Korjaa kauniiksi- kirja inspiroi ja herättelee

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.
En voi tunnustautua kovin innokkaaksi vaatteiden korjaajaksi. Etenkin, jos vaate on jo muutenkin valmis kierrätykseen, ei intoni tarttua neulaan ja lankaan ole ollut kovin suuri. Rikkinäiset sukat olen hyödyntänyt pölyjen pyyhintään ja polvista puhjenneet housut saksinut sortseiksi, mutta muuten olen korjaamisen ja käyttöiän pidentämisen sijaan nähnyt vaivaa ainoastaan vaatteen asianmukaiseen kierrättämiseen. Tästä näkökulmasta Sormustin- blogistaan monelle tutun Anni Ignatiuksen Korjaa kauniiksi - käsikirja kodin vaatehuoltoon oli kohdallani silmiä avaava ja herättelevä. Tämä kirja  on ulkoasultaan raikas ja kivasti kuvitettu ja sisällöltään helppolukuinen, mutta silti täyttä asiaa. Tiesitkö sinä, että jo yhdeksän kuukauden jatkoaika vaatteelle pienentää sen hiilijalanjälkeä 20-30%? 

Ennen kirjan avaamista ihmettelin mielessäni sitä, kuinka vaatteiden korjaamisesta saa asiaa kokonaisen kirjan verran. Näköjään helposti! Ennen korjaamista Anni opastaa seikkaperäisesti vaatteiden huollossa ja puhdistuksessa sekä vaatteen muokkaamisessa omalle kropalla sopivaksi. Kun päästään korjaamaan ja paikkaamaan, esittelee Anni paikkaamiseen sopivia materiaaleja. Itselleni tuli yllätyksenä erilaiset liimat ja vahvisteneste, joista en ollut koskaan kuullut! Vaatteen korjaamiseen sovelletaan useita eri tapoja ja kappaleet onkin jaoteltu neulalla ja langalla tehtäviin, ompelukoneella tehtäviin sekä muilla tavoin tehtäviin korjauksiin. Ohjeita löytyy odotetusti perusvillasukkien parsintaan ja farkun lahkeiden lyhentämiseen, mutta eniten ilahduttavat boksin ulkopuolelta taiotut ideat esimerkiksi alikeompeluihin ja kirjontoihin. Järisyttävin oivallus oli tuo kuvissakin näkyvä sukanpohjien ompelu,  joka ei todellakaan ollut tullut mieleeni aiemmin, mutta näyttää käytännölliseltä ja hauskalta! Ja sitten kun vaatetta ei pysty enää korjaamaan, neuvotaan kirjassa tekstiilien hyödyntämisestä muuten sekä sen kierrättämisestä.

Minulle jäi päällimäisenä fiiliksenä innostus ja inspiraatio tämä kirjan jälkeen ja rehellisesti sanoen olin siitä iloisesti yllättynyt. Vaatteelle jatkoajan tarjoaminen on ekoteko, mikä säästää niin luontoa kuin kukkaroa. Sen sijaan, että vaatteen paikkaaminen olisi pakkopullaa ja pyrkimystä mahdollisimman huomaamattomiin pistoihin, sen kanssa voikin hassutella ja leikitellä, käyttää luovuutta ja tuoda vaatteelle ihan uutta näköä ja luonnetta! Korjaamalla voi todellakin tehdä kauniiksi ♥ 

Kirjan luettuani tartuin Tinttaran rikkinäisiin leggareihin ja loihdin niille uuden mahdollisuuden helpoilla sydänaplikaatioilla. Toisetkin legginssit korjasin polvipaikoilla, mutta samalla tapahtui täydellinen mysteeri, sillä ompelun tuoksinassa toisesta lahkeesta katosi viisi senttiä pituutta! En tajua mitä tapahtui, sillä lahkeet olivat ihan saman pituiset aiemmin ja housut TOSI paljon pidetyt :D Nyt mietin, että mitenhän nuo tuosta pelastaisi.


Värikästä viikkoa ja syyslomaa niille, jotka sellaisesta nauttivat ♥

8 kommenttia

 1. Itse ruukaan pitää vaatteiden korjaushetken joku kuun alussa. Silloin ei ehdi muodostua kovin isoa kasaa. Joskus saattaa olla jopa kuukausi, ettei ole mitään korjattavaa. Tavallisia sukkia en korjaile ja villasukkiinkin mieluummin neulon uudet terät kuin alan paikkaamaan. Housun polvia itselläkin tulee paikattua useimmin. Ja niitä riittää kolmen pojan taloudessa. Hyvän näköinen kirja! Pitää ainakin selata, kunhan tulee vastaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin varmasti hyvä tapa! Mie vetkuttelen aina ihan viimeiseen asti :D Tähän kyllä kannattaa tutustua, josko tulisi uusia ideoita ♥

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kirja. Minulla tuo korjausompelu on inhokkipuuhaa, en tahdo saada millään aikaiseksi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin tuon tunteen :D Tää kirja oli kyllä osuva senkin takia!

   Poista
 3. Muistan kun ratkoin miehen vanhat farkut kaavoiksi, toinen lahje paljastui 3 cm toista pidemmäksi. Olisiko vielä ollut niin että vain takalahje oli pidempi. Ne oli kans mielenkiintoiset housut ja erityisesti lahkeet :D Toivottavasti lahkeiden mysteeri selviää. Ja yksi tapa pelastaa nuo housut on ommella samasta tai eristä kankaasta (vähän löysähkö) resori lahkeesuuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, sattuu sitä siis kaupankin vaatteissa :D Tai varsinkin niissä...

   Poista
 4. Korjaaminen vaatis varmaan jonkinlaisen innostuksen asiaan ja se on ollu kateissa aina :)
  Toi aiempi huppari on tosi hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin olen aiemmin mielummin tehnyt uutta kuin innostunut korjaamaan :D Kiitos Sartsa ♥

   Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!