(Onniblogien) Joulukalenterin 20. luukku: Majurskan talo

Kuten otsikkokin kertoo, on tämän päivän luukku myös Onniblogien joulukalenterin luukkuni. Eilen vierailtiin Johannan luona Kätilön käsistä-blogissa ja huomenna vuoron saa MäSäMutsi. Mutta nyt, tervetuloa minun kanssani Lappeenrantaan! Halusin tämän päivän kirjoituksessa synttäreitteni kunniaksi (31 vuotta eteläkarjalaisena :D ) esitellä teille yhden tämän kaupungin viehättävimmistä paikoista. Lappeenrannassa käydessä yksi pakollinen kohde (joita ei kyllä montaa muuta olekaan...) on sataman kupeessa oleva Linnoitus, jolla on meille oma historiallinen merkityksensä. Muun muassa museomme, kesäteatterimme, radiotalomme ja pari mainiota ravintolaa sijaitsevat siellä. 

Linnoituksesta löytyy myös Majurskan talo, mikä on tässä tarinassa pääroolissa. Valitsin sen kohteeksi paikkana, joka henkii vanhaa aikaa ja etenkin joulun aikaan on aivan omassa luokassaan tunnelman suhteen. Ja liittyvätpä kädentaidotkin siihen vahvasti! Majurskan talo on paikka, mihin ehdottomasti kuljetan vieraani, joko herkuttelemaan tai kukkaroa keventämään. Yksi paikallisista lempipaikoistani ♥

Majurskan talossa sijaitsevat kahvila Majurska, Tyyki-puoti, Matroona-puoti ja  Galleria Kääntöpoiju. Keltainen talo on rakennettu 1800-luvun puolessa välissä aikoinaan venäläisille upseereille perheineen asuinkäyttöön. Sen jälkeen se on toiminut ainakin keuhkoparantolana sekä sateenvarjotehtaana, kunnes vuonna 1986 Kahvila Majurska avasi ovensa. Perustaja oli itse majurin rouva, joten siitä nimi koko rakennukselle. Vanhat rakenteet, kakluunit, esineet ja huonekalut kertovat talon historiasta omaa tarinaansa ja tekevät siitä niin erityisen.


Kahvila Majurska on tunnettu ulkomaita myöten ja monen turistinkin vakiovierailukohde täällä. Sen ainutlaatuinen tunnelma, vanhanaikainen ja originaali sisustus sekä suussa sulavat leivonnaiset lienevät pysyvän suosion salaisuus. Viime keväästä asti kahvilan on omistanut Arja Ylä-Outinen, joka pikkuhiljaa on tehnyt siitä omannäköistään, alkuperäistä ja perinteitä kunnioittaen. Arjan omat juuret käsityöalan ammattilaisena ovat talon toisessa päässä, puotien puolella. Siirtyminen neuleiden maailmasta kahvilan omistajaksi kävi nykyiseltä leipuri-kondiittorilta kuitenkin helposti, sillä ruokabisnes kulkee suvussa. Arja kertookin hymyillen sukunsa ruokkineen lappeenrantalaisia jo lähes kuuden vuosikymmenen ajan niin kauppiaina kuin pitopalvelun kautta. Juhla- ja pitopalvelua on tarjolla Majurskassakin, ja kabinetissa on vuosien varrella pidetty niin syntymäpäiviä ja ristiäisiä kuin häitä ja hautajaisiakin.




Ikkunassa näkyvä luukku on muisto keuhkoparantola-ajoilta. Potilaat olivat eristettyinä, mutta saivat nähdä läheisiään ikkunan läpi. Ainoastaan pieni ikkunaluukku avattiin, jotta puhuminen onnistui. 

Talon toinen puolisko on varattu käsityöpuodeille, joissa vierailen välillä ihan vain ihastelemassa kaikkia hienoja taidonnäytteitä ja hakemassa inspiraatiota itsellekin. Monipuolisen Matroona-puodin omistaa Pirjo Holttinen, jonka ominta alaa ovat graafiset työt ja sulatuslasityöt. Matroona myy lisäksi taitavien käsi- ja ja taideteollisuuden pienyrittäjien tuotteita laidasta laitaan; valikoimiin kuuluu niin koruja, tekstiilejä, kynttilöitä, herkkuja, julisteita, kortteja kuin sisustustavaroita ja koriste-esineitä. Tarkempia tietoja kuvissa näkyvistä tuotteista voi halutessaan kysyä sähköpostilla Pirjolta.









Linnoitus-juliste on Pirjon omaa käsialaa ja hauska tuliainen Lappeenrannasta.




Tyyki-puoti hurmaa heti sisään astuessa värikkyydellään! Myynnissä on muun muassa Riimingin, Joutomaan, Virkkukoukkusen ja Iderin tuotteita sekä paljon muuta. Tarjolla on muun muassa koruja, paperituotteita, vaatteita, laukkuja ja pussukoita, leluja, koristeita, kynttilöitä, pesutuotteita.... Vaikka mitä! Itselleni mukaan lähti marenkimansikkasaippuaa ja kalenteri ensi vuodelle :) Tyykillä on myös verkkokauppa, jossa kannattaa pistäytyä, jos ei paikan päälle pääse.







Sukat ovat paikallisen Marja Koskisen käsialaa.




Majurskan talon toisesta päädystä löytyy vielä Galleria Kääntöpoiju, mikä on erikoistunut erilaisiin pellavatuotteisiin. Heidänkin nettisivujaan kannattaa kurkata.

Löytyykö Sinun kotikaupungistasi jokin vastaava paikka, 
missä kädentaidot ja käsillä tekeminen ovat arvossaan?
 Haastan teidät muutkin esittelemään omaa suosikkianne omalla alueellanne! 
Käythän vinkkaamassa kommenttikenttään, jos ja kun haasteeseen tartut, 
niin huomaan varmasti tulla kurkistamaan :)

Jouluun enää 4 yötä!


20 kommenttia

  1. Ihanan näköinen paikka! Meillä täällä pikkukylässä ei valitettavasti ole mitään vastaavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana tuo onkin :) Eipä muuta kuin vieraisille, jos tänne päin joskus satutte!

      Poista
  2. Onnittelut! :) Wau mikä paikka! Ei ihme jos vieraasi haluat tuolla käyttää! Eipä täälläkään mitään vastaavaa ole. Kaupungissa ehkä, mutta liikun siellä niin vähän etten tiedä.. Käytänkin jonkinverran verkkokauppoja kun on niin pqljon kätevämpäö kuin joko lähteä lasten kanssa tai hankkia hoitaja.. Ruokakauppoihin ehtii yleensä vielä illallakin vaikka miehellä olisikin pitkä työpäivä.. Täytyykin kurkata Tyykin sivuja, kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tykkäsit :) Kyllä miekin mielummin ilman lapsia kaupoilla käyn, ja onni on tosiaan nettikaupat :D

      Poista
  3. Tuo on kyllä ihana paikka. Tuolla on tullut muutaman kerran piipahdettua silloin kun olin Taipalsaaressa töissä pari kesää. 😊 Ja linnoitukset.. Ja satama alue ja ja. Paljon muistoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana juttu, jos tämä herätti muistoja! Tuo alue on kyllä kesäisin parhaimmillaan :)

      Poista
  4. Onnittelut! Ja ihana paikka! Niin tunnelmallinen kahvila ja ihania käsitöitä. Meiltä löytyy Parkanon Kehräämö Lankasuuli, jossa käy käsityöharrastajia aika kaukaakin ja itsekin tulee siellä vierailtua aika usein... =) Kauppa on pieni vanha talo kirkon kupeessa ja sieltä löytyy laaja valikoima lankoja joka lähtöön, mutta myös muita käsityötarvikkeita ja lisäksi matonkutojille loimia ja kuteita. Kauppaa pitää ihana ystävällinen 80-vuotias vanha Herra, asiakaspalvelu on ihan loistavaa ja jos jotain ei löydy tilataan.Nettisivuja kaupalla ei ole, mutta muuten kaupasta löytyy kyllä aina kulloinkin pinnalla olevia juttuja. Itse olen tuolta ostanut lankoja ihan pikkutytöstä asti. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi ❤️! Kuulostaa ihanalta paikalta tuokin, juuri tuollaisia sydämellisiä ja uniikkeja paikkoja on mahtava suosia :) Pitääkin muistaa tuo, jos Parkanoon eksyn!

      Poista
  5. Ihana paikka!! Tekee mieli tulla käymään :D Meillä on täällä pk-seudun sivukunnassa keskustassa joitain pieniä kahviloita ja puoteja, ei kyllä läheskään tuollaista ♡ sensijaan Sulkavalla se kahvila-käsityöpuotiryhmittymä on aika ihana, siellä taisitkin käydä silloin kesällä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kerro heti kun tuut, pistän kahvin tippumaan :D ❤️ Sulkavan puodit oli tosi symppiksiä, pitää yrittää ensi vuonnakin päästä käymään :)

      Poista
    2. Hehe, mitäköhän asiaa sinne keksisin :D Ilmoita taas kun meet Sulkavalle, jos sattuisin samaan aikaan ❤❤

      Poista
    3. Sinne vasta heinäkuussa, mutta Helsinkiin kyllä varmasti jo talvella :) Rehvaillaanko sitten :) ?

      Poista
  6. Oi miten hienoa, kun esittelit tämän ihanan paikan kotikaupungistamme! =) Todellakin kannattaa paikan päällä käydä jos vain paikkakunnalle eksyy! =)

    VastaaPoista
  7. Myöhästyneet syntymäpäiväonnittelut! Ihana paikka, todella tunnelmallinen <3! Tuolla on varmasti ihana hengähtää hetki ja katsella kaikkea kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna, hyvin ehti vielä ❤️ Tuo Majurska on nimenomaan sellainen paikka, kiire jää ovelle :)

      Poista
  8. Aivan ihastuttava paikka! Tuolla saisin kyllä tovin jos toisenkin vierehtämään, niin paljon olisi mielenkiintoista katseltavaa! Täältä meiltäpäin löytyy yksi pieni käsityöpuoti, taito shop. Pitäs ihan tarkemmin tutustua taito itä-suomi ry:n toimintaan, kun järjestävät erilaisia käsityökouluja ja kursseja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan varmasti! Nuo taitotalot houkuttavat itseänikin, nimenomaan tuo kurssitarjonta :) Olisi niin paljon kaikkea kiinnostavaa, jos vaan aikaa olisi! Kiitos Villa Pipo ♥

      Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!