Lempitarinoita



Sadut ja tarinat ovat yksi helpoimmista keinoista tehdä elämästä hauskempaa, jännempää ja viihdyttävämpää! Mikäs sen parempaa, kuin heittäytyä romanttisen hömpän maailmaan kauniina kesäpäivänä aurinkotuolissa maaten, uppoutua koskettavaan tositarinaan sohvan nurkassa nenäliinaa rutistaen tai iltasella taskulampun valossa lukea hyytävää dekkaria ja pelätä niin, ettei uskalla vessaankaan mennä. 

Lukeminen ja kirjat ovat kuuluneet elämääni ihan aina. Jo ensimmäiset lapsuudenmuistoni liittyvät minulle luettuihin tarinoihin, runoihin ja loruihin. Ja niihin hetkiin, jolloin minulle luettiin. Muistan edelleen monta Pikku Pegasoksen värssyä, Uppo-Nallen seikkailut, Koiramäen idyllisyyden ja sen kuinka äitini inhosi Pupu Tupunoiden kökköä kieltä, mutta ystävällisesti niitä kuitenkin meille luki. Opittuani itse lukemaan  ahmin Neiti Etsivät, Nummelan ponitallit ja monet muut klassikot aina Viisikoista Tiina-kirjoihin. Teininä kahlasin kirjaston "nuorten aikuisten" osaston useampaan kertaan edestakaisin haaveillen traagisemmasta elämästä ja suurista rakkauksista. Omakin kirjakokoelma alkoi karttua suosikeiden löytyessä. Nykyään harmittaa, etten entiseen tahtiin ehdi lukemaan, vaikka toki joku kirja aina kesken on. Tulevia kesälomasuunnitelmia varten olenkin ensimmäisenä tehnyt suunnitelmaa siitä, mitä kirjoja täytyy kassiin pakata :)

Vaikka olen lukuisia aikuisten kirjoja lukenut juonen pyörteisiin eläytyen, ovat kaikista rakkaimmat kirjat lähes poikkeuksetta löytyneet lasten osastolta. Hyvän lastenkirjan voi ottaa käteensä kerran toisensa jälkeen, se ei vanhene  eikä menetä otettaan. Tarinasta löytyy niin huvittavia kuin koskettavia piirteitä, se laittaa ajattelemaan ja sisältää ehkä opetuksenkin. Nyt aikuisena moniin liittyy myös nostalgia-aspekti, joka antaa yllättävänkin paljon lisäarvoa. On ilahduttavaa lukea omille lapsille samoja satuja, joita itse muistan lapsuudestani! Tällä hetkellä luvussa ovat Miinat ja Manut, Disneyn klassikot ja Mauri Kunnakset, enkä malttaisi odottaa, että repertuaari laajenee muun muassa Heinähattuun ja Vilttitossuun, Astrid Lindgrenin satuihin ja Pottereihin. Toivottavasti innostus kirjoihin periytyisi jo kolmannessa polvessa ♥

Luetko sinä mielelläsi? Kesälukemisia ajatellen vinkkaa ihmeessä oma lasten tai aikuisten kirjasuosikkisi :)

..............

Ainolan Tarina-trikoo on mielestäni aivan ihana! Oikeastaan onni, etten ehtinyt sitä mustavalkoisena ehtinyt saada, sillä tämä harmaapohjainen on ihan täydellinen. Koska ihana kuosi, ei turhaa kikkailua. Vain hihattomasta kuositeltu mekko, joka menee niin leggareilla kuin ilman.  Love it.




Pakko oli kuvaan saada omat suurimmat suosikkini. Jos et vielä tunne, niin tutustu ihmeessä ♥






Nyt kun ystäväni polttareista on selvitty (olen kaasona, ja voitte vaan kuvitella kuinka kriisissä olen  himostressaajana ollut) ja hänelle ompelemani kissanaisen asu tyllihameineen ja turkisliiveineen
valmistui onnellisesti, ehdin taas keskittyä paremmin omiin ompeluihin ja bloggaamiseenkin.  Koneet alkavat laulaa taas, kunhan viikonlopun jälkeinen uupumus hellittää hieman ;) Ei muuta kuin energistä tätä viikkoa!

20 kommenttia

  1. Sinulle sopii niin hyvin tämän malliset tunikat! Kuosi näyttää kivalle myös. Kirjat <3. Pikku Pegasos kuului minunkin suosikkeihin, meilläkin luettiin paljon (ja äiti aina nukahti kesken iltasadun). Rakastan lukemista vieläkin ja luen pojallekin mielelläni. Ja uskon, että into siirtyy lapsiinkin. Meillä ainakin ipana tykkää lukea itsekin, mutta toki haluaa meidän vanhempien lukevan vielä. Pojan suosikkeja ovat tietysti Kunnaksen kirjat, Tatu ja Patu sekä kaikki tietokirjat maailman ällöttävimmistä otuksista :D. Lapsen myötä oma lukeminen on kieltämättä hieman vähentynyt ja nykyään se on muutama sivu illalla ennen nukahtamista. Mutta aina joku kirja on yöpöydällä odottamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna ♥ Itsekin tykkään, että tämä on passeli malli, vaikka poikkisauma joissakin tapauksissa luo vaikutelman raskausmekosta. Mikä ei siis todellakaan ole tarkoitus olla :D Kiva kuulla, että teilläkin luetaan, nuo Tatut ja Patut ovat varmasti tutustumisen arvoisia, kunhan poikanen kasvaa vähän.

      Poista
  2. Omia suosikkeja on ehdottomasti R.A. Salvatoren fantasia-kirjat ja Tolkienin Taru sormusten herrasta tulee myös aloitettua vähintään kerran vuodessa. Lastenkirjoista alkuperäinen Nalle Puh ja Peukaloisen retket.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun Lindiz kommentoit! Minultakin löytyy nuo Nalle Puh ja Peukaloisen retket :)! Nolottaa myöntää, mutta Tolkieniin en ole tarttunut koskaan, vaikka fantasiasta muuten pidän.

      Poista
  3. Ihana mekko (:

    Ja voi kirjat. Nuorempana luin hyvinkin paljon, mutta nyt opiskelujen tiimellyksessä lukeminen (paitsi tenttiaineisto) on jäänyt harmillisesti kokonaan. Ehkä sitä voisi nyt kesän kunniaksi ryhdistäytyä tälläkin saralla ja hankkia jotain lukemista (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Julia ♥ Miunkin pitäisi enemmän perehtyä varhaiskasvatukseen kesänkin aikana, mutta onhan se nyt muutama romaanikin varattava mukaan :) Kotona ollessa ompelu ajaa yleensä lukemisen ohi.

      Poista
  4. Ihana mekko! Jokin aika sitten kuulin tutun ihmisen suunnittelevan kuoseja ja tietenkin googlettelin mitä löytyy.. Tähän tarina-kuosiin ihastuin kyllä tosissaan, mutta en kuitenkaan tullut tilanneeksi (mulla täytyy olla visio mitä kankaasta syntyy jos tilaan, kirppareilla ja kivijalkakaupassa tulee helpommin tehtyä heräteostoksia..).. Nytpä tätä ei enää Ainolan valikoimissa olekaan.. :/

    Olen aina tykännyt lukemisesta! ❤ Nuorena olin kyllä aina nenä kiinni kirjassa mutta tätä nykyä tulee kyllä luettua itsekseen harmillisen vähän. Joskus saatan poikien lainaamia kirjoja huvikseen lueskella, Viisikoita, Seikkailu-sarjaa ym.. Kovin paksua kirjaa en edes uskalla aloittaa, kun mulla tahtoo kirja viedä aina niin mukanaan että kaikki muu jää.. :) Jospa sitä vielä joskus olisi aikaa lukemisellekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tämä on loppu kaupasta, näköjään moni muukin on ihastunut ♥ Mutta josko sitä tulisi lisää, kun suosittua on? Tuo on kyllä viisautta ostaa vain suunnitelman kanssa, itse sorrun noihin nätteihin kankaisiin liian herkästi. Noihin nuorten kirjoihin on kyllä kiva palata :) Itsekin olen jokusen lukenut ohimennen, kun kohdalle on sattuneet. Hyvä kirja vie kyllä totaalisesti mukanaan!

      Poista
  5. Ihastuttava on kyllä, niin kuin tuolla toisaalla sanoinkin. Olin lapsena kirjaston vakiasiakas. Kirjaston setä laittoi uutuudet hyllyn alle piiloon ja antoi ne minulle ensimmäiseksi <3. Olen lukenut Lotat, Tiinat, Neiti etsivät, Viisikot, Pieni talo preerialla yms etu- ja takaperin. Silloin kun äiti luki vielä meille ääneen, oli sellainen vanha kankaalla päällystetty satukirja, jossa oli klasiikoita. Tammen kultaiset satukirjat ovat myös kuuluneet aina lukemistoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi Lotta! Ne oli ihan lemppareita myös ♥ Jotenkin se villi poikatyttömäisyys, reippaus ja kuitenkin herkkyys oli niin valloittavaa, ihan loistava esikuva :) Tammen kultaisia luettiin niitäkin. Kiitos Sanne-Maija!

      Poista
  6. Kaunis mekko ja malli sopii sulle ihan mahtavasti! Perussettiä arkeen, voin vaan kuvitella, että kovaan käyttöön menee tämä.

    Mä luin kans lapsena paljon. Nykyisin into on hiipunut lähes olemattomiin. Ehkä tämän pikkulapsiajan hieman rauhoituttua otan taas romaanit kauniiseen käteen. Oot kyllä oikeassa, että ei ole ihanampaa kuin mukaansatempaava tarina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinikka! Tämä malli on kyllä sellainen "mukavuusalueen" vaate, tuntuu aina helpolta päällä :) Toivottavasti lukuinto löytyy taas, hyviä kirjoja on monia odottamassa ♥

      Poista
  7. Tämä tarina -kangas on kyllä sievä! Malli ja kuosi ovat niin sinua. :)

    VastaaPoista
  8. Nykyään ei tule luettua kuin lapsille. Meillä on leikkihuoneessa iso kirjakaapillinen aarteita ja ompeluhuoneessa vielä toinen kaapillinen, joita ei raaski edes antaa pienten lasten käsiin. Mun rakkaimmat kirja-aarteet ovat Pupu Tupuna-kirjat omasta lapsuudesta. Onko ne sulle tuttuja? :)

    Kaunis on kyllä tämä Tarina-kangas ja komppaan edellisiä, että malli sopii kyllä sinulle mainiosti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tottahan ne tuttuja ovat! Omat lapsuuteni Tupunat on annettu aikoinaan eteenpäin, mutta kirppiksiltä olen kymmenkunta kirjaa haalinut. Pupu Tupunoita luettiin pojan kanssa jokin aika sitten kovasti, mutta nyt ne ei tunnu kiinnostavan. Ehkä otetaan ne taas hetken päästä käsittelyyn, kun tuo kiinnostus näyttää aalloissa menevän. Nyt on suosikkina "101 malmaatialaista" :D Kiitos Pikku Akka ♥

      Poista
  9. Oletko jollain tietyllä kaavalla tehnyt tämän vai onko taas jokin oma sovellus/tekele? Ihan en saa kuvasta selkää onko tuossa rinnan alla joku kuminauhakuja vai ei...? T:Hän joka ihastui mekon malliin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsi, tämä on aina tylsä sanoa, mutta oma kaavavirityshän tämäkin on :P Kaavan kuosittelu perustopista on kyllä helppoa: Katkaistaan kaava sopivalta korkeudelta rintojen alta ja helmaosaa levitetään halutun verran. Poikkisaumaan ompelen framilonin (tai kuminauhakin käy), jotta istuu paremmin. Helmaan sitten lopuksi kaitale samasta kankaasta :) Kiitos Anonyymi!

      Poista
  10. Pikainen katsaus meidän lasten kirjahyllyyn. Omasta lapsuudesta tuttuja kirjoja löytyy Pekka Töpöhäntä ja Tammen kultaiset kirjat. Hmm..yksi Pupu Tupunakin. Tällä hetkellä eniten lasten mieleen taitaa kuitenkin olla luontokirjat, ja niitä löytyykin tooodella monta:)
    Lapsena tuli luettua aika paljon, ja muistan kun kummitätini piti minulle ja veljelleni satuhetkiä:)Kirjoja tuli lainattua niin kirjastosta kuin kirjastoautostakin. Nuorena lukeminen ei sitten niin innostanut. Nyt aikuisena ja äitinä yritän vähän paikkailla tilannetta lukemalla lapsille mahdollisimman paljon. Ilahduttaa suuresti, miten kiinnostuneita he ovat kirjoista ja miten ihana se hetki onkaan, kun lapset saavat valita kirjan ja käpertyvät kainaloon kuuntelemaan satua:)
    Ja mitäs minun omasta kirjahyllystäni löytyy, no käsityökirjoja tietenkin<3
    Kaunis mekko ja just sun tyylinen!

    VastaaPoista
  11. Sulavalinjainen toppi sinulla. Ja harmaa-musta sopii kyllä kaikkien kanssa yhteen. Minä kahlaan läpi kirjaa nimeltä Majakkasaarilla ja sen kirjoittaja hallitsee hyvin koukoroisen kielen, se on aika tuskaa lukea, mutta kuvien takia jaksaa.

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!