Oman kokoinen kaava

Mittanauha, kaavapaperia, kulmaviivain, lyijykynä ja kumi, pitkä viivotin, millintarkkaa työskentelyä, hyvät hermot ja kärsivällisyyttä. Näillä varustettuna pärjäsi hyvin työväenopiston kurssilla, jossa valmistettiin yläosan kaava omilla mitoilla! Kahdesta viimeksi mainitusta piirteestä en ole kuuluisa, mutta aiheen ollessa kiinnostava maltoin mieleni kiitettävästi. Kurssi järjestettiin naapurikaupungissa ja opettajana toimi kokenut kaavoitusalan ammattilainen, jolla löytyi keinot ja neuvot moneen pulmaan.

Työskentely aloitettiin ottamalla tarkat mitat varsin monesta kohdasta parin avustuksella. Näitä saatuja mittoja verrattiin yleiseen kokotaulukkoon ja "oma koko" valittiin rinnanympärysmitan mukaan. Tyrmistyneitä huokauksia kuului jokunen, kun taulukon koko ei ihan vastannut sitä, mihin on kaupan vaatteissa tottunut. Jos joku ei vielä tiedä, niin ostovaatteissa kokolappuun merkitään monesti ainakin yhtä kokoa todellisuutta pienempi numero! Naisihmiset ovat helposti huijattavissa ja ilahtuvat mahtuessaan pienempään vaatekokoon. Tosin mietin sitä, kuka sen oikean koon määrittelee, jos nykyihmiset järestään ovat isompia kuin mitä joku vaatetusalan käsikirja (tai mikä lie tämä virallinen taulukko onkaan) sanoo. Itse tekemällä ei onneksi tarvitse kokolappua tuijottaa; pääasia, että on sopiva.

Mitäs sitten tapahtui? Mittoihin lisättiin väljyysvarat yleisten ohjeiden mukaan ja alettiin piirrellä viiva kerrallaan peruskaavaa. Monessa kohdassa käytettiin omien mittojen lisäksi standardimittoja valitun koon mukaisesti. Ainakin omalla kohdallani tämä tuotti melkoista hankaluutta, sillä ry:n perusteella kokoni oli 48, mutta muuten en ole lähellä sitä. Tästä seurasi se, että ensimmäisestä protosta sai kavennella ja poistaa sieltä täältä, ja opettajakin pudisteli jo välillä päätään hankalalle mallilleni. Olin alunperin toivonut, että opittuani kaavan tekemisen, voisin taitoa hyödyntää myöhemminkin. Olin kuitenkin sen verran kaukana "normimitoista", että poikkeuksia jouduttiin kaavaani tekemään monia, eikä yleisohje enää päde.

Joustamattomalle kankaalle tarkoitettu peruskaava kuositeltiin kurssin aikana myös joustavalle sopivaksi poistamalla kaikki muotolaskokset sekä väljyysvaroja oman maun mukaan. Tätäkin hiulattiin minun (ja onneksi myös monen muun) kohdalla tuntitolkulla, jotta kummalliset rypyt ja turhat poimut saatiin pois. Lopputulokseen olen aika tyytyväinen. Sain peruspaidan kaavan, josta yritän kuositella jatkossa erilaisia versioita. Tarkoitus oli jo kurssin aikana tehdä eri mallisia kaavoja, mutta aika loppui auttamatta kesken. Kaiken kaikkiaan ihan mahtava kurssi ja hauskinta on, että tutustuin ihanaan Tiinaan, josta sain uuden kaverin :) ♥


Hämmästystä aiheutti se, että kaavassa etu- ja takakappale ovat aivan eri levyisiä, toisin kuin aiemmin käyttämissäni kaavoissa, joissa kappaleet ovat melko identtisiä. Loogista sinällään, mutta helman kuosittelua se aavistuksen haittaa. 

Ensimmäinen testiversioni oli tuo ylläoleva Metsolan Pompuloista tehty tunika.  Kangas oli ollut pitkään myyntipinkassa, mutta onneksi saamaton ihminen ei ollut sitä ehtinyt vielä kauppaamaan kellekään. Ensimmäinen yritelmä saksittiin kahden sentin saumanvaroin ja harsittiin kasaan, ja sitä sitten muokattiin open avustuksella ja siirrettiin muutokset kaavaan. Onneksi oli laadukas kangas kyseessä, joka kesti lukuisat purkamiset ja uudelleen kasaamiset. Lopputulos on hyvä.

Kangaskapinan pääskykuosiin ihastuin täysillä ja tein myös siitä simppelin tunikan. Helmassa on pienet halkiot ja hihansuissa kivat leikkaukset, siinä jippoja tarpeeksi. Mutta voi kettunen tuon kankaan laadun kanssa... alin kuva kertoo karua kieltään tasan yhden kerran pestystä kankaasta.


Kaavan jatkojalostus jatkukoon, katsotaan mitä saan aikaan. Tulevana viikonloppuna pitäisi ainakin yksi mekko syntyä, kun pääsen ystäväni kanssa yhden yön ompelulomalle. Kokonaiset yöunet vai tauotonta ompelua vuorokauden ympäri - hmmm, vaikea valinta! Kumpaan sinä kallistuisit?

Tunnelmallista loppuviikkoa, toivottavasti vältytään kepposilta!

Ps. Indiedaysin Inspiration -blogit jakaantuivat juuri kolmeen alaryhmään: Foodieloveriin, josta löytyy ruoka- ja leivontablogeja; Indiedaysiin, joka keskittyy muotiin ja kauneuteen sekä Lifieen, joka kattaa lifestylen, perhe-elämän sekä  DIY-jutut, ja johon omakin blogini kuuluu. Lukijan kannalta mikään ei muutu, mutta yläbanneri sai uuden ilmeen.

25 kommenttia

 1. Tuollainen kurssi kuulostaa hyvältä. Hyvännäköinen tunika tuli :)

  VastaaPoista
 2. Näyttää hyvälle ja se kaavottaminen ei todellakaan ole aina niin helppoa, kokemusta on. Onneksi kuitenkin sait tehdä ammattitaitoisen ihmisen kanssa hommaa, sait sovitus- ym apua tarpeen mukaan. Oliko opena The Tiina?! Onko tuo kaava nyt se joustaville tarkoitettu? Pystyitkö jättämään kaikki muotolaskokset pois?

  Mulla on housuprojekti kesken, koska kurssi loppui aivan liian lyhyeen, odotan alkuvuoden uutta kurssia, jos saisi piirrettyä uuden yläosan kaavan pienemmillä väljyyksillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettaja oli muistaakseni Erja, mutta sukunimeä en kyllä muista. Mainio tyyppi! Tämä kaava on juuri se joustaville tarkoitettu ja kaikki laskokset on poistettu. Pientä ryppyä tuohon kainaloon tulee vieläkin, mutta sitä ei kai saanut pois. Joustamattoman kaava on ihan se peruskaava, jota pitäisi kuositella kyllä vähän, jos vaatetta sillä tahtoisi ( esim. pystyssä oleva rintamuotolaskos pois),mutta oma taito ei siihen riitä. Saa nähdä, josko keväällä pääsisin uudestaan ja jatkaisin tästä :) On kyllä mielenkiintoista puuhaa tämä kaavoitus! Kiitos Sanne-Maija :)

   Poista
 3. Istuu kyllä todella hyvin! Olisipa meilläkin vastaava kurssi tarjolla - saisin intoa itselleni ompeluun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Onneksi meillä paikallisessa ompeluryhmässä vinkattiin kurssista, muuten olisi itsellänikin mennyt ohi silmien. Kannatti ehdottomasti ajella tunnin matka :)

   Poista
 4. On kyllä sunmallinen kaava. Mahtavuutta saada juuri itselle mitoitettu kaava. :) Varmaan tulossa sulle rentouttavan antoisa viikonloppu. Nauti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikku Akka! Huomenna pitää alkaa pakkailemaan reippaasti tavaroita ja jos ehtisi jotain jo valmiiksi leikkaamaankin, niin saisi lauantaina jotain aikaan :) Nautin ♥

   Poista
 5. Kiitos kurssiseurasta, kivaa meillä oli! Hienoja tuli lopputuloksista! Itse olen omalla kaavallani tehnyt vasta kettutunikan, siitä tuli omasta mielestäkin ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna itsellesi! Kettutunika kuulostaa ihanalta, ketuilla ei voi mennä ikinä pieleen ;) Toivottavasti jatkoa seuraa kevätpuolella!

   Poista
 6. Kuullostaa mielenkiintoiselta kurssilta :) Mahtavaa varmasti saada just eikä melkein itselle sopivat kaavat! Kivan näköiset tunikat. Tuo on niin kurjaa kun kangas menee heti ekan pesun jälkeen huonoksi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mielenkiintoinen ja ennen kaikkea opettavainen kurssi! Ihan täydellinen tuo ei kyllä vielä ole, mutta lähtökohta ainakin on valmiina hiottavaksi. Kiitos Eerika :)

   Poista
 7. Näyttääpä todella istuvalta kaavalta. Voin kuvitella miten kaavaa on jouduttu viilaamaan, mutta lopputulos todellakin oli sen ajan arvoista :) Itsekin toivoisin pääseväni tuolle kurssille, mutta täällä pk-seudulla.

  Vaatteiden kokomerkinnät on muuten tosi mielenkiintoinen juttu. Itsekin olen M-kokoa kaavoissa, vaikka kaupasta ostettaessa saattaa S-kokokin mahtua. Joistain malleista taas L-koko on sopiva, koska mulla on niin leveä hartiamitta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia! Samalla tavalla olen ihmetellyt koko merkintöjä, on kyllä melkoinen vaihteluväli mitä itsekin ostan. Kurssia suosittelen kyllä, opetti paljon ja toki kaava oli huippujuttu :)

   Poista
 8. Oijoi, istuu todella hyvin. Ihailen ❤ . Kiva kangas tuo pääsky kangas. Saa muuten nähdä kumpaan kallistut, yöuniin vai ompeluun ;). Hauskaa teillä varmasti on joka tapauksessa ❤ .

  VastaaPoista
 9. Onneksi en tilannut pääskykangasta, vaikka siihen kans ihastuin! Mulla kapinalta hommattua pääkallokangasta joka on kanssa ihan kökön oloista eikä tule kestämään pesuja, mutta sitten on monta sieltä tilattua mustavalkoista trikoota, jotka on niin ihanan pehmeitä, että pitää vähän väliä käydä silittelemässä kankaita! Niissä kyllä pesu 30°, että en tiedä kuinka niillekkin käy normaalipesussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatueroa olen itsekin huomannut ja pääasiassa tykkään Kangaskapinan kankaista kovasti. Harmi on kyllä tuo mustavalkoinen, kun nukkaantuu eniten ja olisi kuitenkin suosikkini. Kiitos, kun kommentoit :)

   Poista
 10. Vau! Tämä istuu sinulle täydellisesti <3 Ihanaa, että pääsit kurssille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Unelmallinen! Oli kyllä huippua, että kurssille pääsin. Itselläni ei olisi järki eikä kärsivällisyys riittänyt samanlaiseen pähkäilyyn kuin sinulle ;)

   Poista
 11. Tommosta kurssia olen yrittänyt katsella, mutta täällä päin on tuntunut olevan tarjolla vähän eri tyyppistä tarjontaa käsityöpuolella :/ Hyvin näyttää istuvan. Toi pääskykuosi on kyllä hieno, mutta kiva sinänsä, että tuli ilmi, että laatu ei päätä huimaa, niin ei tartte ostaa sitä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä meilläkään Lappeenrannassa ole kuin jotain tilkkutöitä ja perusompelukursseja, tuo oli iloinen ylläri Imatralla! Kiitos Naurispelto :)

   Poista
 12. Näyttää istuvan tosi hienosti, kauniit tunikat! Voi kun täälläpäin järjestettäisiin tuollaisia kursseja. Taidan laittaa seutuopistolle kurssitoiveeksi:) Olen meinaan pitkään yrittänyt saada itselle peruskaavoja, niin itse opiskelemalla ja kokeilemalla, kuin ihan tilaamalla kaavoitusfirmasta. Mutta ei vaan ole vieläkään mieleinen tai lähinnä oikean kokoinen..:D pikku hiljaa, pikku hiljaa..:) tsempit kaavan jatkojalostukseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Villa Pipo! Laita ihmeessä toivetta, tuo meidänkin kurssi taisi perustua toiveeseen :) Harmi, ettei istuvaa ole saanut edes tilaustyönä!? Onko liikaa väljyyksiä vai missä vika? Mutta vaiva varmasti palkitsee ja hyvä tulee ♥

   Poista
 13. Kaavoituskurssi olis kyllä huippu! Hyvän näköisen kaavan olet onnistunut saamaan aikaiseksi. :)

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!