Kirjaesittelyssä: Islantilaisia neuleita ja Islantilaisia lastenneuleitaPaljon neulovat ja viime kevään aikana muutkin uutisia seuraavat saattoivat huomata islantilaisten neuleiden olevan tällä hetkellä ihan huipputrendikkäitä. Kun korona vei muut vapaa-ajan puuhat, innostuivat monet neulomaan itselleen villapaitoja. Tyypillisimmillään islantilainen villapaita on islantilaisen lampaan villasta neulottu pusero, jota koristaa värikäs kaarrokekuviointi ja usein myös kapeammat koristenauhat hihansuissa ja helmassa. Paidat ovat usein unisex-malleja ja etu- sekä takakappale neulotaan symmetrisiksi, jolloin paitaa voi pitää kummin päin vain. Jos paita neulotaan aidosta (islantilaisesta) lampaanvillasta, on se monesti valtavan lämmin sekä tuulta ja kosteutta eristävä, jolloin se sopii parhaiten uloimmaksi pukeutumiskerrokseksi esim. retkeillessä. 

Itse olen nyt muutaman villapaidan neulonut islantilaiseen tyyliin, tosin vain yhdessä käytin "oikeaa" lankaa. Koin sen kuitenkin omaan käyttööni liian karheaksi ja totesin myös muun villalangan sopivan hyvin. Seuraavaksi aionkin neuloa ihan kotimaisesta lampaan villasta, sillä se vetää ominaisuuksiltaan vertoja islantilaisille mennen tullen. 

Islantilaisista neuleista puhuessa minulle tulee mieleen lähinnä vain ne villapaidat. Olikin hauska tutustua näihin kirjoihin, joissa on myös monia muita vaatteita ja asusteita. Malleissa ja kuvioinneissa minua viehättää niiden ajattomuus ja sovellettavuus, sillä sama ohje sopii parhaimmillaan koko perheelle - jos siis samistella haluaa. Ovatko nämä kirjat Sinulle tuttuja?

Islantilaisia lastenneuleitakirjoittaneet Eva Mjöll Einarsdóttir, G. Dagbjört Gudmundsdóttir, Heidrun Erla Gudbjörnsdóttir ja Sigurlaug Elín pórhallsdóttirTämä kirja on julkaistu viime kesänä, mutta sain sen nyt vasta ensi kertaa käsiini. Kirjasta löytyy 27 ohjetta muun muassa paitoihin, villahaalareihin, pipoihin ja lapasiin. Neuleet ovat tarkoitettu alle kouluikäisille ja koot ovat 1-2 v, 3-4 v, 4-5v ja 5-6 v. Osa neuleista on perinteisemmällä kuvioinnilla ja osa taas modernimmalla, ja neulottavaa löytyy niin vasta-alkajalle kuin konkarillekin. Ohjeissa on haettu kaunista ulkonäköä huomioiden käytännöllisyys ja ajattomuus. Itse ihastuin kuvissa näkyviin villapaitoihin "Hänen ylhäisyytensä" ja "Veljeni Leijonanmieli" sekä "Robin Hood"-huppariin. Tuon ensiksi mainitun neuloinkin jo tyttärelleni ihan vastikään. Ohjeet ja neulekaaviot ovat selkeitä ja pidin siitä, että ohjeellisia lankavaihtoehtoja on useita. Kirjan kuvat ovat taiten otettuja ja tuovat vaatteet kivasti esille. Kokonaisuutena tämä kyllä kalpenee esimerkiksi norjalaiselle kilpailijalleen Klompelompelle niin visuaalisuudessaan kuin monipuolisuudessaan. Suurin harmi on kuitenkin tuo kokohaarukka, sillä olisin mielelläni neulonut kirjan ohjeella myös 8-vuotiaalle pojalleni, jolle koot eivät riitä. Jos kuitenkin neulot lähinnä pienempiä vaatteita ja helpohkot mallit kiinnostavat, voisi tämä kirja sopia Sinulle.


Islantilaisia neuleitatoimittanut Vésdis Jónsdóttir


Islantilaisia neuleita-kirja on jo vuonna 2013 julkaistu, mutta niin perusteos, että se voinee hyvin esitellä vielä kahdeksan vuotta myöhemminkin. Kirjasta löytyy ohje klassikoksi muodostuneeseen Riddari-paitaan, jonka kautta itsekin innostuin villapaitoja neulomaan. (Luulin silloin ihan tosissani, että riddari tarkoittaa villapaitaa yleisesti eikä vain yhtä ohjetta, sillä niin laajasti tuota nimeä tuli vastaan.) Riddarin lisäksi muita ohjeita on yli 60 (!); villapaitoja, villatakkeja ja erilaisia asusteita. Valikoima on laaja, sillä malleja on kirjaimellisesti vauvasta vaariin. Vaikka monet neuleista on kuvattu joko miehen tai naisen päällä, näkisin useamman unisex-mallina, jonka ulkonäköön voi vaikuttaa väri- ja lankavalinnoilla. Vai mitä mieltä olet näistä miehelleni ja itselleni neulomistani riddareista, samalla ohjeella molemmat? Kirjan ohjeet ovat mielestäni tosi selkeät ja kuvissa on hyvin havainnollistettu myös valmiin vaatteen kokoa. Koot vaihtelevat mallin mukaan, mutta harmikseni en tästäkään kirjasta löytänyt meidän koululaiselle sopivaa mallia ja kokoa. Visuaalinen ilme kirjassa on rauhallinen ja kuvissa vilahteleva islantilainen maisema (ja komeat miehet) ilahduttavat. Peukku tälle kirjalle.

Neulomisiin ja ihanaa juhannuksen odotusta ♥ Taitaa olla poikkeuksellinen juhannussää tulossa, sillä toisin kuin yleensä, villapaitaa ei ehkä tänä vuonna tarvitakaan ;) 

4 kommenttia

 1. On kyllä ihania neuleita. Tytär on toivonut, että hänelle jonkunlaisen paidan neuloisin. Ehkä vielä loppukesästä innostun aloittamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä selaillen tulee valinnan vaikeutta :) Kesällä on hyvää aikaa neuloa, mie ainakin neulon automatkat, joita kesällä tulee tehtyä enemmän kuin muulloin ♥

   Poista
 2. Mulla oli molemmat viime keväänä lainassa kirjastosta, (arvaa vaan, joutuiko jonottamaan..😄) ja lopulta ostin tuon aikuisten kirjan ihan omaksi kun totesin että siinä useampi kiva malli. Vasta yhden riddarin oon saanut tehdyksi, mutta haaveissa vielä neuloa muitakin malleja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin taitaa olla kirjastossa tosiaan ihan hyvät jonot :D En kyllä ihmettele tuota Riddarin suosiota, se on ihan tosi kiva ja moneen sopiva malli.

   Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!