Hupullinen lempee ja DIY Kaitaletaskut

Edellisessä postauksessa iloitsin saatuani muokattua miehelleni sopivan kaavan ja pari paitaakin valmistui siinä sivussa. Innoittaja koko hommaan oli se, että armas puolisoni, tuo tiukka kriitikkoni oli ilmaissut vienon toiveensa saada samanmallinen huppari kuin olin tehnyt itsellekin. ("Mutta ei sitten mitään tyhmiä kuvia eikä mitään värikästä tai mitään muuta kummallista...") Vaikka kaava oli ihan jees, hirvitti ja jotenkin kehtuutti silti alkaa hupparia askartelemaan. Välttelin aloitusta keksimällä kaikkea muuta tuikitärkeää ja äärimmäisen kiinnostavaa tekemistä, kuten siivoamista, valokuvien järjestelyä ja kirppistavaroiden lajittelua. Lopulta homman aloitettuani työ sujui onneksi rivakasti, vaikka ratkoja saikin ahkeroida urakalla. 

Ja mikä parasta, herrashenkilö oli tyytyväinen! Tuli hyvä mieli itsellekin, - niin onnistuneesta vaatteesta kuin erityisesti siitä, että toinen ilahtui. Menköön tuo huppari vaikka myöhästyneestä hääpäivälahjasta. Syyskuun 8.  ja kolmas hääpäivämme nimittäin hujahti ohi melkein huomaamatta, ainoastaan facebook muistutti mikä päivä oli kyseessä. Ehkä jo ensi vuonna muistetaan juhlistaa sitä vähän paremmin, jos päivän laittaisi varmuuden vuoksi ihan kalenteriin. Pienesti asiasta ehdin onneksi vihjaista ja sain kuin sainkin kimpun keltaisia ruusuja lahjaksi ;)

Enpä sitä olisi vappuna 2005 opiskelijakemuissa arvannut, millaisen kultakimpaleen sieltä mukaani vein. Silloisia opintoja aloittaessani vanhemmat kollegat vitsailivat, että jokaiselle toimintaterapeuttiopiskelijalle on varattu insinööriopiskelija, ja omalla kohdallani tämä osoittautui todeksi. Puolen vuoden tuntemisen jälkeen saman katon alle, 2008 kihloihin huvipuistossa Pariisissa, maailman ihanimmat pihlajanmarjoin ja lyhdyin somistetut syyshäät kolme vuotta sitten ja kirsikkana kakussa vielä suloiset  meidän omat pikkumurut. Siinäpä tämä rakkaustarina pähkinänkuoressa. Kyllä sitä kymmenen vuoden yhteistä taivalta sopii yhdellä hupparilla muistaa ♥♥.
Tähänkin huppariin tein kaitaletaskut, ja koska niiden hankaluutta muutamat viimeksi harmittelivat, tein tällä kertaa ohjeen sellaisten ompeluun. Teehän siekii omat taskusi :) Pahoittelut hämärässä otetuista kuvista, kun eipä noita taskuja lasten kera päiväsaikaan ehtinyt tehdä. 
Voit käyttää valmista kaavaa taskukappaleisiin, kuten itse käytin Kelopuu-hupparin taskua (Ob 5/14). Kappaleet voi piirtää myös itse halutun kokoisiksi, kunhan ottaa huomioon seuraavat: a) taskunsuukaitale on noin 3 cm pidempi kuin taskunsuuaukko (1,5 cm /puoli), mutta taitettuna saman levyinen b) taskupussien korkeus on sama kuin taskunsuukaitaleen c) ulomman taskupussin voit piirtää halutun kokoiseksi ensin, jolloin sisemmän taskupussin leveys on ulompi + kaitale taitettuna.


Taskunsuukaitaletta (kaksinkerroin taitettuna) voi käyttää mallina taskunsuun piirtämiseen. Mallaile mikä on sopiva kohta (kuten näet, itselläni meni ekaksi pieleen - ja myöhemmin totesin sen olevan kuitenkin parempi). Leikkaa aukko kaavaan ja piirrä ääriviivat kankaalle liidulla tai taikatussilla. Nuppineuloilla voi merkitä reunoja myös, jos esim. liitu haalistuu.Taskukappaleet leikataan langansuuntaisesti kaksinkertaisesta kankaasta, jotta saat varmasti kappaleet peilikuvina eli kaksi eri puolen taskua! Lisää saumanvarat normaalisti.


Tukinauha/kangas silitetään kuvan mukaisesti taskunsuukaitaleen toiseen reunaan sekä etukappaleelle taskunsuun kohdalle. Tässä auttaa ne aiemmat nuppineulat, jotta nurjalta puolelta näet oikean aukon kohdan.


Ensimmäisenä ommellaan apuommel suoraompeleella taskunsuun reunoja pitkin. Apuompeleen on tarkoitus peittyä, mutta jos se jostain jää pilkottamaan, on syytä käyttää kankaan väristä lankaa.


Taskunsuukaitale taitetaan kaksinkerroin pitkittäin ja silitetään. Kaitaleen avoin reuna asetetaan taskunsuulle keskiedun puoleiselle reunalle siten, että molempiin päihin jää yhtä paljon ylimääräistä. Kaitaleen reuna ommellaan apuommelta pitkin. Huom!! Muista jättää saumanvara eli jätä noin 0,7 cm ompelematta taskunsuuaukon päistä! Muuten kaitale ei käänny nurjalle kauniisti.  Sitten taskupussit. Ulompi (eli pienempi) asetetaan kohdakkain taskunsuukaitaleen päälle ja ommellaan samaa ommelta pitkin kuin kaitale äsken. Sisempi taskupussi (eli suurempi) asetetaan taskunsuuaukon toiselle reunalle (eli vaatteen sivusauman puolelle) ja ommellaan myös apuommelta pitkin. Muista edelleen jättää saumanvarat eli älä ompele "piirretyn laatikon" päihin saakka! (Pahoittelut kehnoista paint-viivoista, mutta kyllä te selvän saatte).


Seuraavaksi leikataan taskunsuuaukko kuvan mukaisesti, kulmista apuompeleisiin saakka. Päätyihin muodostuvat kolmiot ovat tärkeät. Taskukappaleet pujotetaan aukosta läpi nurjalle puolelle.Taittele taskupussin osat pois tieltä ja keskity ensin taskunsuukaitaleeseen, sillä se on se näkyviin jäävä osa. Asetta päätyyn jäänyt kolmio ja kaitale vastakkain ja ompele apuommelta pitkin. Jos kaitale ei asetu nätisti oikealla puolella, voit varovasti nipsaista kulmia saksilla enemmän auki, jolloin kaitale mahtuu paremmin kääntymään. Millintarkkaa puuhaa ;)Kun kaitale on molemmista päistään kiinni etukappaleessa, neulataan ulompi taskupussi kiinni etukappaleeseen. Sitten työ käännetään oikein päin ja tikataan kaitaleen reunaa pitkin, jolloin pussi kiinnittyy paremmin paikoilleen.
Neulaa tasku oikealta puolelta siististi - nyt ei pitäisi olla kurttuja kulmissa tms. Tikkaa seuraavaksi loput taskun reunat, eli molemmat päädyt sekä ulkoreuna, jolloin sisemmänkin pussin saumanvara kiinnittyy vielä. 


Päällitikkausten jälkeen on enää taskupussin kokoaminen. Aseta pussin puoliskot vastakkain ja neulaa yhteen (irti etukappaleesta!). Taskunsuukaitaleen päädyt ovat osa tätä nippua ja tulevat yhteen päällimmäisenä olevan taskupussin reunan kanssa. Tämän vuoksi taskunosat tulee olla sen puolisentoista senttiä päistään leveämmät kuin taskunsuuaukko - taskun saa ommeltua kasaan helposti saumurillakin. 


Kommentit, kysymykset ja tarkennukset ovat tervetulleita, autan mielelläni! Kiva, jos jätät viestiä, jos ohjeesta apua saat :)

42 kommenttia

 1. Mie tein sen ihan väärin! :D Ilmankos ei onnistunut. Näillä ohjeilla miekin varmaana onnistuisin, nämä muistan, kiitos! ♥ Tein sitten siihen huppariin tavan taskut saumaan ja ai ku tulikin kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti nyt onnistuu, ei muuta kuin uudestaan testaamaan :) Kiitos Heiri ♥

   Poista
 2. Ihan mielettömän hieno huppari! Kyllä minäkin tuollaisen pukisin iloiten päälleni :)

  VastaaPoista
 3. Tosi hieno huppari!! Kiitos selkeästä ohjeesta. Olen kattellut noita ob:n ohjeita, ja nyrjäyttänyt aivoni. Mitenköhän tuohon saisi fiksusti vetskarin? Poika haluaa vetskaritaskun, nimittäin, jotta kännykkä pysyy helposti matkassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin et oisko sisempään taskupussiin vaan yksinkertainen tikkaus ja sitten toinen puoli ulkotikkauksen kanssa samaan aikaan tohon kaitaleen alle. Jos siis ei halua sitä vetskaria näkyviin
   Vai jääkö tönköttämään? Tai sit kaitaleen alle ja siihen alemman taskupussin yläpäähän + kolon yläpäähän?

   Poista
  2. Tuohon saa vetskarin siististi jos esim tekee kaksi kapeampaa kaitaletta jonka väliin vetskari jää piiloon double welt pocket tyyliin (tuossa mallissa ei ole vetskaria mutta ommellaan kiinni kaitaleiden saumanvaraan). Rullatkaa sivua alas kunnes tulee double welt pocket eli napinläpitasku vai mikä se nyt oli suomeksi) http://www.stylearc.com.au/stylearc/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=5&Itemid=52&limitstart=15

   tai sitten ilman kaitaleita yksinkertaisesti ihan näin

   http://sewplicity.com/2011/09/tutorial-how-to-sew-a-zippered-pocket/

   Poista
  3. Kiitos Kätsä! Ja kiitos Krista linkeistä, pitää laittaa itsellekin korvan taa, jos vetskarilla tekisi seuraavat :)

   Poista
  4. Pitääkin tarkemmin perehtyä noihin. Aivot taas nyrjähti lukiessa :'D sen idean kun hoksaa, niin helpottaa varmasti.

   Poista
  5. Täällä taas lunttimassa. :D Sulla ei muuten Hanna oo tuossa DIY-ohjeet -välilehdellä linkkiä tänne. :)
   Krista, tuolla on muuten napinläpitaskuun kohtalaisen helpon oloinen ohje. :)
   http://www.leenas.com/Suomi/ompelu_yleisohjeet.html

   Poista
  6. Kiitos huomiosta ,nyt on! :) Ja kiitti myös tuosta linkistä, pitää koklata tuollaisiakin!

   Poista
 4. On kyllä hyvännäköinen huppari! Tosi siistit tuli noista taskuista.

  VastaaPoista
 5. Hirveen vaivan oot nähnyt näiden ohjeiden kanssa! Mutta kiitos, kyllä täytys melkein nyt taskua testata!! :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh sanotaanko, että aika monta taskua olisi ommellut siinä ajassa, mitä näitä kuvia tussailin ;) Kiitos Ellakatariina, testaa ihmeessä!

   Poista
 6. Nostan hattua että olet jaksanut ohjeen tehdä, niissä on aina niin hommaa! Varmasti tästä on monelle apua! En ole nyt ihan varma mutta näyttäisi tuossa yhdessä kuvassa että tukikangas on saman korkuinen kuin taskun aukko. Itsellä on tapana miehustakappaleeseen tuleva tukikangas leikata kauttaaltaan noin sentin suuremmaksi kuin aukko, silloin tukikangas tukee mukavasti noita aukileikattavia kulmia jotka käytössä aina joutuvat hieman rasitukselle :). Varsinkin jos ohuista joustamattomista kankaista ompelee niin se on hyvä :D.

  Lopputulos on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista ♥! Olihan tuossa jonkin verran hommaa, mutta josko siitä apuakin jollekin olisi :) Itse asiassa miullakin se yltää noiden leikkausten yli, mutta pitää käydä tuonne vielä tekstiin lisäämässä selvennystä, kiitos vinkistä! Se tosiaan pitää taskusuun siistimpänä.

   Poista
 7. Kiitos selkeistä ja hyvistä ohjeista! Kuvat auttoivat tajuamaan, sillä en ole saanut oikein Ottobren sanallisista ohjeista tolkkua. Hieno huppari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota kuulla, että on apua ♥ Kiitos Lanka, ruukku ja Pegasos :) ! Itsekin niitä ohjeita tavailin tovin, ja joku kohta tässä tulee nyt eri tavalla kuin ob:n ohjeessa, mutta hyvin onnistuu kyllä näin :)

   Poista
 8. Voi ihana, kiitos ohjeesta! Pähkäilin tätä viimeksi kun tein hupparia, mutta en jaksanut yrittää toteuttaa. :) Vuorellisen jumppiksen ohje on muuten ollut minulla myös usein käytössä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, nyt sitten seuraavalla kerralla taskutkin mukaan :D Kiitos Katja! Ihana kuulla, että jumppisohjekin on ollut hyvä. Pitäisikin kaivaa se itsellekin esiin, kun neitokainen olisi jumppista vaille ;)

   Poista
 9. Nyt mieki pääsen tämän opettelemaan, kiitos todella hyvästä ohjeesta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helmariina, parasta jos tämä on oikeasti hyödyksi jollekulle :)!

   Poista
 10. Mahtavuutta! Olet nähnyt hurjasti vaivaa ohjeen tekemisessä:) komea ja viimeistellyn näköinen huppari että! Tilasin juuri tikkicollegea, jos ennättäisi syksyn aikana itselle ommella takin. Laitetaanpa taskuohje mieleen..

  VastaaPoista
 11. Kiva huppari! Jos ei näillä ohjeilla saa taskua tehdyksi niin ei sitten millään.. :) Täytyypä laittaa muistiin jos joskus tarvii tällaista taskua tehdä..

  VastaaPoista
 12. Upea huppari! Kiitos loistavasta ohjeesta! Tämä täytyy laittaa muistiin ja kokeilla :)

  VastaaPoista
 13. Näyttääpä selkeältä ohjeelta, kiitos siitä. Tämä täytyy ehdottomasti testata jossakin vaiheessa!

  VastaaPoista
 14. Huppari näyttää hyvältä! Ja ohje on todella selkeä ja hyvä, varmasti tästä on paljon apua monelle. Ohjeiden tekeminen on niin työlästä, että nostan minäkin sinulle hattua! Ihana rakkaustarina. Mekin olemme kihlautuneet Pariisissa 11 vuotta sitten (tosin alustavat tunnustelut kihlauksesta mies teki ennen matkaa ja itse kosinta ei niin kovin romanttinen ollut edes paikan suhteen :D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska yhdistävä tekijä meillä tuo kihlauspaikkakin siis :) Miuta kosittiin Disneylandissa, se oli aika ihana ylläri! Kiitos Hanna kauniista sanoistasi ♥

   Poista
 15. Tosi hieno huppari! Mullakin odottaa projekti 'miehen huppari', tosin oon vältellyt sitä jo vuoden päivät 😃. Kankaat ja kaavat on jo valmiina mutta hirvittää ommella krantulle kriitikolle: "ei mitään värejä, ei kuvioita, jne"....ja toiveena vielä huppari ilman huppua 😂 ehkäpä se joskus valmistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Nämä ovat kyllä sarjassamme ikuisuusprojekti, ehkä tästä nyt olisi suunta ylöspäin ja mieskin saisi mieleisiään vaatteita vaimonsa käsistä :D Tsemppiä siulle huputtoman hupparin väsäilyyn, josko vaikka jouluksi ;)

   Poista
 16. Mahtava huppari-kertakaikkiaan! Tuollainen olisi ihana itselle. Todella selkeä ohje,josko tällainen tasku-/nappihaliko kammoinenkin uskaltaisi yrittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milmajohanna! Mukava kuulla, että ohje on selkeä, ei muuta kuin taskujen ompeluun :)

   Poista
 17. Tosi kiva huppari :) Ajattelin tehdä omalle miehelle kans, jos vaikka joululahjaksi! Nuita taskuja pitäis uskaltaa kokeilla, jospa tällä ohjeella onnistuis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Noora! Tämmönen olisi kyllä mainio lahja varmasti :) Toivottavasti ohjeesta on siullekin iloa!

   Poista
 18. Kiitos ohjeesta! Tein tällaisen taskun yli 10vuotta sitten ja ilman ohjettasi olisin ollut pulassa. Hyvä tuli ja seuraavasta tulee vielä parempi, kun on kerran harjoitellut. K i i t o s !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava kuulla, että apua oli ♥ Kiitos, kun kerroit NorppaStiina :) !

   Poista
 19. Kiitos ihanan selkeästä ohjeesta! Kuinkakohan tuolla tavalla sais helpoten tehtyä semmosen yhden ison kengurutaskun... :)

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!