Syksyn 2019 neulekirjat: Talvilapset, Neulekekkerit ja Hyvän mielen villasukat

Syksyn ensi merkit näkyvät kellastuneiden koivun lehtien lisäksi siinä, että neulojia hemmotellaan uusilla käsityökirjoilla. Tutustuin kolmeen tämän syksyn uutuuteen ja esittelen ne nyt teillekin. Kaikki kirjat olen saanut niiden kustantajilta arvostelukappaleina. Lyhykäisesti sanottuna; jokainen kirja on ihana, omanlaisensa ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen ♥

Hanne Andreassen Hjelmås ja Torunn Steinsland: Klompelompe - Talvilapset / Gummerus
Jos olet blogiani lukenut aiemmin, muistat minun hehkuttaneen Klompelompeja ennenkin. Kolme aiempaa kirjaa ovat juurtuneet hyllyyni tiukasti eikä Talvilapset tee poikkeusta. Klompelompen neljäs kirja pysyy tyylilleen uskollisena; kauniita ja tunnelmallisia kuvia, harmonisen pastelliset värisävyt ja sopivassa suhteessa pintaneuleita ja kirjoneuleita. Nimensä mukaisesti painotus on talviseen maisemaan ja lämpötilaan sopivissa vaatteissa ja asusteissa, ja nimenomaan lasten vaatteissa vauvasta noin 10-vuotiaisiin. Pari mallia on myös naisten koossa ja uutena juttuna on Baby Born-nukelle sopivat kaavat! Aiemmista kirjoista tuttua teemoittelua ei tällä kertaa ole.  

Parasta tässä: Kauniit vaatteet ja asusteet, supersuloiset vauvat ja muutenkin idylliset kuvat, ohjeiden monipuolisuus ja tasokuvaukset, pienet yksityiskohdat, joilla saada tyttömäisyyttä tai poikamaisuutta yksinkertaisiin malleihin.
Kehitettävää: Talvilapset eroaa kooltaan ja kannen ilmeeltä vanhoista kirjoista. Koska kyseessä on kirjasarja, niin tykkäisin yhtenäisyydestä kantta myöten.
Kenelle: Sinulle, joka olet neulonut aiemminkin, pidät herkästä tyylistä ja klassisesta kuvioinnista ja haluat neuloa toisiinsa sopivia vaatteita ja myssyjä tumppuineen.
Oma suosikki: Julie-tunika ja nuken vaatteet

Veera Jussila : Neulekekkerit - Saumattomat lasten neuleet / Tammi


Neulekekkereiden arvoa nostaa jo kirjaa avaamatta se, että sen kirjoittaja Veera on blogijuttujen kautta tutuksi tullut ja mainio tyyppi ♥ Veera on nainen Mehukekkerit-blogin takana, ja Neulekekkereissä on selkeästi blogista tuttu tyyli tunnistettavissa. Tämän kirjan mukana neulotaan saumattomasti vaatteita ja asusteita 1-12-vuotiaille selkeiden ja yksityiskohtaisten ohjeiden avulla.  Valikoimasta löytyy huiveja, pipoja, lapasia, villahousuja ja neuletakkeja, mutta myös kaksi kesämekkoa .Kuvissa on jotain hyvin suomalaista; lumista tai ruskaista maisemaa, maanläheisiä värisävyjä, raikkautta ja kuulautta. Kirjan taitossa on hyödynnetty paljon valkoista tilaa ja selkeyttä. Ohjeiden lisäksi Neulekekkereissä on huomioita ihanasti vasta-alkajatkin kertomalla materiaaleista ja tarvikkeista sekä avaamalla kuvallisin ohjein tekniikoita. Erikoisuutena ovat varpaista varteen neulottavat sukat ja kuvallinen ohje Magic loop-tekniikasta, mikä ainakin minulla on kokeilematta. 

Parasta tässä: Yksinkertaisuus ja selkeys, loistavat inforuudut ohjeiden yhteydessä (mm. lankavaihtoehdot, aina plussaa), ekologinen näkökulma, unisex-mallit, mukavat nimet ja Veeran ottamat valokuvat, joissa näkyy paikallisuus ja aitous.
Kehitettävää: Tämä on ainoastaan makuasia, mutta minun makuuni valkoista tilaa on aavistus liikaa. Kuvat olisivat toimineet isompinakin.
Kenelle: Sinulle, joka haluat päästä harrastuksessasi alkuun ja kaipaat helppoa neulottavaa, rakastat luonnollisuutta ja arvostat ekologisuuden huomioimista.
Oma suosikki: Kätkö-neulehuppari


Mia Sumell ja Sanna Wikström: Hyvän mielen villasukat / OtavaKarkkivärejä, söpöilyä, kauniita sanoja ja tunnelmointia. Hyvän mielen villasukat-kirjassa on löydetty uusi, ihana tulokulma käsitöihin, sillä näiden sukkien on tarkoitus lämmittää varpaiden lisäksi myös mieltä! Kirja kuuluu Hidasta elämää- sarjaan, joka painottaa mielen ja kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, rauhoittumiseen ja onnellisuuteen. Hyvän mielen villasukissa on 12 sukkaohjetta; suurin osa kirjoneuletta ja muutamat pitsisukat. Ohjeiden tekijä on Mia Sumell, joka pyörittää Sullavikat- sivustoa ja jonka ohjeita on aiemmin ollut saatavilla ainakin verkkokaupan kautta. Sukkaohjeet ovat sellaisenaankin kivoja, mutta nyt sukkia neulotaan oikeasti ajatuksella ja tunteella. Silmukoihin sekoitetaan muun muassa tsemppiä, lepoa, rakkautta, kärsivällisyyttä, rohkeutta tai luovuutta ja sivuilta löytyy ajatuksia näihin aiheisiin liittyen. Värivalinnoilla tuetaan tunnetilaa ja henkinen hyvinvointi korostuu neulomisen toimiessa rauhoittumisen keinona. Näitä sukkia olisi ihana neuloa lahjaksi itselle tärkeille ihmisille tai mikäpä ettei itsellekin, sillä ainahan sitä iloa, lepoa ja lempeyttä kaipaa.

Parasta tässä: Kauneus, tämä kirja saa huokaamaan ihastuksesta! Väri-iloittelu, ilahduttava lähestymistapa ja mielen hyvinvoinnin tavoittelu, kauniit ja suht helpon oloiset kirjoneuleet. värilliset neulekaaviot ilman hirveitä langanjuoksuja.
Kehitettävää: Kaikki sukat ovat pitkävartisia, joten ihan nopeita nämä ei ainakaan minun tasoiselle neulojalle ole. En näe näitä ihan aloittelijoille tarkoitettuina.
Kenelle: Sinulle, joka olet valmis astumaan villasukkien karkkikauppaan, haluat kokea ja tuottaa muillekin iloa käsitöiden kautta, rakastat värikylläisiä kirjoneuleita ja pystyt käyttämään rauhassa aikaa niiden tekemiseen.
Oma suosikki: Unelmat, Ilot ja Rohkeudet

Mistä kirjasta Sinä aloittaisit? Näistä riittää kyllä inspiraatiota pitkäksi aikaa ♥

8 kommenttia

 1. Olipas kiva lukea erilaisista kirjoista. Tuo villasukkakirja olikin aivan uusi tuttavuus, pitäisi varmaan tutustua siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit! Villasukkakirja on kyllä sellainen herkku, että kannattaa tutustua :)

   Poista
 2. Oi kiitos ihanista sanoistasi ja arviosta! <3

  Oli mahtava lukea, että kuvissa näkyi kotimaisuus ja paikallisuus. Se oli koko kirjan lähtökohtakin, sekä toki mahdollisimman monipuoliset neulemallit. Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Neulekekkerit tuli kirjastosta juuri haettua kun varasin ajoissa ja mietin juuri mitä pistän puikoille. Varmaan jonkun tuubihuivin lapsille.

  Klompelompe oli ylläri, en tiennyt eträ uusi oli tullut. Pitää laittaa sekin varaukseen ja miettiä mitä kirjaa toivon joululahjaksi. Kirjoneuleita rakastan katsella mutta en neuloa joten sukkakirjan saatan lainata fiilistelyä varten mutta tuskin tulee mitään neulottua siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihan vahingossa törmäsin tuohon Klompelompeen, mutta onneksi törmäsin :) Itselleni tuo fiilistely on kirjoissa yhtä tärkeää tai ehkä tärkeämpääkin kuin neulominen, ei voi nettiohjeet voittaa painettua tekstiä!

   Poista
 4. Neulekekkerit minulta löytyykin jo hyllystä, mutta nämä kaksi muutakin vaikuttavat tutustumisen arvoisilta! Kiitos vinkeistä! 😊

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!