Pintaneuleella uusi ilme villasukkiin - 3 x helppo ohje!


Tuo sikahieno nahkapaperinen merkki on DataNorpalta. Muihinkin sukkiin aion merkit kiinnittää :)En nyt haluaisi masentaa, mutta villasukille alkaisi olla kohta taas käyttöä... Sukkainspis nosti päätään, kun löysin keskeneräisiksi jääneenä nuo harmaat sukat. Olin aloittanut ne jo muutama vuotta sitten esikoiselle koossa 32 ja toinen oli valmis, toinen kantapään kohdalla. Onneksi kuvio oli helppo katsoa (ei ollut mitään muistikuvaa mitä olin tehnyt) ja sain sukat tehtyä. Eihän ne toki pojalle enää mahtuneet, mutta onneksi Tinttaralle ovat hyvinkin reilut. Poitsu kuitenkin harmistui jäätyään sukitta ja lupasin neuloa uudet. 

Lomareissulla pysähdyimme Suomussalmella jäätelöitä ostamaan ja bongasin ison valikoiman Novitan lankoja alekorissa. Annoin kummankin murusen valita haluamansa langan ja molemmat halusivat raitalankaa. Pojalta sain vielä ohjeen " muista nyt neuloa tarpeeksi isot kerralla!". No nyt on tarpeeksi isot, koko on 38 ja sukat mahtuvat minunkin jalkaan (OMG!). Pojan valitsema vihreä on Novitan Muumi-sarjan Majakkasaari-lankaa ja tytsyn valitsemat pastellisävyt 7 veljestä Raita-lankaa.

Koska perusjoustinvarsi on minusta tylsä, etsin malleja kivoihin pintaneuleisiin. Löysinkin korinpohja- ja kuplaneuleet, joita sitten sovelsin omiin tarpeisiini. Nämä pintaneuleet on superhelppoja, mutta antavat kivasti ilmettä sukan varteen. Ei tarvita kaavioita eikä lisäyksiä tai vähennyksiä, vaan oikealla ja nurjalla pärjää - kuplasukissa jopa pelkällä oikealla! Pintaneule tulee esiin hyvin yksivärisellä langalla, mutta toimii myös raitalangan kanssa. 


Ohje kolmeen erilaiseen pintaneuleeseen:


Ruudukko: 
1.-2. krs neulo kaikki oikein
3.-4. krs 2 oikein, 2 nurin
Toista näitä kerroksia.
(Malli on neulottu 40 silmukalla koossa 32, kuvio on jaollinen neljällä)


Yli-ali:
1.-3. krs neulo kaikki oikein
4.- 7. krs neulo 3 oikein, 3 nurin
8.- 10. krs neulo kaikki oikein
11. - 14. krs neulo 3 nurin, 3 oikein
Toista näitä kerroksia.
(Malli on neulottu 48 silmukalla koossa 38, kuvio on jaollinen kuudella) 


Kuplis:
Yksi kupla koostuu viidestä silmukasta ja seitsemästä kerroksesta.
1.- 6. krs: neulo oikein
7. krs: *neulo 4 silmukkaa oikein,  neulo 1 silmukka kuusi kerrosta alempana olevaan silmukkaan*. Toista  **  kerros loppuun.

Poimi silmukka näin: Viidennen silmukan kohdalla laske kuusi kerrosta alaspäin ja  työnnä puikon kärki ensimmäisen kerroksen silmukan läpi poimien lanka neuleen takaa etupuolelle -> uusi silmukka (kyseinen silmukkarivi purkautuu omia aikojaan poimittuun kerrokseen saakka). Neulo seuraavat silmukat normaalisti oikein.

8. - 13. krs: neulo oikein
14. krs: *neulo 1 silmukka oikein,  neulo 1 silmukka kuusi kerrosta alempana olevaan silmukkaan, neulo 3 silmukkaa oikein*. Toista ** kerros loppuun.

Jatka näillä 14 kerroksella haluamasi määrä kuplia. Kuplat nousevat esiin neulottuasi aina muutaman kerroksen oikeaa silmukoiden poiminnan jälkeen. Tekniikkaa on vaikea selittää, mutta helppo neuloa! Alkuun päästäksesi löydät youtubesta monta ohjetta kuplaneuleeseen. Kuplien kokoa voit soveltaa silmukoiden määrää vähentämällä tai lisäämällä. Tämän mallin kuvio on jaollinen viidellä silmukalla (koska halusin sukan 40 silmukalla koossa 32) eli viisi silmukkaa muodostaa yhden kuplan. Voit kuitenkin muokata kuvion jaolliseksi esim. neljällä, kuudella tai kahdeksalla silmukalla.  Kuvio on  symmetrinen silloin, kun kupla muodostuu parillisesta silmukkamäärästä.


Kysy, jos tarvitset apuja ♥ Neulomisiloa just Siulle!

 

2 kommenttia

Ilahdun kommentistasi, kiitos!