Diy: Kynttilöiden koristelu decoupage-tekniikalla

Pian on se aika vuodesta, kun monet haluavat muistaa esimerkiksi lastensa opettajia, hoitajia, harrastusten ohjaajia tai muita läheisiään. Koska lahjansaajan mausta ei välttämättä ole tietoa ja todennäköisesti muistamisia tulee muiltakin, on tavoitteenani ollut antaa jotain yksinkertaista, käytännöllistä ja/tai kuluvaa. Tänä vuonna olin  kerrankin  ajoissa ja silläkin uhalla, että omat muistettavani nämä näkevät, haluan jakaa tämän superhelpon ja näppärän lahjavinkin.

Ihastuin näkemiini servetein koristeltuihin kynttilöihin ja halusin perehtyä aiheeseen lisää. Monessa löytämässäni ohjeessa koristelu perustui siihen, että servetti "sulatetaan" kynttilän pintaan kuumentamalla kynttilää silitysraudalla tai lämpöpuhaltimella. Jälki on kaunista, mutta lukemani perusteella myös valtava paloriski, sillä paperi jää sellaisenaan reunaan ja voi roihahtaa tuleen. Tätä riskiä en tahdo tietenkään ottaa, joten päädyin decoupagelakkaan. Testipoltin yhden kynttilän varmuuden vuoksi ja kuten kuvista näkyy, jää koristereuna pystyyn kynttilän kuluessa muuten. Kun kynttilä oli palanut noin puoleen väliin, leikkasin servettireunan  kynttilän tasalla sen jäähdyttyä. 

Kynttilöitä varten on siis olemassa oma decoupagelakkansa, mikä on paloturvallista käyttää. Idea on aivan sama kuin servettitekniikassa yleensäkin eli varsin simppeli. Pieni harjoittelu oli kuitenkin tarpeen ja jälki kynttilöiden pinnalla parani ensimmäisten yritysten jälkeen. Servetti on todella herkkää kostuessaan ja näppituntuma paranee treenatessa. Ohjeen mukaan lakkaa levitetään vain kynttilän pintaan ja painellaan servetti päälle. Noh, ihan näin yksinkertaista se ei minusta ollut. Alkuun päästyä lakkahomma vei mukanaan ja oli todellista mindfullnespuuhaa! Jos tahdot kokeilla itsekin, voi näistä vinkeistä olla apua.
 
 • Tarvitset kynttilän (vaaleassa näkyy kuvat paremmin), servetin, sakset, HYVÄN siveltimen ja kynttilöille tarkoitetun decoupage-lakan. Suojaa pöytä, sillä lakka jämähtää hyvin siihen (ai mistä tiedän...).
 •  Voit koristella koko kynttilän pinnan tai leikata servetistä tietyn kuvion. Yksittäinen kuvio on helpompi saada sileäksi kynttilän pintaan.
 • Leikkaa sopivan kokoinen pala servetistä. Päällystäessäsi koko kynttilän, leikkaa servetti hieman pienemmäksi kuin kynttilä, sillä servetti venyy pikkuisen joka suuntaan. Servetistä käytetään vain päällimmäinen kerros (lautasliinassa on yleensä kolme kerrosta, kahviliinassa kaksi). 

 • Laita kynttilä makaamaan pöydälle. Aloita levittämällä lakkaa kynttilän pintaan pituussuunnassa parin sentin matkalle. Painele servetti kynttilän pintaan. Levitä lakkaa servetin päälle siveltimellä siloitellen. Etene keskustasta reunoja kohti, jotta saat ilmakuplat pois mahdollisimman hyvin. 
 • Etene kynttilää eteenpäin siten, että laitat lakkaa "raidan" kynttilän pintaan, painelet servetin siltä matkalta kiinni ja lisäät lakkaa päälle. 
 • Ennen kuin jo lakattu osuus osuu pöytään, nosta kynttilä pystyyn ja jatka siten loppuun. Varo koskemasta tai osumasta mitenkään lakasta märkään servettiin, sillä se repeää helposti!
 • Lopuksi voit ohuesti levittää lakkaa päälle ja silottaa kurttuja pois, mikäli niitä jäi.
 • Anna kuivua hyvin.
 • Huomaa, että serveteissä on eroja. Jostain syystä Nuppu printin servetit silottuivat kynttilöiden pintaan paljon helpommin kuin nuo Marimekot. 
 • Jos servetti menee huonosti, voit irrottaa sen ennen kuin se kuivuu. Servetti menee tällöin hukkaan, mutta kynttilä ei. 
Kynttilän kaveriksi ajattelin kietaista vaikkapa suklaapatukan ja päälle söpön rusetin, ja avot, sievä pieni joululahja on valmis!

Oletko Sinä koristellut kynttilöitä servetein, olisi kiva kuulla kokemuksia?
Kynttilän tuiketta marraskuun viimeiseen viikonloppuun just Siulle ♥

6 kommenttia

 1. Ihana lahjaidea! Mistä tuollaista kynttilälle sopivaa lakkaa löytyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SMae ♥ Tämä löytyi paikallisesta askarteluliikkeestä Askaretasta, netistäkin voi ostaa :)

   Poista
 2. Kauniita kynttilöitä kyllä tuolla tekniikalla ja Nupun servetit on niin ihania ♥ pitäisi kyllä kokeilla itsekin, mutta luulen ettei ole mun kärsivällisyydelle ihan parasta hommaa...=D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Miekään en kovin kärsivällinen ole, mutta tämä oli suorastaan meditatiivista :D

   Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!