Joulukalenterin 17. luukku: Piparilinnake ja Marianne-kakku

Oikeastaan joka joulu päätän, että ei, tänä vuonna en tee piparkakkutaloa. Turhaa tussaamista ja sotkemista, hermojen kiristelyä ja sokerin puputusta (koska puolet karkeista menee tietenkin suuhun). Ja kuitenkin yhtenä iltana huomaan vatkaavani pikeeriä ja istuvani pursotuspussi kourassa pystyttämässä huojuvia seiniä piparimökkiin. Ei sitä vaan voi jättää tekemättä! 

Tänä vuonna hammasten kiristely jäi yllättävän vähiin, kun kokeilin koristella seinät ennen kokoamista, toisin kuin aiemmin olen tehnyt. Perinteisen mökin sijaan tein mieheni piirtämillä kaavoilla tuollaisen linnoituksen, mihin voi laittaa halutessaan sisälle pari tuikkua loistamaan. Idea ja alkuperäinen malli oli Pirkka-lehdessä. Tästä tuli hienoin tekeleeni ikinä, vaikka kalpeneekin taitavammille leipureille. Olisikohan sellainen oikea pursotinhärveli kätevä muovipussin sijaan?






Mies tyytyi perinteiseen Ikean valmistaloon omilla koristeillaan. Ulkonäöstä viis, maku on siinä todennäköisesti parempi :D

Ja jottei sokerilaskuhumala pääsisi yllättämään, jaan teille vielä makoisan reseptin viime viikonlopulta, Meillä leipomishommat onnistuvat yleensä parhaiten niin, että minä napsin herkkuohjeet talteen ja parempi puolisko toteuttaa. Syömiseen osallistuminen sujuu kyllä molemmilta... Tämä kakku tyydytti kyllä suklaanälän erinomaisen hyvin! Josko sieltä joku toinenkin suklaan ystävä löytyy? Alkuperäinen ohje on Fazerin.


Marianne-kakku

Pohja:
1 pötkö Marianne-keksejä (tai muita minttusuklaatäytekeksejä)
50 g sulaa voita

Täyte:
4 kpl liivatelehtiä
3 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
250 g mascarpone-juustoa
200 g taloussuklaata sulatettuna

Murskaa keksit ja sekoita sulatettu voi murujen sekaan. Keksiseos painellaan leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (20 cm halkaisija) pohjalle ja reunoille. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi, ja lisää siihen vanilja- ja tomusokerit. Sekoita mascarpone varovasti sekoittaen kermavaahvon joukkoon. Sulata suklaa esim. vesihauteessa ja sekoita hieman jäähtyneenä täytteen sekaan. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumennettuun vesitilkkaan. Kaada liivate ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen täytteen sekaan. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoittele. 

Hankalinta tässä kakussa on jättää se hyytymään, mieluiten yön yli. Päälle voi laittaa haluamansa koristelut. Hirrrrveen hyvää!


Enää 7 yötä jouluun!!

20 kommenttia

  1. Kiva tuollainen katoton versio piparkakkutalosta.. Ja kakku kuulostaa kyllä namilta!

    VastaaPoista
  2. Tulipa kiva tuosta piparilinnasta. Kauniisti olet sen koristellut. Ja niin herkullisen näköinen tuo suklaakakku. Ehkä pakko kokeilla vaikka uudeksi vuodeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pikku Akka! Siistimmän olisi saanut sulalla sokerilla, mutta jotenkin tykkään koota pikeerillä mielummin. Maistuukin paremmalta :)

      Poista
  3. Minä en ole ikinä tehnyt piparkakkutaloa, mutta nyt kun näitä hienouksia katselee, niin alkaa homma vähän houkuttelemaan, ehkäpä siis ensi vuodeksi :). Tuon suklaakakun resepti on minullakin tulossa kokeiluun, mies varsinkin on meillä suklaakakkujen ystävä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän oli pakko laittaa pakkaseen puolet kakusta, muuten olisi hävinnyt saman tien ;) Kokeilun arvoisia herkkureseptejä on niin paljon, että ihan vaikea valita!

      Poista
  4. Ihqu piparilinna. Tuo sisäpihan valo tuo ihan jännittävän tunnelman.

    Kuulin juuri radiosta, että "Parasta joulun jälkeen on se, kun saa syödä piparitalon", onkohan se näin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Titta! Pakko tunnustaa, että tuon oman rakennelmani pihamaa on jo vähän kärsinyt, kun karkkihiiri ei malttanut pysyä poissa ;) Saa nähdä mitä joulun jälkeen on jäljellä :D

      Poista
  5. Oi nams :) Ihana tuo miehen tekemä :D :D Mulla on Ikeasta ostetut muotit missä on lovet joka osassa niin niitä ei tartte liimata, pysyy pystyssä itsekseen :) Minä koristelen aina osat ennen kasaamista! Pikeeri kuivaa niin nopeasti. Meillä poika 4v joka päivä kyselee millon saisi syödä talon ja yksi ilta epätoivoisena mietti josko yöllä yksi karkki tippuisi katosta niin hän syö sen :D Lapset <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuommoinen muotti olisi ihan huippu! Kokoaminen on aina se ikävin osuus. Ja jatkossa miekin kyllä koristan ensin, sai niin paljon siistimpää jälkeä aikaan, vaikka harjoittelua vaatisi edelleen :) Kuten tuossa yllä totesinkin, meillä talot ei todnäk tule edes joulua näkemään :D

      Poista
  6. Oi nami!!
    Täytyy tunnustaa jotain... En oo koskaan tehnyt piparkakkutaloa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt äkkiä ostamaan kaupasta piparitalon osat, niistä on helppo aloittaa :D Ehtii vielä jouluksi!

      Poista
  7. Hieno piparilinna ja niin kauniin näköinen valaistuna. Minä päädyin tänä vuonna tekemään vain piparkakkumetsän. Sekin on aika kiva idea ja huomattavasti helpompi kuin talo.

    VastaaPoista
  8. Upea linna koristeineen ja valaistuksineen! Ja miehen koristelemasta talosta tulee se Hannu ja Kerttu -sadun noidan mökki mieleen, lie syypäänä tähän tuo pääkallo tuolla katolla :D. Pistin silmät kiinni suklaakakun kohdalla, muuten joutuu tonkimaan keittiön kaappeja herkkujen perässä ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna ♥ Meilläkin kakku teki kyllä hyvin kauppansa, saa nähdä mitä tuo mies jouluksi loihtii :D

      Poista
  9. Suklaakakut, ne on minun herkkua! Monenlaista ohjetta on tullut kokeiltua, tuo Marianne voisikin olla seuraavana vuorossa, kiitos vinkistä:) Upean näköinen piparkakku -linnoitus! Miehesi rakentama on myös herttainen, tehty vähän ronskimmalla otteella:D Muistan lapsuudesta, että piparkakkutalon rakennus oli yksi niistä joulun kohokohdista ja se odottelu, milloin sen saa syödä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ole suklaakakun voittanutta ♥ Piparilinnakin on jo jokseenkin osumaa ottanut pihakivetyksen osalta :D Kiitos Villa Pipo!

      Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!