Paula-tunika
Yhteistyössä Verson puoti.

Viimeiset päivät ennen lomaa! Mitä lähempänä se on, sitä vaikeampi sitä on odottaa. Mieli haikailee jo vapaapäiviin ja univajeesta kärsivät aivot kaihoavat hitaita aamuherätyksiä. Lomaviikot täyttyvät suunnitelmista ja toiveista tehdä kaikki ne asiat, joita töissä ollessa ei ehdi tai jaksa tehdä. Pieniä reissuja on tiedossa useampi, kirjoja iso kasa lukemista odottamassa, ompelusuunnitelmat varsin mittavia, lasten viihdytykseen suuret suunnitelmat... Ja kun tarkemmin asiaa mietin, tajuan, kuinka epärealistista ja stressaavaa on suunnitella ja ohjelmoida loma liian tarkasti. 

Lasten kanssa lomailu on yhtä aikaa ihanaa ja kamalaa. Sorrun ihan liian usein siihen, että luon mielessäni ihania visioita perheidyllistä erilaisten lapsuutta rikastavien elämysten ja kasvatuksellisten näkökulmien äärellä. Jännä juttu, kun kukaan muu perheessä ei vaan tätä samaa mielikuvaa jaa eikä arvosta suuria suunnitelmiani, joten lopputuloksena on usein  silloin tällöin äitihenkilö manaamassa typeriä kanssaihmisiään ja kiljumassa, ettei enää ikinä järjestä mitään.

Niin että nyt päätän jo ennen lomaa tehdä toisin. En suunnittele liikaa, jätän mahdollisuudet auki. Aina ei tarvitse olla kummempaa ohjelmaa, vaan spontaani metsäretki koirien ulkoilutuksen varjolla toimii ihan yhtä hyvin. Tai se, että leikkipuisto- ja lounastreffien sijaan kaverit tulevat meille leikkimään ja syömään kaupan pinaattilettuja. Välillä taas ihan parasta on istuttaa lapset Disneyn ihmeiden äärelle ja paeta itse ompsuun. Mikään muu ei ole pakollista kuin se, että muistan syöttää lapset (ja itseni) riittävän tiuhaan, jottei nälkäkiukku iske. Eiköhän tästä ihan kelpo loma tule.

Sain testattavakseni Verson puodin Paula-tunikan kaavan, joka on Susanna Salmelan käsialaa ja heidän ensimmäinen myynnissä oleva kaavansa. Tykästyin kuvan perusteella malliin ja toteutukseen valitsin yhden kangasrakkauksistani, Paratiisin universumi-kankaan. Kaavan mukana ei ollut mittataulukkoa ja valitsin suoraan L-koon. Malli on kuitenkin melko väljä ja sain sitä lopulta kaventaa niin sivuista kuin hihoistakin useita senttejä. 

Koska Verson puoti on yksi lemppareitani, olisi ihana sanoa, että Paulasta tuli uusi suosikkini. Harmi kyllä tuo kaava ei kuitenkaan minun päälleni istunut sellaisenaan. (Olen nähnyt samalla kaavalla tehtyjä tunikoita muilla ilman ongelmia, josta voi päätellä pulman olevan minun kropassani kaavan sijaan.) Kaavan mukaisesti taskut jäivät minulla liian ylös ja aiheuttivat hurjan vedon, joten jouduin ne leikkaamaan kokonaan pois. Pysty"viikset" jäävät edelleen aika pahasti kylkiin, sillä minun muodoillani myös leikkaus vaatisi muotoja. Tämä ei todellakaan ole ainutkertainen ongelma, vaan suurin syy siihen, miksi ompelen lähes kaikki vaatteeni yhdellä ja samalla, mittojen mukaan tehdyllä, kaavalla.

Sen sijaan helmassa olevista solmimisnauhoista tykkään kovasti! Niitäkin muokkasin sen verran, että käänsin ne ohjeesta poiketen, sillä en henkkoht välitä raakareunoista vaatteissa. Ohjeen mukaan raakareunalla tehtynä tunika on kyllä supersimppeli tehdä, sillä käänteet tulee vain pääntielle ja hihoihin. 

Muokkailun jälkeen tästä tunikasta tuli tosi mukava ja erittäin käyttis, joka on jo useamman kerran minulla töissäkin ollut päällä. Paula-kaavan voisin sanoa olevan rento ja moneen tarpeeseen sopiva, yksinkertainen ja helppo ommella, minun mutkilleni vain vähän epäsopiva.

Mukavaa sadepäivän iltaa ♥

13 kommenttia

 1. Ihana kangas! Loma lasten kanssa on juurikin niin ihanaa ja kamalaa. Lomalla sisarukset menee ylikierroksille ja sitä myötä äidin hermot kanssa. Ohjelmaa pitää olla riittävästi, muttei liikaa, muuten säätö lisääntyy. Tasapainottelua! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä, tasapainoilua tosiaan :D Jotain suunnitelmia pitää olla, muuten menee haahuiluksi. Kiitos Magnolia!

   Poista
 2. Heippa. Tekstisi ei näy puhelimella luettaessa kokonaan. Kannattaa tiivistää tekstiä :) Ja tätä kommenttia ei tarvitse näyttää joten ei haittaa vaikka poistaisitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Minä en nyt tsekkaamillani puhelimilla saa mainitsemaasi ongelmaa esiin. Eikö se näy leveydessä vai pätkiikö kesken tekstin? Tiivistää kyllä voisi kuitenkin, romaaneja tuppaa tulemaan ;)

   Poista
 3. Oi, Versoltakin saa kohta kaavoja! Veikkaan että tämä ei myöskään minun kropalle ihan paras kaava tulisi olemaan ihan jo siksikin että mulla jalat on lähinnä mallia kilpikonna... Mutta kivan erilainen kaava joka tapauksessa!
  Sellaista piti kysymäni että kun sulla on niin paljon kivoja tunikoita, joissa on kuminauha rinnan alla niin onko se ihan vaan lisätty kaavaan vai toimiiko sellainen lisäys alkuunkaan? Ja toinen kysymys, kun muistaakseni täälläkin on ollut juttua niistä omille mitoille muokatuista kaavoista niin tuleeko käytännössä se "täydellinen" kaava naiselle sitten niin että etuosassa on enemmän tilaa? Vai tehdäänkö molemmat kappaleet niissäkin yleensä samankokoisiksi? Ihan uteliaisuudesta kysyn, kun asiaa yksikseni tässä pähkäilin :D.

  t. Sara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Versolla on ymmärtääkseni nyt tosiaan tämä yksi kaava, mutta toivoisin kyllä lisää tulevaksi :)
   Tuosta omasta kaavastani: Olen lisännyt kuminauhan halutessani mihin kaavaan vaan, tunikoissa toimii kyllä. Tärkeintä on etsiä se itselle mairittelevin kohta ja korkeus. Vanhemmissa tunikoissa kumppari on ylempänä ja nyt painon noustua (aargh :( ) se on liian ylhäällä. Sopiva kohta lähellä kapeinta kohtaa. Ja tosiaan, naisten peruskaavassa on lähtökohtaisesti etukappale leveämpi kuin taka. Mittojen mukaan tehtynä omassa kaavassani on tissien kohdalla selkeä ulkokaarros, joten se on selkeä syy, miksei tämä Paula istunut minulle. Anteeksi kun vastauksessa kesti näin kauan ♥

   Poista
 4. Onpas ihanat noi helman nauhat! ❤ Tää vois olla sellainen syksykaava pitkine hihoineen, tosi kivan näköinen! :) Mullekin tuli yllätyksenä että Versolta saa kaavoja...tää varmaan kertoo sen kuinka pihalla nykyään olen kaikista ompelujutuista :/ Voi kun vuorokaudessa olisi enemmän tunteja tai viikossa päiviä tälle rakkaalle harrastukselle, mutta nyt mennään näillä.

  Ihanaa keskikesän juhlaa sinne naapurikaupunkiin! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin ihan samaa, taattu syystunika :) Tunteja saisi olla lisää täälläkin, miten se ajankäyttö on aina niin hankalaa... Kiitos Marika, ihanaa kesäkuun loppua ♥

   Poista
 5. Todella nätti tunikainen. Tykkään tuosta nauhasysteemistä erityisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja onnellista, sateetonta ja sääsketöntä juhannusta Sinulle ja Perheellesi! <3

   Poista
  2. Kiitos Pikku Akka ♥ Nauhat olivat omatkin lempparit :) Ihania kesälomapäiviä teidän perheelle!

   Poista
 6. Kivan näköinen tunika! Hyvää juhannusta ja kesälomaa! ❤

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!