiiiin hieno! Varmaan kivan erilainen työ kuin yleensä. :)

  VastaaPoista
 8. Ihana keppari!
  Itse pidän keppariblogia,joten tämä ohje tulee ehkä käyttöön!

  VastaaPoista
 9. Aivan ihana! Näytin tänään kuvia tytölle niin haluaisi nyt sitten samanlaisen..:) Ja siis ei tietenkään sun tarvitse antaa heppaa lapselle, ei muuta kuin hyppäät ratsun selkään:) Vähän sama juttu tuon mun nukkekotiprojektin kanssa, oon tainnu sillä enempi leikkiä kun tyttö:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun nukkisprojektia on kyllä ihan mahtava seurata! Kyllä se niin on, että jos äiti tekee, niin saa siinä olla myös äidin iloa mukana ;) Kiitos paljon Villa Pipo ♥

   Poista
 10. mistä olet hommannut karbiinilukot, d lenkit ja avainrenkaat? saako netistä samasta paikasta tilattua?

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!