Painolelusta apua rauhoittumiseen! Vinkit painolelun tekemiseen





Levottomat jalat, peiton kanssa nujuamista ja lopulta huutelua "äitii, en saa unta".  Meidän ekaluokkalaisella jää helposti päivän touhut mieleen ja illalla rauhoittuminen sänkyyn on välillä työlästä. Jo vauvana ipana heilutteli itsensä hereille ja nautti selvästi kapaloinnista. Kun lapsi alkoi olla siihen liian iso, on meillä silitelty, hierottu ja paketoitu jalkoja peiton sisään. Tällä hetkellä isoin apu löytyi tästä painoketusta, jonka poika tahtoo iltaisin päällensä. Painon tunne vartalon päällä rauhoittaa lepäämään ja jouduttaa nukahtamista. Pojan nukahdettua kettu käydään nostamassa pois, eikä se jää yöksi lapsen päälle. 

Olen työssäni suositellut usealle lapselle painopeittoa rauhoittumista helpottamaan tai esim. kouluun painokäärmettä hartioille levottomuutta vähentämään. Riittävän voimakas ja rauhallinen kosketus tai paineen tunne kehon ympärillä rentouttaa yleensä niin lasta kuin aikuistakin (painotuotteita käytetään myös vanhuksilla). Siinä missä kevyt hipaisu virittää ja voi tuntua kutittavalta, syvätuntoaistimus auttaa hermostoa rauhoittumaan ja jäsentämään ympäristön ärsykkeitä. Sillä on tasaava vaikutus vireystilaan, joten painolelu tai - peitto toimii ylikierroksilla käyvälle muksulle. Kehoon kohdistuvat tuntoaistimukset myös auttavat lasta hahmottamaan kehoaan ja sen ääriviivoja ja asentoja, ja sitä kautta tukevat myös motoristen taitojen kehittymistä.

Painotuotteita on monenlaisia; peittoja, hartioille tai muuten vartalon päälle tulevia käärmeitä, tyynymäisiä sylipainoja tai erilaisia painoeläimiä. Painoa näillä on yleensä 1,5 - 3 kg. Painolelua voi käyttää rauhoittumisen tukemiseen ja levottomuuden vähentämiseen nukkumaan käymisen lisäksi muun muassa televisiota katsellessa, ruokapöydässä, koulutehtäviä tehdessä tai automatkoilla. Kun vauhtia on liikaa, voi näistä olla iso ilo. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että on myös niitä, jotka eivät painon tunteesta pidä eikä lasta saa ikinä pakottaa sellaista käyttämään.

Monesti painotuotteet ovat melko hintavia, joten itse tekemällä todellakin säästää. Tämä painopehmolelu jalostui tästä jo kuusi vuotta sitten ompelemastani ketusta. Avasin vähän saumoja ja poistin täytettä. Uudeksi täytteeksi ja painoksi valitsin riisin, jonka pussitin vanhoihin sukkahousujen lahjeosiin ja solmin pötkylät kiinni. Riisipussit sitten vain ketun sisälle ja saumat kiinni. Koska kettu on käytössä vain peiton päällä iltaisin, en usko, että sitä tarvitsee juurikaan pestä. Jos tarvitsee, otan riisipussit pois siksi aikaa. Painoa tällä on noin kolme kiloa.

Nyt kun hyödyt ovat selvillä, saat vinkit painolelun tekemiseen.
  • Voit käyttää valmista pehmolelua: avaa saumaa sen verran, että pystyt vaihtamaan osan vanusta painomateriaaliin. Hieman isokokoisempi lelu toimii hyvin.
  • Voit myös valmistaa lelun itse. Näppärämpi laittaa pehmoon esim. vetoketjun, jotta painoa voi tarvittaessa säätää.
  • Lasta voi motivoida kokeilemaan painolelua sillä, että lelu on mieluinen hahmo. 
  • Materiaalia valitessa mieti, tarvitseeko lelua pestä. Jos tarvitsee, on kätevää, että painot pystyy poistamaan lelun sisältä pesun ajaksi.
  • Paino kannattaa laittaa erillisiin pusseihin, ks. edellinen kohta.
  • Jos ompelet lelun itse, voit ommella painon eri "lohkojen"  sisään, jotta paino jakaantuu tasaisesti.
  • Painoksi sopii riisin lisäksi esim. kauran jyvät, makaroni tai kuivatut herneet, mutta luonnollisesti näitä ei voi pestä. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi hamahelmet, kuulapyssyn kuulat, marmorikuulat tai hiekka. Näissä mukavaa on se, että lelun puristelu ja käsittely antavat tuntoaistimuksia myös käsien kautta.
  • Täytettä valitessa huomioi paino suhteessa tilavuuteen. Pienempi määrä riisiä riittää samaan painoon kuin isompi määrä esim. herneitä! Jos lelu on siis pienehkö, kannattaa sisään laittaa mahdollisimman painavaa painoa :D
  • Painon määrä pitää suhteuttaa lapsen kokoon. Painopeitoissa ohjeellinen paino on 10 %  lapsen painosta, mutta painolelun kohdalla paino voi jäädä pienemmäksikin. 
Koska unet ovat olleet kehnot minullakin viime aikoina, taidan nykäistäkin ketun itseni päälle ensi yöksi. Oletko sinä törmännyt painotuotteisiin aiemmin?


9 kommenttia

  1. Kiitos vinkistä! Olen kuullut vain peitoista, mutta elukan muodossa saattaa toimia paremmin pikkupojalle. Kettuja on omasta takaa, tai voisi kokeilla niitä Ikean krokotiileja pitkälle pojalle. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikean edulliset pötkyläpehmot toimisivat varmasti mainiosti! Paino lelun muodossa on usein lapsen mielestä kivempi :) Kiitos Irmeli ♥

      Poista
  2. Painolelu on hyvä idea, juuri yritäm rauhoittaa nukkumaan eskaria, joka on sm sirtia kuin perheen 2.luokkalainen, nukkuu hyvin kunhan rauhoittuu, mutta se rquhoittuminen onkin sitten vaikeaa. Ja itsellä myös ajoittain, perheen kissa kehräämässä kyljen päällä ruhoittaa (myös se paino varmam) mutta myöa ajoittain höiriköi kekaimällä että kasvopesun aika kun juuri on nukahramassa. Painolelu olisi ruhallisempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissa on varmasti mitä parhain paino ja lämpö rauhottamaan ♥ Tosin tuo kasvojenpesu voi kyllä hieman häiritä :D Painolelua kannattaa kyllä testata, mikäli rauhoittuminen on haastavaa ♥

      Poista
  3. Ihana painolelu! Itsekin olen suunnittelut tekeväni muutaman tällaisen töihin. Olen ajatellut, että voisivat rauhoittaa muutamia oppilaita keskittymään työhönsä, kun samalla saisivat sylitellä painavaa kettua, käärmettä, kissaa tai jotain muuta eläintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava idea, kouluihin ja päiväkoteihin tarvittaisiin ehdottomasti lisää painotuotteita käyttöön. Monesti saattaa löytyä yksi tai kaksi, vaikka hyötyä voisi olla paljon useammalle. Ja yleensä löytyy se painokoiran pötkylä, mikä on vaikea saada mukautumaan lapsen syliin tai muuten vartalon päälle. Käärmeet ovat omia lemppareitani monikäyttöisyyden takia :)

      Poista
  4. Voi tää olis ollut niin hyvä esikoisen eskarivuonna, nyt jo 2.luokkalainen rauhallisempi versio itsestään:) mutta käärmehän olisi helppo ommella vaikka vain varuiksi jos tarve vielä tulee..töissä kyllä olen suositellut peittoja, liivejä yms mutta eipä ollut suutarin lapsella taas kenkiä 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttu pulma tuo, ettei osaa omia vinkkejä omassa elämässä hyödyntää :D Painolelusta voisi olla hyötyä koulussakin, ei se varmasti hukkaan mene ♥

      Poista
  5. Tuli höpsö kysymys mieleen, mutta voiko painoeläimen laittaa rintakehän päälle turvallisesti, kun tuntuu rauhoittavan ahdistuskohtauksen aikana hengitystä( pakko hrngittää vatsasta hitaammin+painon tunne) ja siten sykettä

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!