Ompeluhuoneeni ja Pfaff 4.2. kokemuksia vuoden käytön jälkeen


Yhteistyössä Pfaff Suomi


Noin vuosi sitten kerroin täällä huikeasta yhteistyömahdollisuudesta VSM Finlandin kanssa ja siitä, kuinka sain käyttööni uuden ompelukoneen. Siitä asti olen huristellut Pfaff 4.2 quilt expression-koneella ja yhteinen matkamme on ollut varsin auvoisa. Oikeasti, tämän koneen kanssa ei ole tarvinnut kiukutella sen oikkujen takia, vaan homma kerta kaikkiaan toimii! Koska käyttökokemuksia ja konesuosituksia kysellään säännöllisesti erilaisilla ompelufoorumeilla, kokosin yhteen omat kokemukseni tästä Pfaffista, ja samalla vilautan myös ompeluhuonettani. 

Jos voit ompeluharrastajana satsata vain pariin asiaan, suosittelen ehdottomasti satsaamaan teräviin saksiin ja hyvään ompelukoneeseen. Kaikesta muusta voi tinkiä, mutta näistä ei. Jos ompelukone äyskii langankireyksien kanssa, ei siedä paksuja materiaaleja, katkoo lankaa tai tekee hyppytikkejä, koettelee se saumojen lisäksi ompelijan pinnaa ja tuhlaa turhaan aikaa. Hyvä ompelukone on luotettava toveri, jonka tasainen nakutus toimii paremmin kuin rentoutuslevyt ja jonka seurassa saa parhaimmillaan useita tunteja kulumaan kuin siivillä.  Oma 4.2:seni on todellakin jälkimmäistä. Vaikka kunnollinen elektroninen ompelukone on melko hintava investointi, takaan sen kannattavan mikäli enemmän ompelet. Jos uuteen ompelukoneeseen ei budjetti taivu, edullisen markettikoneen sijaan kannattaa mielummin etsiä arvokkaampi ja todennäköisesti laadukkaampi ja tehokkaampi ompelukone käytettynä. Valikoimaa on niissäkin laajalti.

Kerroin jo tuolla ensimmäisessä yhteistyöpostauksessa tämän ompelukoneen ominaisuuksista, mutta seuraavassa ne parhaiksi havaitsemani jutut:
 • Kone on tukeva ja painava rungoltaan, mikä saa sen pysymään napakasti aloillaan kovallakin ompelunopeudella. Myös ääni on hyvin siedettävä.
 • Yhtä ainutta hyppytikkiä ei ole tullut edes paksuilla materiaaleilla, vaan neula on vaivatta lävistänyt monet kangaskerrokset. Myös ohuet ja joustavat kankaat saa ommeltua siististi.
 • Ompelutilan koko on laaja ja ompelutaso leveä myös neulan oikealla puolella. Aika paljon ompelen myös vapaavartta hyödyntäen eli ilman tuota osaa, missä on tarvikelaatikot.
 • No se IDT- syöttö! En ole enää jaksanut vetoketjujakaan harsia tai laittaa tukikankaita, sillä IDT-kaksoissyöttö kuljettaa kangasta sekä ylä- että alapuolelta ja ommel etenee tasaisesti. Ihan selkeä ero ommella tämän kanssa kuin ilman.
 • Erityisen ihastunut olen automaattisiin ominaisuuksiin, kuten siihen, että neulaa tai paininjalkaa ei tarvitse erikseen laskea, vaan voi suoraan lähteä ompelemaan. Myös automaattiset päättelyt ompeleen alussa ja lopussa ovat ihan huiput! Automaattista langankatkaisua käytän päättelyn yhteydessä lähes aina. Ainut ärsyttävä asia on se, että langankatkaisin on tarkka langanlaadusta eivätkä ihan kaikki langat katkea siististi.
 • Alalangan loppumisen ennakointi on ollut tarpeen usein, ei tarvitse enää tyhjää ommella huomaamattaan. Puolaaminen on helppoa joko neulan kautta tai toisesta rullasta, jolloin langoitusta ei tarvitse purkaa välissä. Langoitin auttaa langan pujottamisessa neulansilmään.
 • Koristeompeleiden valikko on laaja ja ne ovat kauniita. Aiemmilla koneillani koristeompeleita nakuttaessa kone saattoi ylikuumentua, mutta tällä pitkätkin tikkaukset ovat onnistuneet nopealla vauhdilla.
 • Helppokäyttöisyys! Valikot ja paininjalkasuositus ovat selkeitä, ompeleiden kokoa helppo muuttaa ja nimenomaan tuo automaattisuus helpottaa vielä entisestään. Selkeä suomenkielinen manuaali tarjoaa neuvot niissä tilanteissa, kun oma pähkäily ei riitä. 
 • Kaksoisneulaommel on siisti ja etenkin silloin, kun käytössä on erikoispuolakotelo. Kaksarilla ompelen ihan tosi paljon.
 • Erilaiset paininjalat! Olen tämän koneen myötä opetellut käyttämään eri tarkoituksiin sopivia paininjalkoja ja havainnut niiden tekevän työstä sujuvampaa. Kannattaa oikeasti tutusta sinne tarvikelaatikkoon :)
Jos jotain voisin vielä toivoa, niin näitä:
 • Tykkäisin, että valaistus voisi olla laajemmalle ulottuva. 
 • Joustoompeleita on useampi ja niitä olen käyttänytkin vaatteiden huolitteluissa kaksoisneulan tilalla usein. Kuitenkin kaipaisin samanlaista silmukkamaista ommelta, mikä oli vanhassa ompelukoneessani, ja jolla huolittelin käänteet lasten vaatteista.
 • Koristeompeleita on huima valikoima ja fonttejakin erilaisia, mutta pari kertaa olisin kaivannut kaunokirjoitusta ja paksuja kirjaimia. 
Jos Sinulla on ompelukoneesta kysyttävää, niin vastaan mielelläni. Näissä postauksissa olen esitellyt koneen lisävarusteita :


Sain tosiaan viimein oikean ompeluhuoneen viime keväänä, kun muutimme nykyiseen kotiimme. Kyseessä on takkahuone, mutta avotakan epäkäytännöllisyydestä johtuen takassa pidetään tulen sijaan nykyään silitysrautaa ja muuta tarpeellista. Tilaa on riittävästi ja tavaroille omat paikkansa. Kangasvarastoakin olen viime aikoina hillinnyt tehokkaasti, sillä huomaan, että alkuvuosien hullu kangashamstraus ei enää houkuttele. Ja silti kangasta on paljon (tosin ei tietenkään sellaista mitä tarvitsisinjuuri nyt). Parasta omassa ompsussa on mahdollisuus levitellä tavarat ja ommella rauhassa sekä sulkea ovi tarvittaessa kaaoksen vallitessa. Toisaalta huomaan, että iltaisin ei tee mieli vetäytyä yksinäiseen kammariin, vaan mielummin vietän aikaa perheen kanssa, jolloin ompelut jäävät vähemmälle. Tällä viikolla pitäisi kyllä aktivoitua taas :)  Mitäs Sinulla on työn alla?

Lämpöisiä ajatuksia ja kärsivällisyyttä lumivuorien keskelle just Siulle ♥ (Ja miullekin, ihan just palaa hermo tähän lumentuloon...)

20 kommenttia

 1. Tosi ihanan näköinen ompeluhuone! Etsin inspiraatiota omaan nurkkaukseeni, kun tulen jatkossa jakamaan työhuoneen miehen kanssa. Siispä mistä tuo ihana lankateline on? 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rosanna ♥! Nyt kun vielä saisi kevätverhot jouluverhojen tilalle :D Lankateline on Rajamarketista, myös Minimanissa taisi olla :)

   Poista
  2. Kiitos! Taidan joutua selaamaan siis nettikauppoja :)

   Poista
 2. Tosi kivoja nämä ompeluhuoneet.Olen googlesta katsellut näitä.Itsellä ei ole blogia jotta saisin kuvia julkaistua. Huoneeni ei ole ihan yhtä siisti.Samoja ideoita eli Ikean reikätaulua ja lokeroa. Kankaita minulla (hamsterilla) on enemmän ja nimenomaan sinistä,vihreää,turkoosia,ruskeaa.Valaistus on ommellessa haastavaa.Kohdennettavien kattovalaisimien lisäksi käytän jalallista lamppua.Oma ompeluhuoneeni on rakkain paikka kodissani!Joskus vain ihan istahdan hetkeksi ja katselen,annan ajatuksen lentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, ei täälläkään aina niin siistiä ole :D Jalkalamppu kaipaisin itsekin, se varmasti auttaisi enemmän kuin pieni pöytälamppu. Tuo on ihanaa, että kodissa on tuollainen oma taukopaikka ♥

   Poista
 3. Kiva kuulla kokemuksia! Ja niin kauniisti kaikki siellä siun ompsussa 🤩

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On silloin, kun siivoaa ;) Mut kivempi tehdä juttuja, kun on siistiä :)

   Poista
 4. Kiva kuulla kokemuksia koneesta. Oma ompeluhuone olis kyllä niin luksusta! Minäkin tahtoisin tietää, mistä tuo lankateline on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompeluhuone on kyllä ihana etenkin siksi, että ompelukamat eivät ole pitkin huushollia :D Lankateline on Rajamarketista, ainakin Minimanissa oli myös joskus.

   Poista
 5. Eikä😍 tämmönen olis kyllä niin ihana ja tarpeellinen☺️ Joskus tuntuu kyllä melko tuskalliselta, kun jossakin olohuoneen/lastenhuoneen nurkassa yrittää äkkiä levittää kankaan ja rupeat nupittaan kaavaa kiinni, niin jostain ryntää se pieni murunen ja repii kaavan irti tai vetää kankaan leikkeihin.🤭 eli tämmöinen siis ehdottomasti seuraavaan omaan kotiin.👌🏻 Ihanan, kutsuvan näköinen💗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Alore ♥ Muistan kyllä elävästi, kun keittiönpöydällä ompelin ja nippanappa mahduttiin toisessa reunassa syömään :D Toivotaan, että oma ompsu löytyy siullekin jossain vaiheessa :)

   Poista
 6. Minäkin tykkään nähdä toisten innokkaiden harrastajien ompelutiloja. Aika hauskasti omani muistuttaa hyvin paljon sinun tilaasi! Tuollaista lankarullatelinettä olen haaveillut pitkään. Sitä ei olisi edes vaikea tehdä itse, mutta aina se on vaan jäänyt. Minulla on Pfaff ambition 1.0 ja siitä hyvin samanlaisia kokemuksia kuin sinulla omastasi. Sen seuraksi uskallauduin ostamaan myös Pfaffin Coverlockin ja sekin on toiminut kuin unelma. Koneet minun tyyliini ja makuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että Pfaffi toimii muillakin! Lankarullatelineestä haaveilin jo vuosia, ihana kun nyt saa langat järjestykseen :) Minäkin mielelläni tsekkailen toisten ompsuja, voi saada hyviä vinkkejä säilytykseen tai muutenkin :)

   Poista
 7. Ihana huone! Kiva saada inspistä. Omani pitäisi saada myös kuntoon, mutta kovin haastavaa on, kun on tullut hamstrattua tarviketta niin, ettei niitä siististi meinaa saada järjestettyä!

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

 9. Olipas kiva löytää kokemuksia ja vinkkejä juuri tästä koneesta joka minulle mutkan kautta päätyi! Toistaiseksi olen tätä käyttänyt lähinnä joustavien kankaiden ompeluun, ja kaksoisneulan kanssa on ollut jonkun verran ongelmaa. Hyvä vinkki siis tuo erikoispuolakotelo! Oletko huomannut että neula- tai lankamerkillä olisi ompeleeseen vaikutusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, että vastaus on viipynyt! Langoissa on eroa ja kovin nöyhtäsissä langoissa ainakin langan katkaisu nikottelee. Coatsit on hyviä 😊 iloa ompeluihin!❤️

   Poista
 10. Kun puolaan niin neula liikkuu miksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti et ole siirtänyt puolanupikkaa oikealle? Eli kun laitat puolan puolaustappiin, pitää sitä napsauttaa oikealle, jolloin puolaus aktivoituu 👍 Auttaako?

   Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!