DIY OlkafrillatFrillat ovat mielestäni aivan ihania pienen tytön vaatteissa. Mekkoja tekisi mieli ommella, mutta käytännöllisyyden sanelemana paitojakin tarvitaan, jolloin olkafrilloilla saa tavalliseen paitaan kivaa ilmettä. En taida olla mielipiteeni kanssa yksin, sillä sen verran paljon nimenomaan olkafrilloja on viime aikoina näkynyt ompeluryhmissä ja instassa.

Voitin ilokseni tovi sitten frillapaidan kaavan Kaavailua-blogin arvonnassa, mutta en ole sitä ehtinyt vielä tulostamaan ja testaamaan. Myös§ Ottobre-lehden viime numerossa näkyi frillapaita olevan, mutta siihenkään en ole vielä perehtynyt. Sen sijaan tein tämänkin paidan hyväksi havaitsemallani leikkauksella, mihin sain frillat uppoamaan (samoin olen tehnyt mm. tässä mekossa). 

Hihasaumoihin röyhelöt on helppo upottaa, mutta siinä ne helposti näyttävät vähän irrallisilta ja tekevät hartioista leveän näköiset. Edellä mainitsemissani kaavoissa on ymmärtääkseni tehty "viillot" olalle, mikä varmasti on hyvä keino. Omassa tavassani olen leikannut haluamani muotoisen palan kokonaan irti kädentieltä. Samalla idealla leikkausta voi siirtää halutessaan halkaisemaan koko etu- ja takakappaleet ja frillat pidentää vaikka koko matkalle.  Kuvasin työvaiheet, josko sinäkin tahdot frilloja testata eikä valmista kaavaa tyrkyllä ole :)


Vauhtia riittää näissä varpaissa niin paljon, ettei niitä tahtonut saada edes kuviin pysäytettyä...

DIY Olkafrillat 


Ota haluamasi paita/mekkokaava (ei raglan) ja piirrä sekä etu- että takakappaleelle kaaret, joista halkaiset kaavat. Itse piirsin kaaren taipumaan kädentielle, jotta frillat eivät ihan kainaloon yllä. Leikkaa kaavojen mukaiset kappaleet, muista saumanvarat.


Leikkaa seuraavaksi frilloja varten suikaleet. Frillan alapuoli jää näkyviin, joten huomioi se kangasvalinnoissa.

Mittasin ensin leikatun kaaren etukpl + takakpl pituuden (siis sen, mihin frilla kiinnitetään) ja tuplasin sen. Frillasuikaleen pituus on minulla siis kaksinkertainen kaareen nähden, mutta voit jättää sen myös lyhyemmäksi - riippuu kuinka rypytetyn frillan haluat ja kuinka pitkälle matkalle. Korkeus näissä suikaleissa on noin 6 cm, mutta sehän on toki ihan itsestä kiinni, kuinka korkean röyhelön haluaa. Kavenna päät viistoiksi. Helpoin tapa on leikata suikaleet taitteelta ja lopuksi leikata taitereuna auki.

Jos koneestasi löytyy rullapäärme, huolittele pyöristetty reuna sillä. Jos kangas ei purkaannu, voi sen jättää myös huolittelematta.


Ompele suikaleen suoraan reunaan rypytyslanka. Oma ompelukoneeni rypyttää suikaletta hyvin jo valmiiksi, kun pistonpituus on pisimmillään ja langankireys hieman normaalia suurempi. Rypytä frilla sopivaan pituuteen langanpäistä vetämällä.


Ompele etu- ja takakappale kiinni toisiinsa olkasaumoista. Ompele olkasaumat kiinni myös noista sivukappaleista (mikähän se oikea sana nyt mahtaisi olla...).


Neulaa ja aputikkaa seuraavaksi sopivaan mittaan rypytetyt frillat omille paikoilleen halkaistuun reunaan. 


 Neulaa sivukappaleet paikoilleen (frillat jäävät väliin) ja saumuroi/ ompele koko nippu yhteen.


Jatka tästä vaatteen kasaamista normaalisti ompelemalla hiha kädentielle ja niin edelleen :) 


Kauhian hankala selostaa järkevällä suomenkielellä noita työvaiheita, mutta toivottavasti joku tolkku tulee. Kuvista ehkä selviää parhaiten mistä on kyse. Kysy kuitenkin ihmeessä, jos jäi epäselvyyksiä! 

Kepeyttä viikonlopulle ♥30 kommenttia

 1. Hyvät ohjekuvat!
  Söpönen vaate!

  VastaaPoista
 2. Hyvät on ohjeet! Kuvat auttavat ja kertovat paremmin kuin sanat. :)
  Olisi meilläkin tytöt vielä pieniä niin saisin helpommin tarjottua frilloja heille. Niin suloinen paita!

  VastaaPoista
 3. Hyvä ohje, kiitos! Minä en tykkää kanssa, että on hihasaumoissa frillat. Onko väliä muuten leikkaako frillan miten päin kankaalta, jos kuvio ei rajoita? Eka tyttölapsi meillä 2 kk, että pitäis ruveta ryhdistäytymään näitten frillojenkin kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos Naurispelto ♥ Itse olen tehnyt molempiin langansuuntiin, eikä siinä eroa ole :) Voi että, pääset tekemään ihanaisia vauvanvaatteita, niihinhän frillat sopii mitä parhaiten!

   Poista
 4. Voi että miten söpö! Pakko kyllä kokeilla itsekin! :) Ei olisi mulla tullut pieneen mieleenkään tehdä tätä näin, joten suuri kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 5. Ihana idea leikata se pala sieltä pois! Itse olen aina vaan leikannut olkasaumasta etu- ja takakappaleen halki sopivalle matkalle ja lisännyt siihen frillan, mutta ehkäpä täytyy kokeilla tätäkin. Myös ennen joulua ilmestyneessä handarbetessa oli kivasti hihoja muokattu niin että niissä oli mukana tuo sinun leikkaamasi pala olalata, tämä oli kanssa hauskan näköinen kaava..
  Ihana mallineitokainen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se halkio toimii varmasti myös, mutta siinähän ne kappaleet kaventuvat saumanvaran verran. Tällä tavalla sitä ongelmaa ei ole :) Kuulostaa mukavalta tuokin kaava, en ole itse asiassa ikinä handarbete-lehteen tutustunut! Kiitos -A- ♥

   Poista
 6. Oi tämä erittäin selkeä ohje tuli tarpeeseen. Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Voi miten ison näköinen tyttö jo <3 Ihanat frillat! Tekisi mieli kokeilla, mutta vieläköhän tänä vuonna 10 täyttävä tyttö suostuisi niihin pukeutumaan? :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on! Ihan hurjaa, etenkin kuvista sen huomaa kuin iso jo on... Ja niin uhmaikäinen kuin voi :I Eikös frillat ole nyt vähän niinku muotiakin olleet, josko jotkut hillitymmät versiot uppoisi koululaisellekin? Kiitos Marika ♥

   Poista
 8. Upea paita ja ihastuttavat kuvat. Ilostuttavat 💜

  VastaaPoista
 9. Hyvin selkeä ohje ja kuvat.Kiitos sinulle.
  T:Tytti

  VastaaPoista
 10. Voi, miten iso teidän neiti jo on! Ihana paita. Ohje vaikuttaa todella selkeältä, niin kuin sun ohjeet on aina olleet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se, parin kk päästä jo 2 vuotta :O Apua kuinka aika rientää... Kiitos Hanna ♥

   Poista
 11. Ihanaiset frillat ja hyvä ohje!

  VastaaPoista
 12. Mahtava ohje! Tätä aion testata lähiaikoina :)
  -Anni/ Needles and Roses-

  VastaaPoista
 13. Kiitos tästä. Juuri on pohdinnassa frillamekon ompelu ilman valmista kaavaa. Ottobren kaava kun on liian iso... Kivoja kuvia! Sekä pikkutypykästä että vaiheista. -S

  VastaaPoista
 14. Ihana söpöstelypaita:) Oikein selkeät ohjeet!

  VastaaPoista
 15. Moi! Ihana paita, mistä tuo kangas on?:)

  VastaaPoista
 16. Kiitti Hanna,ihan superselkeät ohjeet ❤️ Niin vain syntyi tytölle ja kunnitytölle frillahihat joulumekkoihin 😊

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!