Pionihame piilo-ommelta käyttäen

Blogiyhteistyö Pfaff Suomen kanssa

Yö oli valkea ja Juhannus
ja pihlajoiden tuoksu kaupungilla.
Ja taivahalla illan kajastus
se aamun koittoon suli.
Hopeisilla se säteillänsä leikki ikkunoissa
ja talon seinillä ja puistikoissa.

Ei ollut ilta, yö, ei aamukaan.
Niin oli ihmeen valkeata vaan.

V.A. Koskenniemi 

Joku ompelee juhannukseksi kukkamekon, minä ompelin kukkahameen! Juhannus kutsuu perheemme tuttuun tapaan mökkeilemään, joten itikoiden äkäisyydestä riippuu se, saanko hameen päälleni vai en. Viimeistään kaupunkiin palattuamme aion tässä taas pyörähdellä.

Ommel-festareilla löysin Nappinjan kojusta ihanan pehmeää viskoosia ja näin sen heti mielessäni housuhameena, mitkä nyt selkeästi ovat aallonharjaa. Ostin kaavankin sitä varten, mutta kotona kävi ilmi, ettei kangas riitä siihen mitenkään. Suunnitelma uusiksi, olkoon sitten pelkkä hame. Käytin tähän koko kankaan leveyden ja pituuden mittailin sinne päin. Sivulle sauma polvikorkuisella halkiolla ja vyötärölle kuminauhakuja. Yksinkertainen ommella ja ihana päällä!

Helmaan kokeilin huolittelua piilo-ompeleella ja kaivoin esiin siihen tarkoitukseen olevan piilo-ommelpaininjalan.  Idea tuossa on se, että ompeleesta tulee mahdollisimman näkymätön ja samalla joustava. Koska kangas oli hyvin liestyvää, saumuroin helman ensin ja tein käänteen vasta sen jälkeen. 

Käytä piilo-ommeljalkaa näin:
 1. Aseta piilo-ommeljalka paikalleen ompelukoneeseen.
 2. Käännä reunasta nurjalle halutun päärmeen leveydeltä.
 3. Käännä päärmettä takaisinpäin niin, että reunaa jää nyt näkyviin n. 1 cm. (ks. kuva.)
 4.  Aseta kangas niin, että punainen ohjain on aivan taitteen reunassa ja säädä ommel neulaa ja ohjainruuvia siirtämällä niin, että neula tarttuu taitteella vain pienesti reunaan. Ommel kulkee siis taitteen ulkopuolella ja neula vain käväisee taitteella. 

Jos ommel näkyy työn oikealla puolella, siirrä ohjainta paininjalan oikeassa reunassa olevalla ruuvilla. Hameessani olisin voinut hieman tarkemmin ohjainta ja neulaa säätää, niin ompeleesta olisi saanut vielä näkymättömämmän. Kiire kuitenkin puski sen verta ommellessa päälle, että hyvin kelpasi näinkin. 

Nyt siis helmat hulmuamaan ja oikein ihanaa, lämpöistä ja nautinnollista keskikesän juhlaa just Siulle ♥

7 kommenttia

 1. Ihana! Pioni on niin älyttömän kaunis kangas.. Mukavaa juhannusta! ❤️

  VastaaPoista
 2. Kaunis hame! Hyvää juhannusta!
  Tiijätkö, mä en ole koskaan ymmärtänyt piilo-ompeleen ideaa. Nyt saatoin ymmärtää. Ehkä testaan seuraavaan mekon helmaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikku Akka ♥ Kiva, jos nyt idea selkeni vähän enemmän. Tämä on kyllä kätevä etenkin mekoissa ja muissa helmoissa:)

   Poista
 3. Ihanaa, kiitos selkeästä piilo-ommelohjeesta! Olen siis taistellut aiheen parissa, täytyy kokeilla taas uudestaan.

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, kiitos selkeästä piilo-ommelohjeesta! Olen siis taistellut aiheen parissa aiemmin, täytyypä ottaa homma taas kokeiluun.

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!