Nuoskaa ja ruutuaikaa

Miten ihmeessä vanhempieni sukupolvi on pärjännyt ilman lasten kasvatuksen, tai ainakin niiden kaitsemisen parhaita apulaisia - lastenohjelmia, dvd:tä tai tabletteja?! Silloin, kun olin itse pieni, oli päivän odotetuin hetki Pikku Kakkosen alkaminen ja ohjelma kesti puoli tuntia (perheessämme oli muuten automatkoilla käytössä toimivana ajanmääreenä "kuinka monta Pikkukakkosta vielä kestää" - ja sama fraasi toimii edelleen). Myöhemmin lastenohjelmia alkoi tulla viikonloppuaamuisinkin, mutta silti niiden tarjonta oli aika lailla pienessä mittakaavassa tähän päivään verraten. Ja entäs elokuvat? Meillä ei alunperin ollut edes videosoitinta, vaan muistan iskän vuokranneen sellaisen joskus huoltoasemalta, jotta pääsin katsomaan My Little Ponyja. Tableteista tai muista älykkäistä laitteista turha mainitakaan... Vaikka muuten en kovin vanha koe olevani, niin tekniikan kehitystä pohtiessa ei voi muuta kuin hämmästellä ajan kulua.

Nykyäänhän ohjelmatarjonta on ihan huima, todennäköisesti liiankin. Pitäessämme pari viikkoa sairastupaa, oli ihan korvaamaton ilo kanavista, mitkä non-stoppina veivasivat pienillekin ipanoille sallittuja piirrettyjä ja viihdyttivät koko porukkaamme. Kyllä siinä alkoivat Seikkailija Dora ja Umizoomi- tiimi käydä varsin tutuiksi... Tabletti taas viihdyttää isompaa erityisesti silloin, kun oma aika menee vauvan kanssa.  Tunteeni näitä mediahärpäkkeitä kohtaan ovat varsin ristiriitaiset. Toisaalta tunnen syyllisyyttä ja ärtymystä siitä, kuinka tottunut tuo kolmivuotias on laitteiden kanssa ja kuinka paljon lastenohjelmia etenkin kehnommilla keleillä tulee katsottua. Toisaalta taas olen varsin kiitollinen siitä, että saan laittaa rauhassa ruokaa tai tehdä koulujuttuja, kun Ryhmä Hau viihdyttää lasta. Tai kuinka mukava on vaikkapa pankkineuvottelussa pitää muksu tyytyväisenä, kun antaa sille kännykän käteen ja laittaa Lasten Areenan päälle. Kyllähän nuo elämää monessa kohtaa helpottavat, kunhan eivät hallitsemaan pääsisi. Minkä verran teillä lapset ruudun ääressä viettävät ja mikä on suosikkijuttu?

Meillä se on ehdottomasti Ryhmä Hau - tai nykyään itse asiassa Paw Patrol, sillä lastenkanavalla sarja on alkuperäisellä nimellä. Pojan suurin rakkaus tällä hetkellä on tuo Rekku, mikä piti ehdottomasti saada kuviin mukaan. Paw Patrolia leikitään jatkuvasti ja Rekun kavereiksi on valjastettu kaikki muutkin pehmolelut omiin rooleihinsa. Minut on ylennetty Pormestariksi ja pikkusisko saa kyseenalaisen kunnian olla Kanatuinen.  Vaikka tuon sarjan varsin stereotypinen asetelma vähän itseäni ärsyttää, on se onneksi muuten sellainen ohjelma, mitä poikasen voi antaa rauhassa katsella. Joten go Rekku go!

.....

Aivan huikean ihanaa Käpysen Nuoska-joustocollegea löytyi kaapistani 40 cm pätkä. Pakko siis ommella äkkiä, kun se vielä johonkin riitti! Poika sai lämpimän collarin (hieman liian ahtaalla) piippukauluksella, johon kangas kului ihan tarkalleen. Helmaresori oli välttämätön, ettei napa vilku, samoin hihoihin. Kauluksen nauhan laitoin vain koristeeksi; se menee edessä läpi suoraan reiäistä reikään ja on tikattu keskeltä kiinni. Paita on ollut kovassa käytössä ja harmi kyllä kangas on nyppyyntynyt aika lailla. Mikä siinä onkin, että ne kivoimmat kulahtaa helposti...







Vauhtia loppuviikkoon! Tapaamme ehkä vielä sunnuntaina, jos ompelusuunnitelmani viikonloppuna sujuvat aikomusteni mukaan :)

Ps. Olet ehkä tuolta yläpalkista huomannut, että blogini on nyt osa Indiedays Inspiration - yhteisöä. Olen aika innoissani, pääsin mukaan hienoon porukkaan tuomaan esiin käsillä tekemisen iloa! ♥

41 kommenttia

  1. Kiva paita! Tuota olen itsekkin miettinyt, että sellaiset kankaat ja kuosit jotka ovat kivoudessa sinne päin eivät tunnu menevän pesuissa miksikään, ihme homma ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eerika :) Ihan tosi juttu! Pakko tunnustaa, etten aina ole muistanut nurinpäin paitoja kääntää, mutta tämä kyllä oli... Harmillista. Sen puoleen joustofrotee on materiaalina kiva, kun ei mene miksikään pesuissa :)

      Poista
  2. Meillä kans muksut kattoo netflixistä ohjelmia silleen kun sopiva heti on. Tablettia ei ole mutta kännykällä jonkun verran pelaavat pikku kakkosen pelejä. :)

    Harmillista jos tuo college ei pysynyt hyvänä :/ Ei ole itsellä kaapissa, mutta harkitsin sen ostamista kyllä vakavasti :) Ja vielä onnea indiedaysuutisista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikku Kakkosen pelit sekä Duplo-pelit on miusta olleet kivoja ja sopivia tuon ikäiselle :) Nyt löysin kaverin vinkistä sellaisen kuin Ekapeli, ja siitä poitsu ilahtui kovin, vaikka vaati paljon keskittymistä. Kiitos Piia :)!

      Poista
  3. Oi miten tyylikäs collari!! ♡ Meillä Netflix on kans tosi suosittu ja automatkoja varten hankittiin tabletti, menee melko mukavasti matkat kun sitä katselevat. :)
    Olen kuullut tuosta kankaasta samaa muiltakin, valitettavasti :/ taitaa olla niin pehmoista laatua että nyppyyntyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna ♥! Netflixiä meillä ei ole, mutta tuo Nick jr. on just sopiva noin pienelle :) Harmi kyllä tuo kankaan laatu, miulla on vielä pinkkinä odottamassa ja alkoi jo valmiiksi ketuttaa, jos nyppyää. Tylsää.

      Poista
  4. Ihana collari! Toi kangas on tosiaan herkku, harmi jos nyppyyntyy. Onnea indieuutisista tätäkin kautta! <3

    VastaaPoista
  5. Täällä kanssa omatunto soimaa, kun tuo vanhempi katsoo telkkaria melko paljonkin päivittäin, mm. pikkuveljen päikkärien ja ruoanlaiton ajan, n. 2 tuntia.
    Mutta kun toinen on niin fiiliksissä PawPatrolista, Bubble Guppieseista sekä Blaze ja Monsterikoneista, etten raaski kieltää, kun näen että joku seuraavaks niistä tulossa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama setti se raikaa täälläkin :) Nyt oon kyllä pari päivää pitänyt Nickin kiinni ja on katsonut vaan illalla Pikku Kakkosen, kun tuntui, että kaikki leikitkin olivat vain noiden ohjelmien leikkimistä. Toisaalta liekö sekään niin paha juttu, jos ottaa idean ohjelmasta ja kehittää siitä oman jutun... Kiitti, kun Taija kommentoit ja annoit vertaistukea :)

      Poista
  6. Ruutuaika - siitä on kädenvääntöä kolmen koululaisen kanssa joka päivä. Kaksivuotiasta ei ole tähän asti juurikaan ruudut kiinnostaneet - lasten ohjelmat korkeintaan vähän. Nyt tuli Yleltä kuitenkin ne Isot Koneet, niin pieninkin koukkuuntui. Koko ajan pitäisi olla etsimässä "kainkonevideoita". "Eti heti!" :D Ihan mukava, että saa hetken aikaa tehdä rauhassa omia hommia, mutta siltikin olen melkolailla ruutuvastainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo Isot koneet on hitti täälläkin :D Se se onkin, että pitää tasapainoilla, minkä verran ruutuaikaa oma aika kustantaa (tai siis onko oma aika siitä tulevan syyllistymisen arvoista ;) ) Kiitos kommentista Pikku Akka!

      Poista
  7. Ruutuaika nykyisin lienee ollut lasten yksinäistä aikaa ennen. Esim. jos on maatalon emännän täytynyt lähteä lypsylle (töihin, kauppaan.. jne.), on lapset saanut keksiä sillä aikaa tekemistä yksin ja leikkiä vaikka niillä käpylehmillä - tai mitä mieleen juolahtaa. Ehkä ennen on kans ollut samassa pihapiirissä useampia lapsia ja keskenään ovat olleet jonkun isomman vähän vahtiessa perään...

    Samoja asioita siis olen pohtinut ja omaa syyllisyyttä vähän lievittänyt tällä, että kun ei lähimailla ole ketään oikeaa lastenvahtia, niin parempi kuitenkin sohvalla istua ja katsoa jotain opettavaa ohjelmaa, kuin pahanteossa olla tai muuten teillä tietämättömillä.

    Ihana kangas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon olen minäkin huomannut, että monessa ohjelmassa on oikeasti ihan opettavainen aspekti mukana! Varsinkin noissa ohjelmissa, mitkä ns. osallistavat lasta, on paljon hyviä juttuja (muotoja, värejä, numeroita, suuntia...). Kiva, kun jätit Sarkku kommentin!

      Poista
  8. Tuo nuoska-joustocollege on kyllä niin kaunis kangas ja ihanan collarin olet ommellut <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taas kun kommentoin puhelimen kautta tää heittää nää kommentit miljoona kertaa :O kysy vielä oonko robotti

      Poista
    2. Mitä ihmettä, ei pitäisi kyllä olla mitään robovarmenteita päällä :O Kiitos kuitenkin, kun tulit kommentoimaan, ilahduttaa kovasti aina ♥

      Poista
  9. Kaunis kangas ja kiva paita! Meillä eskarilainen katsoo nykyisin melkeimpä vain Pikkukakkoset, dvd:eitä melko vähän, kun keksii muuten tekemistä. Tietysti vaihtelee ja kurjalla ilmalla ehkä hiukan enemmän. Arkena aika jää vähiin, kun puolet päivästä on eskarissa. Pelata haluaisi kovasti Nintendon ds:llä, sen peliajasta neuvotellaan päivittäin... Autossa toimii onneksi vanhat kunnon Aku Ankan taskarit, matka keskustaan ja kauppoihin on sen verran pitkä matka, että joka kerta ehtii lukea. Talvella jonkin verran vaihtunut pelaamiseen, kun on pimeä. 1,5v. ei juurikaan ole telkkaria katsellut, siskolle jo tuolloin hiukan näytettiin Muumeja mutta nyt en ole kokenut tarpeelliseksi vaikka sitten saakin juosta perässä... =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tuo ruudun tuijotus vaihtelee onneksi, välillä enemmän ja välillä vain tosi vähän. Nuo taskarithan on hyvä idea, varmasti isompi jo niiden kanssa viihtyy (kunhan ei ole matkapahoinvoiva :p ). Kiitos Heidi :)

      Poista
  10. Mä luin että nuuskaa ja ruutuaikaa ja ajattelin että NYT on vanhemmat heittäneet kunnolla vapaalle :D

    Kaunis paita ja kivan rauhallinen kuosi <3 Ja hei onnea Indiedays -jutusta!! Sinä jos kuka ansaitsee tämän paikan!
    Ihanaa viikonloppua sinne "naapuriin" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, se olisi jo ehkä liiallinen irtiotto :D Ei sentään... Kiitos Marika ♥ Samoin kivat viikonloput teille! (Joku kerta, kun tullaan "naapuriin" koko porukalla, niin voitaisiin vaikka tehdä treffit Veturiin :) )

      Poista
  11. Hieno paita, mutta nuo Käpysen colleget on valitettavasti vähän heikkoa laatua :/ Minulla ainakin salamat ja diagonaali meni äkkiä haituiseksi niin en ole enää uskaltanut tilata.

    Meillä ei ole mitään rajattua ruutuaikaa pojalla, kotipäivinä (meillä on päiväkotiin 12 päivän sopimus) katsoo enemmän telkkaria ja yleensä yhden dvd:n päivässä kun sisko nukkuu :) Päiväkotipäivinä voi olla ettei katso ollenkaan jos on parempaa tekemistä. Tämän vuoksi en pode huonoa omatuntoa vaikka kotipäivinä katsoisi enemmän kun tosiaan välillä ei katso ollenkaan ja meillä kuitenkin ulkoillaan aika paljon niin eiköhän nuo kompensoidu aika hyvin :) Ja kun kaikenmaailman töllöttimet/laitteet nyt vaan on nykypäivää, ei kaikki voi olla niin kuin ennen! Sitä en hyväksy kuitenkaan, että monet käyttää telkkaria lapsenvahtina kun ei itse jakseta puuhata lasten kanssa. Meillä ei ole muutes mitään kanavapaketteja tai vastaavia, siihen tyydytään mitä telkkari ja omat dvd:t tarjoaa :) Poikahan vinkuisi koko ajan ohjelmia jos ne olisi saatavilla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh tuo kankaan laatu :( Eipä nyt kyllä kannusta Käpyseltä tilaamaan. Meilläkin kyllä ulkoillaan ja puuhataan paljon, ettei tuo ruutuilu suurta vahinkoa tuota (kun ollaan tarkkoja sisällöstä kuitenkin). Tosiaan ovat nykypäivää, ja tabletin käyttäminenkään ei ihan turha taito nykyään ole, etenkin kun hyviä pelejä on tarjolla. Välillä kyllä tunnustan istuttavani pojan telkun ääreen just siksi, että saan hengähdyshetken eli käytän "lastenvahtina" - nykyisillä yöunilla ei vaan jaksa skarpata koko aikaa :/ Kiitos Noora ♥

      Poista
    2. Joo eihän siinä ole mitään pahaa, että välillä ottaa hengähdystauon kun siinä se pienempikin häärää :) Kyllä sitä tulee itselläkin tehtyä eikä mulla riitä paukut tuon vilperin viihdyttämiseen :D Plus meilläkin nukutaan surkeasti, tyttö tekee kai urakalla hampaita :/ Ja jos teillä ei isompi käy päiväkodissa niin onhan se raskasta kun on koko ajan kotona lasten kanssa <3

      Poista
    3. Nuo hampaat tuntuu rassaavan täälläkin, kun ei vaan tule läpi! Voi näitä neitejä ;)Päiväkotipaikkaa meillä ei tosiaan ole,mutta nyt isompi onneksi aloitti avoimen päikkärin leikkikerhossa, niin pari tuntia viikossa saa käydä siellä :)

      Poista
  12. Kiva huppari! Tuo kangas on ihana, olisin halunnut siitä itselleni jotakin ommella, mutta pyörsin ostopäätökseni aikoinaan, kun muistaakseni jo kankaan tiedoissa oli mainintaa pinnan herkkyydestä.

    Meillä 3- ja 4-vuotiaat. Ruutuaika vaihtelee. Tablettia (miehen) ja kännyköitä ei oikeastaan anneta heidän käyttöön, mitä nyt 4-vuotias laittaa välillä mummille whatsap-hymiökasoja. Minä en ole jotenkin tottunut käyttämään kännykkää viihdyttimenä matkoilla tai missään (no nettiyhteyskin siinä on varmaan hitain mahdollinen enkä uuteen puhelimeen enää facebookiakaan laittanut, jolla olen saanut myös omaa kännykännäpräystäni vähennettyä). Välillä tietysti voisi olla ihan omien hermojen takia terveellistä käyttää pieni oljenkorsi jossain hankalassa paikassa, mutta toisaalta eivät ole oppineet esim. autossa huvituksia vaatimaan ja tylsyydestäkin on hyvä oppia selviytymään oman mielikuvituksensin varassa.

    Välillä menee useampi päiväkin ilman telkkarinkatsomista (tai siis areenan, kun meillä ei ole ollut n. 7 vuoteen varsinaista telkkari, kun aikanaan olin parin kk päästä muuttamassa juuri kun digiboksiaika tuli enkä viitsinyt ostaa siksi ajaksi kaapeliboksia ja sitten telkkarittomuuteen ehti jo tottua). Välillä taas tulee sitten katsottua ihan liikaakin (= oma väsymys, huonot kelit, kipeenäoleminen). Noroviruksen aikaan ohjelmat on kyllä ihan korvaamattomia... Ruoanlaittoon olen nykyään pyrkinyt ottamaan lapsia enemmän mukaan eli pyrin pois siitä, että ruoanlaittoaikana olisi ohjelmat pyörimässä ja erityisesti 3-vuotias onkin tosi kiinnostunut eli tulee välillä tekemään ruokaa, vaikka lastenohjelmat olisivatkin pyörimässä. Välillä on kyllä ihana tehdä yksin rauhassa ruokaa ja silloin jokin RyhmäHau tai vastaava on paikallaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noinhan se juuri on, että tarpeen mukaan voi vaihdella. Kipeänä voi huoleti antaa lepäillä ruudun ääressä ja muuten sitten vähemmän. Tuo on varmaan muuten ihan totta, että telkkarittomuuteen tottuu. Tai itse ainakin tottuisin, mutta tuo facebookittomuus olisikin jo haastavampaa ;) Kiitos Naurispelto! Hitsi, kun ostin tuon kankaan livenä kaupasta, niin ei ollut tuota tietoa saatavilla :/

      Poista
    2. Melkeinpä telkkari tuntuu nykyään hankalalta, kun on tottunut siihen, että ne mitä katsoo, niin katsoo silloin kun itseä huvittaa (ja tallennuksiin verrattuna toisaalta eivätpä jää roikkumaan, kun poistuvat areenasta yms.) ja kun ei tule seurattua kauheasti tulevia ohjelmia, niin ei niitä sitten osaa kaivatakaan samalla tavalla.

      Facebookista olin välillä n. vuoden pois kokonaan ja sitten kun sitä ei ole puhelimessa, niin nykyään tulee käytyä koneelta ehkä keskimäärin kerran pari viikossa.

      Liveostoilla on puolensa, kun näkee värit ja pääsee hiplaamaan, ehkä netissä sitten osalla tarkemmat tiedot laadusta ja osalla taas ei oikein mitään.

      Poista
  13. Tosi kivan näköinen paita, harmi että kangas tuotti pettymyksen.. Meillä isommat pelaa x-boxilla ja iskän kännykällä kaikki tykkää katsella vaikkapa you tubesta videoita. Itselläni on vielä toistaiseksi "älytön" puhelin.. Telkkaa meillä ei olekaan ja tietokonekin ollut jo muutaman kuukauden hajonneena.. Mun tabletti ei ole lasten käytössä joten pienempien ruutuaika on aika vähäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on kyllä ruutuaika hyvin hallussa :)! Itse on niin älykkääseen puhelimeen tottunut, että ihan paniikki iskisi, jos netti häviäisi :D Kiitos Raisa!!

      Poista
  14. Ihana paita! :) Minulla on tätä pinkkinä. Toinen tunika ollut käytössä eikä ole mennyt miksikään pesussa. Toinen vasta odottaa ompelijaansa.. Tuntuu ettei kankaiden käyttäytymisestä voi yhtään tietää etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikin onni, jos pinkki olisi parempi laadultaan! Ei noista kyllä tosiaan tiedä... Kiitos Unelmallinen❤️

      Poista
  15. Onpa nätti kangas, harmi että laatu ei sitten pysynyt hyvänä. Onnea indiedays uutisista, ihanaa kun kässäblogeja on nyt alettu huomioimaan näissä blogiyhteisöissä entistä paremmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krista! Diy-jutut ovat kyllä kovassa nosteessa, hyvä niin :)

      Poista
  16. Tyylikäs paita! Onnea Indiedaysin johdosta :)

    VastaaPoista
  17. Hieno paita! Nuoska on oikein siistin näköinen kuosi:) Aivan mahtavia uutisia, onnittelut indiedaysin johdosta! Olet kyllä paikkasi ansainnut!

    VastaaPoista
  18. Ihana paita! Tästä meilläkin poika tykkäisi. Ja onnea vielä Indiedaysiin pääsystä <3! Meilläkin katsotaan jonkin verran telkkaria, tosin nykyään se on vähentynyt, kun poika jo tykkää puuhata itsekseen tai kavereiden kanssa. Joskus pelaa tabletilla pelejä, jos oikein on tiukka paikka minulla töiden kanssa. Yleensä kyllä riittää ihan vaan Pikku Kakkonen. Ristiriitaisuutta minullakin herättää nämä nykylaitteet, toisaalta ne helpottivat ainakin lapsen ollessa pienempi todella paljon arkea, mutta toisaalta niitä ei hirveästi haluaisi käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai se nykyään on turha taistella vastaan sitä, että yhä pienemmät niitä osaavat käyttää. Mutta toki vanhempi valvoo kuinka paljon ja etenkin sitä sisältöä :) Kiitos Hanna, tämä on meilläkin pojan lemppareita (kehuu niin pehmeäksi :) ) ♥

      Poista
  19. Mä olen säilönyt jo pitkään palasta Nuoskaa kaapissa, kun en ole vielä raaskinut mitään tehdä, mutta voi miten tylsää jos nyppyyntyy herkästi :( Mutta kiva paita silti!

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!