Prinsessajuttu ja ideoita vaatteiden yksityiskohtiin

Yhteistyössä Nosh Organics.

Tai siis "Pinsessajuttu", kuten Hänen Korkeutensa itse sanoo. "Iiihanat höyhelöt, Hilla tyttää pitsistä". Taskutkin on, sillä tärkeät asiat ja aarteet pitää pystyä kuljettamaan mukana tietenkin. Rakkain unikaverikin mahtuu sopivasti kurkkaamaan taskusta. Hyvin tarkka vaatetuksestaan, sellainen on tämä kaksivuotias maailman napa. Siksi voikin heittää aina kuvitteelliset ylävitoset itsensä kanssa, kun onnistuu ompelemaan sellaisen vaatteen, mikä läpäisee neidin tarkan seulan heittämällä. Tämä hupparitakki oli juuri sellainen!

Kuosittelin hupparin Ottobre- lehden 6/14 Happy combo- kaavasta muokkaamalla hieman mallia, lisäämällä taskut rusetteineen, helmafrillan sekä korkean hupun reunan. Reiluhan tuo koko 92 on vielä meidän sirpukalle, mutta parempi se minusta niin päin on! Noshin vaaleanpunainen joustocollege oli tähän aivan täydellinen kangasvalinta - väri sopii ihanasti pienelle tytölle ja mätsää pupukenkiinkin :) Materiaalina tuo joustocollege on juuri sopivan paksuinen ja napakka, ja pehmeä sisäpinta hyväntuntuinen ihoa vasten. Myös joustoa löytyy mukavasti! Esimerkiksi sopivan värisen resorin puutteessa joustocollege toimii erinomaisesti, kun sen leikkaa langansuunnan vastaisesti. Pesuissa tämä, eivätkä yleensä muutkaan Noshin kankaat, ole kärsineet tai nukkaantuneet yhtään. Ainut mihin kannattaa huomio kiinnittää, on pesu samanväristen tai vaalempien kanssa, sillä muuten väri muuttuu herkästi tunkkaiseksi.

Tykkään itse käyttää yksinkertaisia peruskaavoja niin omissa kuin lasten vaatteissa. Sellaisenaan ne kuitenkin saattavat jäädä vähän tylsiksi etenkin yksivärisistä kankaista ommellessa, joten mielelläni lisään vaatteisiin jotain pientä twistiä. Ajattelinkin listata tähän omia hyväksi kokemiani ideoita vaatteiden yksityiskohtiin, josko niistä joku muukin inspiraatiota saisi.

Leikkaukset. Lisää vaatteeseen leikkaussauma esim. pystylinjassa toiseen sivuun, tuo sivusaumoja reilusti etukappaleen puolelle tai leikittele tekemällä viisto leikkaus etu/takakappaleen poikki. Myös kaarevat leikkauslinjat etukappaleen sivuilla eli ns. prinsessaleikkaus tuo kauniisti muotoa vaatteseen ja imartelevat myös vartaloa. Oma suosikkini pojan paidoissa on ollut lisätä olkakaarroke eri värisestä kankaasta. Tähän osastoon kuulunee myös symmetria vs. epäsymmetrisyys vaatteen linjoissa.

Pääntien muoto. Avartamalla pääntietä niskasta, muokkaamalla eteen v-muodon tai testaamalla venepääntietä saat vaatteesta aina eri tyylisen.

Väriblokit. Liittyvät myös ensimmäiseen kohtaan, sillä erilaisissa kappaleiden leikkauksissa voi hauskasti hyödyntää eri värisiä osia. Simppelein tapa on toki tehdä esim. hihat eri kankaasta kuin miehusta. Myös eri kuoseilla, vaikkapa palloilla ja raidoilla, saa tehtyjä kivoja yhdistelmiä.

Ompelumerkki tai muu merkki. Oikeasti tosi pieni juttu, mutta antaa huomattavasti huolitellumman ja viimeistellymmän ilmeen vaatteelle. Merkkejä voi teettää haluamallaan tekstillä ja/tai kuvalla tai askarrella itse vaikkapa nahasta. Jos ompelukoneessa on koristeompeleita, voi niitä hyödyntää merkkien tekemisessä. Helpoimmillaan merkin voi tehdä sujauttamalla koristenauhan pätkän taitettuna sivusaumaan.

Pitsi. No se vaan on niin ihana tehoste ettei tosikaan, ihan suosikkini! Ei kyllä toimi (ehkä) poikien vaatteissa, mutta tytöillä kyllä. Ompele pääntietä koristamaan iso pitsikaulus, lisää helmaa kiertämään http://punatukkajakaksikarhua.blogspot.fi/2015/06/juhannusruusut.html(koristeeksi tai pituutta lisäämään) pitsinauha, tikkaa pitsinauhaa taskunsuuhun, huolittele pääntie tai kädentiet joustavalla pitsillä, peitä saumanvarat pitsillä, tee näyttävät koristeet ompelemalla vaatteeseen koristeeksi vanhoja pitsiliinoja, käytä pitsinauhaa solmimisnauhoina esim. hupussa tai vyötäisillä...

Taskut. Taskut antavat vaatteelle sekä näköä että ovat käytännölliset. Ompele vaatteeseen suuret paikkataskut, viimeistele vaate rintataskulla,  piilota taskut sivusaumaan, tee eteen iso kengurutasku, leikittele timanttimekolla pussitaskuineen, ompele päälle kaaritaskut. Kokeile rohkeasti eri muotoisia taskuja. Tehostetta taskuihin saa käyttämällä taskupusseissa eri väristä kangasta tai kuosillista kangasta muuten yksiväriseen vaatteeseen, tai lisäämällä taskunsuihin vaikkapa frillat tai pitsiä. Päälle ommeltavat taskut, kuten rintatasku, kannattaa tukea silitettävällä tukikankaalla, jotta reunat pysyvät muodossaan vaatteeseen kiinni ommellessa.

Napit ja nappilistat, nepparit ja vetoketjut.  Nappilista voi olla oikeasti avautuva tai valelista, kivalta näyttävät molemmat. Napit ja nepparit voi valita sulautumaan vaatteeseen tai tuomaan kontrastia, vaihtoehtoja on lukuisia. Kokeile lisätä nappilista tai pelkät napit esim. paidan raglansaumaan, hupparin pääntielle, legginssien lahkeensuihin tai paidan hihansuihin. Erilaisilla napeilla voi koristella vaatetta myös sellaisenaan. Sama koskee vetoketjuja, joko koristeena tai funktion kanssa. Oma lemppari oli pitkään niskaan ommeltu koristevetskari.

Tampit. Antaa mielestäni jälleen kerran huolitellumman ilmeen ja pientä jujua muuten yksinkertaiseen vaatteeseen. Lisää tamppi hihoihin, helmaan tai vaikkapa kaulukseen. Tampit voi tehdä samasta kankaasta kuin vaate itsessään tai valita tehostevärin tai esim. pitsinauhan. Tampin pituutta säätämällä voit vaikuttaa siihen, millä tavalla kohta laskostuu. Tamppi toimii myös, jos pääntie on avara selästä, jolloin se estää yläosaa valumasta olkapäiden yli. 

Rypytys ja laskokset. Tämä on myös suosikkejani! Lisäämällä framilonia tai kuminauhaa esim. paidan tai mekon sivusaumoihin tai holkkihihan olkasaumaan, tuo rypytys uutta muotoa vaatteeseen. Rypytystä voi lisätä myös esim. pääntielle tai housujen lahkeisiin. Muista, että rypytys tai laskostus "lyhentää" aina kyseistä kohtaa, joten huomioi se kangasta leikatessasi. Hauskan rypytyksen ja yksityiskohdan saat ompelemalla nyörikujan esim. paidan helmaan ja solmimalla rusetin koristeeksi.

"Paikat". Kyynär- tai polvipaikat on tosi kivat ainakin lasten vaatteissa, voit kikkailla paikkojen muodoilla, väreillä ja pintamateriaaleilla.

Rusetit. Näissäkin voit väriä, muotoa, kokoa  ja sijoituspaikkaa vaihtelemalla saada tosi erilaisia lopputuloksia (klik, klik). Toimii myös niskassa tampin tavoin. 

Frillat. Jälleen enemmän tyttöjen juttu, tänä kesänä vallanneet myös naisten vaatteet, mikäli kauppojen rekkeihin on uskominen. Itse tykkään lisätä frillaa (tai röyhelöä tai rimpsua - sama asia) helmaan kuten tässä hupparissa, kerrostettuna mekkoihin tai paidan olkapäille. Frillanauhalla voi koristella myös vauvan housujen takaosan, tehdä ruusukkeen pipoon tai ommella sellaisenaan esim. paidan etukappaleelle tai housujen polviin. Frillan rypytyksen voit tehdä framilonilla tai ompelemalla rypytyslangat käsin tai koneella.

Vyötärölinjan korostaminen. Tätä olen suosinut omissa vaatteissani eli yrittänyt tuoda esiin jotain sellaista mitä ei juurikaan ole. Yleensä teen rintojen alapuolelle tai vyötärön hujakoille sauman ja ompelen siihen framilonin. Vyötärölle voi ommella myös esim. nauhakujan nyöreineen tai kiinnittää sivusaumoihin nauhat ja solmia vyöksi.

Helma. Helman pituus ja muoto vaikuttavat suuresti kokonaisuuteen. Suora tai a-linjainen, tulppaani tai pussittava, tasainen tai taakse päin pitenevä. Tähän voit jälleen vaikuttaa myös rypytyksellä. Helmaan voi lisätä myös vaikkapa nyörikujan nauhoineen. Helma voi olla myös epäsymmetrinen. 

Kaulukset ja huput. Menevätkö hupun etureunat pitkälle ristikkäin, leikataanko huppu taitteelta edestä korkeaksi, kehystääkö hupun reunoja resorikaitale tai -kantti? Onko nauhakuja tarpeen ja millaiset ovat nyörin ulostuloaukot? Kokeile metallisia sirkkoja, ommeltuja napinläpiä tai nahkaisia yksityiskohtia reiän ympärillä. Myös erilaiset ja  eri korkuiset kaulukset antavat uuden ilmeen yläosalle.

Tuollaiset tulivat mieleen tällä kertaa. Millaisia yksityiskohtia ja jippoja sinä suosit vaatteissa? 

Iloista loppuviikkoa ♥


23 kommenttia

 1. Voi mä sulan! <3 Ihana prinsessa takissaan ja tennareissaan!
  Ja kiitos postauksen vinkeistä! Tällaisen pertsailijan tarttis kokeilla vähän uusia juttuja ja tossahan noita tuli vaikka kuinka monta :) Ja allekirjoitan myös noi Noshin jc:t ja niiden huippulaadun! Tykkään tosi paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika ♥ Mahtava juttu, jos listasta löytyi jotain uutta kokeiltavaa :) Pertsat on miun mielestä vaan niin parhautta, mutta jotain pientä kivaa niihin on mukava yleensä lisätä.

   Poista
 2. On kyllä niin ihana huppari! Tykkään kyllä kovasti!

  VastaaPoista
 3. Aivan mielettömän makee takki!! Ja tosi hyviä vinkkejä, tähän postaukseen varmasti palaan vielä tuskaillessani tylsien ompelusteni kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi! Hei loistavaa, palaa ihmeessä :D Pikkuvaivalla ei oo tylsää enää ;)

   Poista
 4. Ihania yksityiskohtia takissa, mutta ei liikaa. Juurikin yksiväriset kankaat antavat siihen oivan mahdollisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Pitäisi oikeasti enemmän ommella yksivärisistä, mutta kun ne ihanat kuosit huutaa aina kaapissa niin paljon ;) Voisinkin syksyn tavoitteeksi ottaa ommella enemmän yksivärisiä, niitäkin löytyy jonkun verran. Kiitos Sanne-Maija ♥

   Poista
 5. Tosi suloinen takki! <3
  Ja huipun nimen hänen ylhäisyytensä valinnut! :)

  Terkuin, Mira
  Prinsessajuttu -blogista

  VastaaPoista
 6. Siis miten ihana takki! Tämä aikuinen "pinsessakin" melkein haluaisi tuommosen. Ihanat rusettitaskut ja pitsihuolittelut. Juurikin yksivärinen kangas antaa tilaa ja mahdollisuuksia kaikelle "koristelulle".
  Ps. Hirmuisen söpöt myös nuo kengät! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikku Akka :)! Tuollainen huppari voisi olla oikeasti aika kiva, etenkin jos sen tekisi vaikka mustana itselle. Hmm... alkoi houkuttaa :D

   Poista
 7. Suloinen takki ja ihana tyttö 💗 Tosi hyviä vinkkejä olet koonnut. Näistä on hyvä ammentaa ideoita omiin ompeluksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo kuulla, että oli onnistunut listaus :) Kiitos paljon Pizzicato ♥

   Poista
 8. Tosi suloinen takki ja kengät! Ihana idea laittaa pitsiä sisäpuolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nuttuNA :)! Tuo pitsihuolittelu oli minustakin kiva, antaa jälleen sellaista siistimpää ilmettä, vaikkei kiinni ollessa näykään.

   Poista
 9. Kaunis päältä, kaunis sisältä ♥ Ihailtavan siististi tehty!

  VastaaPoista
 10. Ihana!! Varsinkin nuo pitsiyksityiskohdat!

  https://www.stoori.fi/rakkaudella-henna/

  VastaaPoista
 11. Piti oikein miettiä pari päivää puuttuuko listasta vielä jotain yksityiskohtia tai jippoja. Lisään koristetikkaukset, koristeompeleet, valesepalus... Mutta oli sulla kyllä inspiroiva lista. Terveisin toinen yksityiskohta ja jippo -hullu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos, hyvät lisäykset! Jippoja pitää aina olla, pienikin juttu tekee paljon 😊 Kiitos Johanna❤️

   Poista
 12. Kyllä on kaunis takki<3 Ihania yksityiskohtia olet keksinyt, varsinkin nuo pitsit. Simppelit mallit on just parhaita kun niihin voi itse ideoida pieniä jippoja ja usein käy niin ettei lopputulosta tunnista alkuperäisestä mallista. Ja yksiväriseen on paljon helpompi lähteä keksimään koristuksia kuin oikein kirjaviin kuoseihin. Tosi nätin ja pehmoisen näköistä tuo pinkki college. Noh, onhan se Noshia:)

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!