Mitä on framilon ja miten sitä käytetään?


Jos ompelurintamalla pitäisi valita yksi tuote yli muiden, se voisi omalla kohdallani hyvinkin olla framilon. Olen siitä moneen otteeseen maininnut erilaisten ompelusten yhteydessä ja monta  kertaa olen siitä saanut kysymyksiä. Tämä postaus on ollut suunnitelmissa jo kauan, mutta nyt viimein valmiina!

Mitä on framilon?
Framilon on monikäyttöinen joustonauha. Tavalliseen kuminauhaan verraten framilon on litteää, läpinäkyvää ja pehmeää, käytössä hyvin huomaamatonta. Sen joustavuus ja palautuvuus ovat  omaa luokkaansa - venymistä luvataan jopa 400%. Kunnollinen framilon ei väsähdä kovassakaan käytössä eikä katkea reilustikaan venyttäessä. Kuminauhan tavoin framilonia on saatavilla eri levyisenä, pääosin 5 - 8 mm. Framilon valmistetaan polyuretaanista eikä se sisällä kumia, joten se on lähes allergisoimatonta. Hämäävää on se, että framilonia on tarjolla "aitona" sekä erilaisina, ei niin hyvin joustavina versioina, joten ostaessa on hyvä päästä kokeilemaan venyvyyttä tai ostaa netistä joustonauhaa nimenomaan framilonin kauppanimellä. Alunperin framilon on tarkoittanut nimenomaan tietyn merkkistä, aitoa italialaista joustonauhaa, mutta nykyään termi on yleistynyt käytössä laajemmin.

Tässä mekossa framilon tukee vyötärösaumaa helman ollessa runsas ja painava.

Framilonilla huoliteltu pääntie ja kädentiet sekä rypytetty vyötärö.

Wonderclipseillä saa parhaan pidon, jos framilonia pitää ommellessa kiinnittää.


Mihin sitä käytetään?
Framilonia voi käyttää niin rypytyksiin, huolitteluun sekä saumojen tukemiseen. Monessa ompeluohjeessa kehotetaan ompelemaan joustonauha esimerkiksi olkasaumaan estämään sauman venyminen käytössä. Myös mm. taskunsuun reunat, kellohelmaisen mekon helman ja yläosan välinen sauma tai hupparin hupun etureuna voi olla hyvä tukea kankaan ollessa kovin joustava tai ohut, tai jos alaosassa on painoa enemmän.

Itse käytän framilonia rypyttämiseen niin mekkojen helmoissa, frilloissa, yläosan vyötärölle tulevassa rypytyksessä, hihansuissa... melkein kaikessa, mitä pitää rypyttää! Framilon toimii rypytyslankoja paremmin silloin, kun rypytetyn sauman tai frillan tulee olla joustava tai rypytettävää pätkää on pitkälti. Framilonin etuna on rypytyksen tasaisuus (jos olet kiristänyt tasaisesti) sekä se, että rypytys pysyy ommellessa paikoillaan.

Kolmas kohde missä framilonia käytän, on pään- ja kädenteiden huolittelut. Framilonilla kääntäen reunasta saa siistin, litteän ja lörpähtämättömän. Itse käytän framilonia ihan perustrikoiden huolittelemiseen, mutta erityisen hyvin se toimii esimerkiksi lycran kanssa. Paitojen, toppien ja mekkojen käänteiden huolitteluiden lisäksi framilon sopii erinomaisesti alusvaatteiden ja uimapukujen huolitteluun.

Framilonilla vedetty niin helman yläosa kuin alareunan frilla.

Miten sitä käytetään?
Framilonin käytössä oleellisinta on näppituntuma, minkä oppii ainoastaan harjoittelemalla. Käyttökohteesta riippuen hyödynnetään eri tavoin framilonin joustavuutta. Huolitteluissa ja saumojen tukemisessa nauhaa pidetään napakasti, mutta venyttämättä, sillä tarkoitus ei ole rypyttää esim. pääntietä (ellei sitten ole tarkoitus...). Frilloja tehdessä ja vaikkapa muhkeaa mekon helmaa rypyttäessä framilonia saa taas venyttää niin paljon kuin jaksaa.

Framilonin voi kiinnittää saumurilla tai ompelukoneen siksakilla/ kolmipistesiksakilla. Framilonia ei kannata katkaista ennen ompelua, vaan juoksuttaa mielummin kerästä samalla kuin ompelee. Hyvin harvoin kiinnitän framilonia etukäteen mitenkään, mutta jos sen teen, käytän wonderclipsejä. Nuppineuloilla kiinnitys on vaikeampaa. Jos framilon karkaa helposti ompeleen alta aloituksessa, voit jättää alkuun kunnon hännän, josta pitää kiinni tai ommella alun parilla pistolla käsin kiinni. Jos yrität rypyttää framilonilla tiettyyn mittaan, esimerkiksi puhvihihan pyöriötä kädentien mittaan, kannattaa framiloniin tehdä merkit tussilla oiken mitan säilyttämiseksi.

Huolitteluita tehdessä kiinnitän itse framilonin aina saumurilla, jonka jälkeen teen framilonin levyisen käänteen nurjalle. Käänteen päältä tikkaan kaksoisneulalla tai loivalla kolmipistesiksakilla. Hyvä ohje pääntien huolitteluun framilonilla löytyy Mehukekkereiltä

Helmarimpsun yläreunassa framilonrypytys.

Hihojen rypytys tehty framilonilla.

Framilonia vyötärösaumassa tukena.



Pääntien väljyys rypytetty framilonilla sekä huoliteltu pääntie ja kädentiet.


Mistä sitä saa?
Framilonia myyvät mm. Jujuna, Puuhakaspaja (myös mustana!), Nappitalo,  Jyväskylän kangaskauppa, Ullaka ja monet muutkin kangaskaupat tätä nykyä. Framilon myydään usein metritavarana, valmiina muutaman metrin nippuina tai isommissa erissä. Kokemus on osoittanut  sen, että Prymin joustonauha tai esimerkiksi joustavana myytävä silikoninauha ei toimi kuten oikea framilon, niihin ei kannata rahoja tuhlata. Parhaat ja edullisimmat framilonit olen itse ostanut Tallinnan Karnaluksilta, mutta sopivan jouston/palautuvuuden löytäminen vaati melko monen nauhan venyttelyä - laatu siis vaihtelee.

Jäikö jotain oleellista ketomatta?  Kysy, jos jokin jäi mietityttämään tai tiedät jotakin mitä unohdin sanoa. Framilon on oikeasti huipputuote käytettävyydessään, joten kokeile sinäkin sitä rohkeasti. Seuraavassa postauksessa tulossa pari ideaa framilonin käyttöön...

Pimeistä syysilloista huolimatta valoisaa mieltä ja tunnelmallista alkavaa marraskuuta just Siulle ♥

19 kommenttia

  1. Muista mainita, että Prymin framilonia ei kannata käyttää muuhun kuin sauman tukemiseen. Nimimerkillä monen vaatteen kanssa tuskaillut kun pää ei mahdu kaula-aukosta läpi tai kangas ei rypyty, kunnes tajusin vaihtaa sen jäykän ja joustamattoman Prymin framilonin karnaluksin versioon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa mainitsinkin tuolla just tuosta Prymistä, on ihan susihuonoa. Hitsi, kun ei oo tiedossa reissua Karnaluksille, sieltä saisi niin ihanan isoja kiekkoja ostettua... Tuota kuluu aika lailla :D

      Poista
  2. Olipa kattava tietopaketti 👌 Kiitos siitä!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeista, en ole tähän mennessä oikein päässyt tutuksi framilonin kanssa, täytyypä yrittää uudestaan.

    VastaaPoista
  4. No olenkin ihmetellyt, kun ei mun kädentien huolittelut oikein oo olleet toimivia. Oon tainnut käyttää just tuota prymiä... Kiitos infosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa on kyllä eroja, joten kannattaa kokeilla toista joustonauhaa. Kiva, jos oli iloa :)

      Poista
  5. Minkä levyisiä framilon nauhoja käytät mihinkin tarkoitukseen? Onko suositella jotain leveyttä... Kertositko hieman niistä kokemusta. T. Haluaisin oppia framilon nauhan käytön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymyksestä :)! Olen kokenut 6 mm levyisen parhaana omiin tarpeisiini, se on toiminut kaikeen. Kapeampaa on hankala hallita, se saattaa esim. saumurilla kiinnittäessä livahtaa leikkuuterällä poikki. Nyt taitaa kyllä olla 4 mm käytössä, kun 6 mm on loppu... Kumpikin ajaa kyllä asiansa. Leveämpikin voisi toimia, mutta jää reilummin näkyviin saumoissa.

      Poista
  6. Mä en ihan ymmärtänyt, miten teet rypytyksen sillä framilonilla. Teetko ensi siis rypytyksen ja ompelet rimpsuun framilonin kiinni ja sen jälkeen vasta paikoilleen helmaan tai kädenteille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tarkensit asiaa! Nimenomaan noin teen rimpsut, frillat ja esimerkiksi mekon helman rypytyksen ennen yläosaan kiinnittämistä. Eli framilon saumuroidaan/ommellaan rypytettävään osaan ensin reilusti venyttäen. Sitten kun rimpsu tms. on rypyttynyt oikean mittaiseksi, se neulataan ja ommellaan kädentielle tai helmaan. Selvensikö tämä asiaa :)?

      Poista
    2. Joo kiitos! Oon joskus luullut että se rypytys kuuluu tehdä samalla kun röyhelöt yms kiinnitetään, ja voin sanoa että se ei ole kovin toimiva systeemi :D /Anne

      Poista
  7. Hei, kaunis tuo viininpunainen pitsireunainen mekko! Onko tuo pitsiosa ihan sellaista suoraa pitsinauhaa, jonka olet muotoillut noin vai miten tuollaisen saa tehtyä? -Mirva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mirva ♥! Se on valmis pitsikaulus, jonka olen ommellut pääntielle. Omani olen tilannut Aliexpresin kautta, mutta esim. Majapuu myy Suomessa vastaavia.

      Poista
  8. Hei! Minkälaisella tikillä ompelet framilonin kaula-aukkoon, jos käytät ompelukonetta? Minulla ei ole saumuria käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kolmipistesiksak tai tavallinen siksak toimii hyvin :) Jopa helpommin sujuu ompelukoneella framilonin kiinnitys kuin saumurilla.

      Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!