Esittelyssä Fanni-sarja lapsen tunnetaitojen tukemiseen


*Tunnekortit ja kaksi uusinta kirjaa saatu arvostelukappaleena Kumma kustannukselta.

Kun lapsi opettelee pukemaan itse, tukee aikuinen sitä sanoittamalla tehtävän vaiheita, antamalla aikaa ja näyttämällä mallia.  Kun harjoitellaan vaipoista eroon, rytmittää aikuinen arkea ja tarjoaa tilaisuuksia istua potalla sopivissa kohdissa. Kun opetellaan ajamaan pyörällä, juoksee aikuinen vierellä, tukee tarakasta ja rohkaisee. Vaikka lapsi oppiikin monia asioita itsenäisesti, ympäristöä seuraamalla ja itse kokeilemalla, on myös monia taitoja, joiden harjoitteluun tarvitaan aikuisen apua. Yksi tällainen asia on tunnetaidot.

Tunnetaidot ovat tällä hetkellä puhutuimpia teemoja lasten kanssa työskentelevien parissa ja nyt rantautuneet koko ajan enemmän myös perheiden tietoisuuteen. Tunnetaitoja tarvitaan arjessa jatkuvasti ja ne ovat iso osa sitä, kuinka lapsi (tai aikuinen) toimii erilaisissa tilanteissa. Tunnetaitoja vahvistaessa harjoitellaan mm. tunteiden tunnistamista itsessä ja muissa, niiden nimeämistä, erilaisia keinoja ilmaista omia tunteita sekä itsehillintää. Koska teema on niin pinnalla nyt, on sen tueksi tarjolla paljon myös materiaaleja. Olen tosi innoissani päästessäni esittelemään teille tämän hetken ehdottoman suosikkini, joka on ollut kovassa käytössä niin töissä kuin kotona!

Kyseessä on kahden psykologin, Julia Pöyhösen ja Heidi Livingstonen, luoma ja Linnea Bellaminen kuvittama Fanni- sarja. Sarjaan kuuluu tällä hetkellä viisi kirjaa sekä tunnetaitokortit. Kirjoissa käsitellään tunneteemoja perustunteiden tunnistamisesta stressin säätelyyn, pelkojen voittamiseen sekä rauhoittumisen taitoihin. Voit lukea kirjojen tarkemmat kuvaukset täältä.  Korttisetistä löytyy tunnekortit, joissa on eläinhahmoilla kuvitettu erilaisia tunnetiloja, tunnelämpömittari sekä tilannekortit, joissa kuvataan tunteita herättäviä arkisia tilanteita.  Sarja on tarkoitettu pääasiassa 4-7-vuotiaille ja ainakin meidän kohderyhmäläiset ihastuivat Fanneihin todella. 

Kirjasarjassa pääroolissa on tunteikas Fanni-norsu, joka seikkailee ystäviensä Ralf-liikerin ja Lenni- ja Lilli-mustasorsien kanssa. Suloiset eläinlapset kiehtovat niin aikuista kuin lasta! Kirjoissa on ihana, ilmeikäs kuvitus ja hahmot ovat hauskoja. Tarinoissa viehättää se, että lapset pystyvät helposti samaistumaan niihin ja keskustelua syntyy luontevasti. Esimerkiksi kertomus levottomasta liikeristä ja sen tunteiden kuohahtelusta osui ja upposi ihan täysillä kiihkeästi elävään eskarilaiseen, ja pääsimme hyvin miettimään keinoja vaikeisiin tilanteisiin. Nuoremman muksun kanssa puolestaan pohdimme sitä, kuinka samassa tilanteessa voi tuntea monenlaisia tunteita ja miksi se saattaa hämmentää.

Mielestäni oivaltavin asia kirjoissa on niiden loppuosasta löytyvä tehtäväosio, jossa on monta valmiiksi suunniteltua harjoitusta lasten kanssa tehtäväksi. Harjoitukset ovat helppoja, konkreettisia ja lasta motivoivia. Esimerkiksi tunnelämpömittarin väriasteikko on meillä arjessa käytössä päivittäin. Harjoitukset tekevät oikein hyvää myös aikuiselle, vaikkakin välillä saattaa ärsyttää, kun lapset huomauttavat äidin olevan nyt vähän keltaisella... Tehtävien lisäksi aikuisille löytyy teoriaosio, mikä auttaa ymmärtämään mm. aikuisen roolia lapsen stressin säätelyssä, avaa eri tunteiden tarkoitusta ja vinkkaa hyviä keinoja lapsen rauhoittumisen tukemiseen. 

Parasta tässä kokonaisuudessa on se, että se yhdistää niin sanotusti huvin ja hyödyn. Lapset kuuntelevat ja katselevat kirjoja mielellään ja samalla oppivat elämän kannalta tärkeitä taitoja. Koska kirjat ovat hyvin kirjoitettuja ja viehättäviä, jaksaa aikuinenkin palata niihin usemman kerran. Fannille lämmin suositus ♥

Onko Fanni-sarja jo sinulle tuttu?

1 kommentti

  1. Ei ole tuttu muuta kuin mainoksista. Kiitos kun esittelit! Uskon, että ovat hyviä, tunnetaidoissa kun on paljon opittavaa. Tälle hetkellä ei itselläni enää ole tarvetta noille kirjoille, mutta ihan varmasti olisin täpinöissäni, jos vielä olisin työelämässä, ja olisin varmasti käyttänyt noita siellä eka-tokaluokkalaisten kanssa. ♥

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!