Kärsimättömyyden hoitoa ja DIY: Olkakaarroke

Onko pinnasi lyhyt kuin katkennut tulitikku? Kuvaako sana "kärsimätön" sinua? Tahdotko saada kaiken nopeasti, mieluiten heti? Turhaudutko nyhräämisestä ja pienen pienestä hiomisesta? Hermostutko, kun asiat eivät suju mielesi mukaan?

Eipä hätää, vaivaan on hoitokeino. Tartu haasteeseen nimeltä kaavoitus! 

Tai kaavoitus on ehkä liioittelua, itselläni treeniksi riitti valmiin kaavan muokkaaminen omalle toiselle puoliskolle sopivaksi. Mies sattuu olemaan sen muotoinen, että kaupan paitoihin sekä kokeilemiini kaavoihin jää ihmeelliset kurtut kädentielle. Pitkään on saanut herra tyytyä ostovaatteisiin eikä se ole tainnut ompeluksiani juuri kaipaillakaan. Kesälomareissullamme mukaani tarttui kuitenkin Jussipekka-kaava Puodilta/ Koot.fi ja nyt viimein päätin ottaa härkää sarvista ja testata kaavaa.

No eihän se sopinut alkuunkaan. Mittanauhaa, saksia ja runsaasti kaavapaperia tarvittiin, kun aloin muokkailla kappaleita sopivammaksi. Allekirjoittaneen hermot saivat venytyshoitoa, kun muutamaan otteeseen piti hihat purkaa (saumurisaumaa tietenkin...) todetakseni, että vielä pitää yhdestä kohtaa ottaa pois ja lisätä toiseen. Omin voimin en olisi pähkäilystä selvinnyt, mutta Saumanvaran kaavagurut antoivat onneksi apuaan ja lopulta alkoi paita näyttää miltä pitikin.

Raitapaita oli ensimmäinen viritys, johon olin kaavaa pikkuisen muokannut kädentietä avaamalla. Sen pohjalta sain hyvä neuvoja kuinka korjailla lisää ja karhupaita on siis paranneltu versio. Herra itse tykkää raidallisesta enemmän, koska kuosit eivät kuulemma sovi hänelle (sanoo mies, joka käyttäisi mielellään tyhmiä printti- ja logopaitoja). Ihan käyttiksiä tuli lopulta kummastakin, ja mikä tärkeintä sain käyttööni kaavan, jonka avulla pitäisi jatkossakin onnistua. Tuntien työ kannatti siis!
Olkakaarroke on helppo, mutta melko näyttävä yksityiskohta, jota olen jo aiemmin tykästynyt käyttämään pojan paidoissa. Kaavan muokkaus on simppeliäkin simppelimpi, mutta josko siitä jollekin iloa olisi, että kerron kuinka se tehdään. Kaarrokkeen korkeutta etu- ja takakappaleella säätämällä saa vaihtelua näppärästi, ja toimii tuo silloinkin, jos kangas on vaikkapa liian matala.Leikatessa jätä kappaleisiin normaalit saumanvarat ja tee hakit olkasauman oikeaan kohtaan.Ompele kaarrokkeen alareuna takakappaleen yläreunaan kiinni oikeat puolet vastakkain. Ompele sitten etukappale ja kaarroke yhteen "olkasaumoista". Jatka normaalisti paidan ompelua etiäpäin.

Kunhan ehdin kuvata, on luvassa jatko-osa näihin miehen vaatteisiin ja uutta ohjettakin pukkaa. Pysykäähän kuulolla :)

Ps. Oikein lämpimästi tervetuloa  uusille ja tutummillekin lukijoille! Meinasin pökertyä, kun hoksasin luvun olevan 150 ja Instagraminkin puolella jo yli 200. Kiitos jokaiselle, kiitos ♥♥♥ Uutena juttuna on myös tuo punainen Onni-nappi sivupalkissa. Punatukka ja kaksi karhua on nyt osa Onni-blogeja, mikä on uusi mahtava blogiyhteisö. Kannattaa tutustua muihinkin Onnilaisiin :)

33 kommenttia

 1. Hienot! Itse en olekaan tehnyt vielä miesten vaatetta, pitäisi ehkä kokeilla. Ja kiitos ohjeesta, tuo tulee käyttöön. Voisi olla kiva lisä isomman pojan vaatteisiin, hän kun ei kuoseja huoli.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paulina! Kiva, jos ohjeesta sait inspistä :) Tuo on yksi suosikkijutuistani, pakko testailla itsellekin, kunha niin pitkälle ennätän!

   Poista
 2. Hyvät paidat! ja mieskin näyttää tyytyväiseltä :) Ja Hyvät ohjeet olet saanut tehtyä meille muille jotta voidaan testata sitä pinnaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Nooh, karhupaita sai vähän epäluuloisen vastaanoton, voi pitää sitä kuulemma kotona :D

   Poista
 3. Hienot paidat! Tosi kiva tuo ensimmäinen asukokonaisuus! :)

  VastaaPoista
 4. Komiat ovat paidat, molemmat. Ja iik, miten ihanat farkut, nam!

  VastaaPoista
 5. Mageita paitoja :) Varsinkin tuo raidallinen miellytti silmää :)

  VastaaPoista
 6. Kyllä tätä täytyy joskus kokeilla. Kiva yksityiskohta kuviollisen kankaan kanssa.. Kiitos ohjeesta.. Miehelle en olekaan koskaan ommellut mitään mutta haaveilen vielä joskus jotain ompelevani..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin tosiaan tasapainoittaa kuosikangasta miun mielestä :) Kiitos Raisa, kiva, jos ohjeesta on iloa!

   Poista
 7. Hienosti sait kaavan muokattua! Tuo olkakaarroke kyllä houkuttelis, pitää laittaa ohje talteen :)

  VastaaPoista
 8. Komeat paidat, vaivannäkö kannatti! Nyt kun sait muokattu kaavan passeliksi, niin sinulla onkin jatkossa työsarkaa miehen paitavaraston uusimisessa:D Onnea Onnista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Pipo! Nyt kun löytyisi vielä sellainen kangas, mikä miestä miellyttäisi ;) Mustia paitoja en pelkästään jaksaisi ommella.

   Poista
 9. Sinulle on blogissani haaste :) http://pikku-bambin.blogspot.fi/2015/09/liebster-award-vol-3.html

  VastaaPoista
 10. Urh! Kirjoitin pitkän kommentin ja se katosi!! No, paidat on mahtavia ja en ole saanut omalle miehelle vielä ostuvaa tehdyksi, motivaatiokin on matala kun saaja niin tarkka ja kriittinen. Hyvä ohje kaarrokkeeseen, tulee varmasti joskus kokeiltua. Noin lyhenneltynä :D Urh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, se on niin tylsää, kun kommentti katoaa! Kiitos Kätsä, että kirjoitit uudestaan :) Ihan sama vika se täälläkin on, mälsää tehdä, jos toinen on silleen "joo ihan kiva, mutta..." ;)

   Poista
 11. Urh! Kirjoitin pitkän kommentin ja se katosi!! No, paidat on mahtavia ja en ole saanut omalle miehelle vielä ostuvaa tehdyksi, motivaatiokin on matala kun saaja niin tarkka ja kriittinen. Hyvä ohje kaarrokkeeseen, tulee varmasti joskus kokeiltua. Noin lyhenneltynä :D Urh.

  VastaaPoista
 12. Hienoja! :) No nyt on sitten hyvä kaava, ei tarvia enää etsiä :)

  VastaaPoista
 13. Hyvännäköisiä paitoja! Onneksi jaksoit muokata kaavaa, minulla on se vika etten miljoonaa kertaa jaksa nyhvätä kaavojen parissa, vaikka se kannattaa aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna ♥ Nyt on ollutkin ihan ihme, kun olen jaksanut nyhvätä, ehkä tämä alkaa vähitellen hahmottua :)

   Poista
 14. Kiitos, kun jaoit tän uudestaan. Oon niin monesti miettinyt kuinka tämän toteuttaisin ja tässä vastaus! Kivoja paitoja oot tehnyt. Miehen ja pojan paitaan nämä jotenkin erityisen hyvin sopii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että löysit :) Miunkin mielestä tämä on helppo, mutta sopivan näyttävä kikka etenkin miesten/poikien paitoihin. Kiitos Sinikka :)

   Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!