Pikkulaukku pitsillä - Ohje kehyskukkaroon tai - laukkuunTämän pikkulaukun ompelu lähti suuresta tarpeesta, sillä kaipasin töihin näppärän kokoista olkahihnallista laukkua puhelimia ja muita tuikitarpeellisia tilpehöörejä varten. Kehykset ostin Tampereen messuilta, kankaat ja pitsi löytyivät kotoa. Kun viimein sain ystävältäni (kiitos Titi!)  vinkit siihen, kuinka välttää kehyskukkarossa tyypillinen virhe eli se, että pussin suuaukko jää liian "litteäksi" ja ahtaaksi, oli aika ommella laukku valmiiksi. Viime silaus laukkuun tuli nahkaisella merkillä, jonka sain ompeluryhmän joulukalenterivaihdon ekasta luukusta ♥
Ohje kehyskukkaroon/-laukkuun:

Tarvikkeet: Ruutupaperia, viivotin, mittanauha, kynä + päälliskangas, vuorikangas, kukkarokehys (käytän itse liimattavaa, voi käyttää myös ommeltavaa), tekstiili-/kontaktiliimaa, nyöriä tms. Jos haluat tehdä laukun, huomioi, että kehyksessä on renkaat hihnan kiinnitystä varten.

1. Aloitetaan kaavan piirtämisellä, sillä kaavan tulee olla juuri sopiva käytettävään kehykseen. Piirrä ensin ruutupaperille risti.


2. Aseta kehys kuvan mukaisesti ristin päälle. Pystyviiva tulee kiinnitysnapukoiden väliin ja poikkiviiva kohdistetaan kehyksen uran alareunaan ennen saranaa.


3. Pidä kehys hyvin paikoillaan ja piirrä kaava kehyksen yläreunaa pitkin. Huom! Tähän lisätään noin 1 cm saumanvara kangasta leikatessa!


4. Merkitse kulma ja mittaa tarkasti pituus kulmamerkistä poikkiviivaan. Minulla se on tässä 5,2 cm.


5. Piirrä kulmamerkistä kaareva viiva kohti poikkiviivaa levittäen kaavaa kuvan mukaisesti. ( EDIT! Sain vinkin, että hyvä levitysmäärä on min 2 cm , max 4 cm. Minulla tässä kulma levittyy sen kaksi senttiä.) Mittaa nyt äsken saamasi mitta kulmamerkistä uutta piirtämääsi viivaa pitkin ja tee uusi merkki kaarelle. Tämä on nyt se kohta, joka tulee pussin suuaukon kulmaksi. Tämä levennys on myös se kikka, jonka avulla pussin suu saadaan aukemaan kunnolla eikä se jää ahtaaksi.


6. Lähde piirtämään pussin alaosaa haluamaasi muotoon. Itse tein sen suorana kulmasta alaspäin, mutta voit leventää alaosaa sen verran kuin tahdot. Jos haluat pussin alareunaan kulmat, joilla saada pohjaan muotoa, lisää pussin pituuteen tarvittavat sentit. Esim. jos pohjan leveyden tulee olla noin 5 cm, lisää alaosaan 2,5 cm + saumanvara (kuvassa tuo alareunan kulma on piirretty sitä kuvaamaan, mutta oikeasti sitä ei tarvitse piirtää eikä leikata tässä vaiheessa, lisäsentit ainoastaan). 


7. Taita paperi pystyviivaa pitkin ja leikkaa kaava taitteelta saadaksesi se symmetriseksi. 

8. Leikkaa päällikangas ja vuorikangas kaavan mukaan lisäten kauttaaltaan 1 cm saumanvara. Tue kankaat tarvittaessa haluamallasi tavalla. Tee hakkimerkit kulmien merkiksi. Jos haluat lisätä koristeita päälliseen, tee se nyt.

9. Neulaa päällikankaat oikeat puolet vastakkain ja ompele hakkimerkistä toiseen sivut ja pohja. Neulaa ja ompele samoin vuorikankaat, mutta jätä pohjaan kääntöaukko. (Älä välitä, kuvissa on kulmat jo ommeltu.)


10.  Pohjan ompelua varten taita sivusauma ja pohjasauma vastakkain, jotta syntyy kulma. Mittaa kaavassa pohjaa varten lisäämäsi senttimäärä kulmasta keskustaa kohti, tässä 2,5 cm. Ompele kuvan mukaisesti ja leikkaa kulma pois sauman vierestä.  Tee sama päällisen ja vuorin molempiin alakulmiin.

Jos pussukkaasi ei tule "pohjaa", vaan pussi on esim. pyöreämuotoinen, jätä äskeinen vaihe tekemättä.


11. Pidä päällipussi nurja puoli ulos ja käännä vuoripussi oikein päin. Pujota vuori päällisen sisään ja neulaa yläreunat yhteen. Ole huolellinen sivusaumojen kohdistamisessa ja avaa saumanvarat niissä. Ompele ympäriinsä. Tee aukileikkauksia kaareviin kohtiin ja tarvittaessa kavenna saumanvarat.


12. Käännä pussi oikein päin vuorin pohjassa olevan kääntöaukon kautta. Asettele yläreunat kauniisti muotoonsa ja silitä huolella. 


13. Ota kapea nyöri tai paksuhko puuvillalanka (tai vaikka fleecesoiro) ja kiinnitä se pussin yläreunoihin siksakilla (älä vedä nyöriä koko yläreunan ympäri, vaan  jätä molemmista kulmista noin 2 cm ilman ennen sivusaumaa - tarkoitus ei ole, että nyöri näkyy valmiissa työssä). Tämä vaihe napakoittaa liimausta ja auttaa reunaa pysymään kehyksen sisällä tehdessään yläreunan paksummaksi. 


14.  Sitten liimaus! Minä huomasin parhaaksi Gütermannin HT2 tekstiililiiman,  joka on läpinäkyvää ja helppo laittaa kapealla kärjellä. Kontaktiliimakin käy, mutta se saattaa tahrata kangasta. Merkitse yläreunan keskikohta nuppineulalla kohdistaaksesi se kiinnitysnapukoiden keskelle. Pursota liimaa kehyksen toiseen puoleen ja asettele pussin toinen reuna kehykseen huomioiden keskikohta. Liimauksen tukemiseksi harsi nopeasti kehys kiinni pussiin, harsiessa työnnä reunaa kehykseen. Toista toiselle reunalle.

Edit! Kuulin, että liiman voi antaa kuivahtaa muutaman minuutin ennen kuin alkaa työntää pussin reunoja kehykseen - liima on jämäkämpää eikä sotke niin herkästi. Itse en kuitenkaan tällä liimalla ongelmia kokenut, vaikka pujotin kankaan suoraan.


15. Kun liimaus on varmasti kuiva, pura harsinta. Voit vielä naputella kehyksen sisäreunat varovasti vasaralla, mutta muista laittaa väliin esim. nahkapala. 


16. Jos kyseessä on laukku, valmista hihna ja kiinnitä se karabiinilukoilla kehykseen. Valmis! Ja kysy toki, jos jäi epäselviä kohtia.


Tällä postauksella osallistun  Käsityöblogien joulukalenteriin. Varsinaisen jouluisen käsityön sijaan ajattelin jakaa ohjeen, jolla teet kätevästi niin joululahjat kuin laukut tai pussukat jatkossakin. Käsityöblogien joulukalenterissa eilen vuorossa oli Lumisiivet-blogi ja huomenna siirrytään Hääräämöön. Kaikki joulukalenteripostaukset ovat listattuna tässä, kannattaa käydä tutustumassa!
7. BelleEpoqueDiary
22. Kototeko


Enää kaksi viikkoa jouluun ♥

35 kommenttia

 1. Näppärä ja kivan näköinen pikkulaukku! Mullaki olisi uuden pikkulaukun ompelu edessä, sillä ostin kesällä uuden lompakon, eikä se mahtunutkaan vuosi sitten ompelemaani laukkuun.. :D

  VastaaPoista
 2. Kaunis laukku tämä kyllä. Minusta nämä laukut vaatii sellaista sorminäppäryyttä mitä minulle ei oikein ole luotu. Pari olen tehnyt ja molemmat ovat aika kamalia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, niin miullakin aiemmin. Kokeile ihmeessä uudestaan, ei tämä kovin kummaa näpertämistä ole :) Kiitos Melissa ♥

   Poista
 3. Kiitos ohjeesta! Tämän just tarvitsinkin. :)
  Kauniin pikkuisen laukun olet tehnyt. :)

  VastaaPoista
 4. Voi kiitos todella selkeistä ohjeista! Jospa minäkin jo viimein onnistuisin :)

  VastaaPoista
 5. Vau! Olipa selkeä ohje! Kiitos. En ole koskaan tehnyt vastaavaa, kun en ole jaksanut kaivaa ohjeita, mutta nyt olen ihan kartalla. Iso peukku!

  VastaaPoista
 6. Onpas nätti kukkaro ja hyvä ohje kiitos.

  VastaaPoista
 7. Selkeä ohje; menee kokeiluun:)

  VastaaPoista
 8. Kiitos että jaoit ohjeen!♥️ Menee ehdottomasti kokeiluun. Aivan ihanan olet tehnyt!😍

  VastaaPoista
 9. No nyt on kyllä hyvä ohje. Piti oikein kirjanmerkki laittaa, jotta löytyy vastaisuudessakin!

  VastaaPoista
 10. Upea laukku! Paljon kiitoksia ohjeesta, minäkin aion kokeilla tätä :)

  VastaaPoista
 11. Tukinauhan tai suikaleen kangasta voi ommella nurjalle, sinne saumaan. Näin ei vahingossakaan näy päällypuolelta. Itse en harsi,pysyy ilman harsimatta, kun laittaa tuota käyttämääsi liimaa kehyksen uraan ja ohut kerros pussukan reunaan. Tämän jälkeen annetaan liiman kuivua 10 minuuttia. Sitten työntämään kangasta uraan, aloittaen keskeltä. Hyvä tulee.

  VastaaPoista
 12. Kiitos hyvästä ohjeesta. Pussukka onnistui ohjeellasi heti ensimmäisellä yrittämällä :)

  VastaaPoista
 13. Kaunis pikkulaukku<3 Tällaisia kehyskukkaropussukoita ja vetskaripussukoita(sinun ohjeella) on tullut ompastua yksi jos toinenkin. Vaan kaikki on kyllä menneet lahjaksi ja sitten on harmitellut, että oispa pitänyt tehdä itsellekin. Mulla pitäis jossain laatikossa olla parit kehykset, että pitääpä tulla kurkkimaan tänne ohjetta kun inspis iskee:) Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 14. Kiitos oikein paljon tämä oli tosi huippu.

  VastaaPoista
 15. Minkä kokoinen tuo pussukan kehys sinulla oli?😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tämä kehys on 12 cm x 6 cm muistaakseni, Ullakan 12 senttinen malli :)

   Poista
 16. Todella tarkka ja hyvä ohje, KIITOS! Teen laukkuja omista kuosissa painetuista kankaista, ja tää tuli enemmän kuin tarpeeseen. Kiitos paljon!!

  VastaaPoista
 17. Voi kun saisi vielä kuvan, jossa kännykkä on pussin päällä osviittaa siihen kuinka pitkäksi pussi tehdään! Toivomus esitetty...

  VastaaPoista
 18. Valitettavasti en ymmärrä kohtaa 10. :^( -Saisinko selventäviä kuvia tästä vaiheesta? -Kiitos..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt äkkiseltään en kuvaa pysty lisäämään enkä tiedä kuinka siitä tarkemman valokuvan saisinkaan :p Kun olet ommellut sivusaumat ja pohjan sauman, ota käsittelyyn toinen alanurkka. Nipistä nurkka siten, että pohjan sauma ja sivusauma menevät päällekkäin ja nurkkaan muodostuu terävä kärki. Ompele parin sentin päähän kärjestä vaakasauma, jolloin nurkkaan muodostuu kolmio. 10 kohdan jälkeisessä kuvassa on tämä kohta, kolmion kärki on jo leikattu pois.
   Toivottavasti sait tästä lisäselkoa ja pussukkasi valmistuu ♥

   Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!