Tärkeintä työtä ja 10 teesiä lapsen hyvään kohtaamiseenElämässäni vaikuttaa eri tavoin useita ihmisiä, joille olen kiitollinen. Yhdet näistä ihanista ovat ne henkilöt, jotka auttavat lapsiani kasvamaan hyviksi ihmisiksi. He ulkoilevat ja askartelevat lasteni kanssa, lohduttavat itkuissa ja hillitsevät riehuessa, pyyhkivät kyyneleet, räät ja takapuolet, keskustelevat ja leikkivät, virittävät kurahousujen lenkit saappaiden alle, kuuntelevat maailman tärkeimpiä asioita, vastaavat kysymyksiin, opettavat käytöstapoja ja pitävät lapseni turvassa. Pahimpina päivinä he saavat viettää lasteni kanssa enemmän aikaa kuin minä itse, joten koen tosi tärkeänä sen, että olen hyvin mielin voinut jättää kalleimpani ystävällisiin käsiin. 

Nämä pussukat ovat melko vaatimaton kiitos kaikesta tuosta, mutta muistaminen ja hatunnosto kuitenkin. Pieni arvostava ele heille, jotka sitä saavat monesti vähemmän kuin ansaitsisivat. Kiitos lasteni varhaiskasvattajille, kiitos tästä vuodesta! Toivottavasti tuleva uusi hoitopaikka on vähintään yhtä hyvä.

Puuvillaisiin pussukoihin sujahti suklaata, teepusseja, kukan siemeniä ja kortti tekstillä "Kiitos, kun autoit meitä kasvamaan". Lisäksi lapset kertoivat tädeistä parilla lauseella, joiden ajattelen olevan mukava muisto korteissa. Onko teillä ollut tapana muistaa lasten hoitajia vuoden lopussa? 


Tähän yhteyteen haluan jakaa yhden tekstini. Tuo kirjoitus syntyi koulutehtävään liittyen ohjenuoraksi meille tuleville ammattilaisille, mutta koen noiden samojen asioiden pätevän myös vanhemmille ja oikeastaan jokaiselle, joka lasten kanssa jossakin yhteydessä toimii. Pieniä asioita, joilla on kuitenkin mullistava merkitys pitkälle tulevaisuuteen ♥

10 teesiä lapsen hyvään kohtaamiseen:

1. Ole ihminen ihmiselle  Myös lapsi on ihminen, joka hiljalleen kasvaa ja kehittyy kohti aikuisuutta. Arvosta ja kunnioita lasta ja hänen oikeuksiaan. Anna päätösvaltaa iän ja kehityksen sallimissa rajoissa. Älä sivuuta lapsen mielipiteitä tai kokemuksia vedoten lapsen ikään. Kaikki ihmiset ovat keskenään samanarvoisia.

2.   Huomaa lapsen ainutkertaisuus.   Jokainen lapsi on oma uniikki itsensä omine piirteineen, temperamentteineen, vahvuuksineen ja haasteineen. Iloitse juuri tästä lapsesta ja anna hänen tuntea itsensä hyväksytyksi sellaisena kuin on. Tue lasta kohti hänen yksilöllistä parastaan.

3.  Säilytä rakkauden tunne.  Rakastava aikuinen on koko olemuksellaan läsnä, tahtoo auttaa, suojella ja tehdä hyvää. Pedagogista rakkautta ohjaa eettinen ymmärrys, ihmisarvon kunnioitus ja empaattinen kohtaaminen.

4.  Kohtaa lapsi lapsen tasolla.    Katso lasta silmiin puhuessasi hänelle, kyykisty tai ota lapsi syliin. Käytä sellaisia sanoja ja ilmaisuja, jotka lapsi voi ymmärtää.  Vastaa siihen mitä lapsi kysyy. Pysy toimiessasi johdonmukaisena.

5.   Muista, että jokainen kohtaaminen jättää jäljen.   Vuorovaikutuksella on aina vaikutus lapsen tulkintaan itsestään ja häntä ympäröivästä maailmasta.  Sanojen lisäksi lapsi huomaa aikuisen eleet ja ilmeet. Arvostava katse merkitsee enemmän kuin sanallinen kehu. Epäkunnioittava kohtaaminen, ohittaminen ja iva loukkaavat ja nujertavat lasta. 

6.   Ole aidosti kiinnostunut lapsesta ja hänen asioistaan.    Ota vastaan se mitä lapsi sinulle näyttää tai kertoo. Iloitse lapsen iloitessa, myötäelä surussa, osoita kiinnostusta lapsen kiinnostuksen kohteisiin. Älä jätä lasta selviytymään yksin tunteidensa kanssa. Ole läsnä ja anna aikaasi lapselle. 

7.    Ilmaise, että välität lapsesta. Lapsi tarvitsee kosketusta ja läheisyyttä.  Halaa, ota syliin, sipaise selkää tai pörrötä tukkaa sopivassa tilanteessa muistaen samalla lapsen yksityisyys ja henkilökohtaiset rajat. Kunnioittava ja lämmin kosketus viestii lapselle hyväksyntää, antaa lohtua ja turvaa, lisää hyvinvointia sekä alentaa stressiä. Se myös vahvistaa lapsen käsitystä omasta kehostaan.

8. Auta lasta antamalla hänelle sanoja ja keinoja itsensä ilmaisemiseen. Sanoita lapselle arkea ja sitä mitä ympärillä tapahtuu. Sanoita lapselle myös tunteita – sekä lapsen että omiasi. Auta lasta oppimaan rakentavia keinoja tunteidensa ja mielipiteidensä ilmaisemiseen sekä opeta hyviä käytöstapoja.

9.   Luo lapselle turvallisuutta rutiinien avulla.  Lapsi tarvitsee ympärilleen tuttuja asioita, rytmiä ja struktuuria. Pidä mahdollisuuksien mukaan arjessa yllä rutiineja. Anna lapsen hakea turvaa itselleen tutuista ihmisistä, esineistä ja tavoista. Rutiinien tunteminen vahvistaa lapsen kokemusta itsestään pätevänä toimijana. Lapsen tuntiessa olonsa turvalliseksi hän kestää helpommin myös muutoksia ja kehittyy joustavammaksi.

10.       Muista, että kyseessä on lapsen elämä ja tulevaisuus. Ole itse esimerkkinä.  Lapsen hyvä kohtaaminen antaa eväät pitkälle tulevaisuuteen. Kun aikuinen on lasta kohtaan lämmin, kuunteleva ja kunnioittava, lapsi vahvistuu ja saa kokemuksen siitä, että hän on hyvä kaikin puolin. Lapsi oppii toimimaan sen mallin mukaan kuinka häntä itseään kohdellaan. Kun lasta arvostetaan ja häneen suhtaudutaan empaattisesti, pystyy hän arvostamaan ja osoittamaan empatiaa muita ihmisiä kohtaan.

Olisi mukava kuulla millaisia ajatuksia nuo 10 kohtaa sinussa herättivät? Vaikka moni kohta tuntuu tavallaan itsestään selvältä, ei ne sitä aina välttämättä ole. Tuolla tavoin kuitenkin haluan ja yritän toimia tulevassa työssäni sekä omien lasteni kanssa ♥

Toivotaan aurinkoa kesäkuun ensimmäiselle viikolle! Nyt ainakin meillä paistaa, joten pakko sännätä pihalle siitä nauttimaan. Heippa :)

9 kommenttia

 1. Kivat pussukat olet värkkäillyt hoitotädeille. :)

  Minusta tuo kohta kahdeksan on minulle sellainen kompastuskivi. Että olla kiinnostunut lapsen asioista. Tottakai olen, niin tietenkin ajattelen. Mutta miten helppo onkaan vaikka tällai sometella ja muka siinä sivussa kuunnella lapsen juttua. Oikeastihan sitä keskittyy vain siihen omaan tekemiseen. Minun on pitänyt itseäni aivan herätellä tuon asian suhteen. Että olisin aidosti läsnä. Että kuuntelisin oikeasti. Että vastaisin muutakin kuin ynähdyksen tai joon. Tietenkin sellaisessa laajassa mittakaavassa olen aina ollut kiinnostunut lapseni asioista, mutta nämä arkipäivän pienet asiat on helppo ohittaa omalla tohinalla, kuten esim. lapsen esittelemän piirustuksen, hamahelmityön tms. Niitä kun tuppaa tulemaan joinakin päivinä ihan hirmuisesti.

  Alkoiko sinullakin loma vai onko kesätyö? Joka tapauksessa aurinkoista ja lämmintä kesää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikku Akka! Juhannukseen asti olen harjoittelussa ja sitten ennen elokuussa alkavia töitä saan kuutisen viikkoa lomailla :) Odotan! Ihan samoin ajattelen tuosta läsnäolosta, se on oikeasti vaikeaa. Ei todellakaan aina onnistu, kun on muka tai oikeasti jotain tärkeää menossa. Mutta se, että asian edes tiedostaa, on miun mielestä hyvä juttu. Ehkä siihen kiinnittää edes vähän enemmän sitten huomiota :)

   Poista
  2. Nimenomaan, asioiden tiedostaminen on monesti se tärkein kohta omassa toiminnassa. Mahtavaa, että saat lomailla kuuden viikon ajan. :)

   Poista
 2. Ihanat muistamiset :) Meillä ei vielä olla siinä iässä, että muistamisia saisi miettiä, mutta varmasti muistetaan hoitajia/opeja jne, kun on sen aika :) Niin meilläkin lapsena tehtiin, ja miusta se on mukava tapa kiittää kuluneesta vuodesta/kaudesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ajattelen, jotenkin se kuuluu asiaan ja itsellekin kiva :) Kiitos Lurre ♥

   Poista
 3. Oikein hyvin kirjoitettu!
  Ihanat muistamiset! Itse kun oon päiväkodin täti, niin kyllähän kaikenlaiset muistamiset aina sydäntä lämmittää. Tulee sellainen olo, että omaa työtä arvostetaan :)

  VastaaPoista
 4. Ihanat pussukat ja muistamiset sait aikaiseksi :) Minä olen aina muistanut lasteni hoitajia ja nyt myös opettajaa. Minusta he ovat ansainneet sen kaiken kiitoksen ja muistamisen, tekevät tärkeää työtä ja arvostan heitä <3 Tällä kertaa meni muistaminen vähän yli? Mutta ryhmä lopetti ja hoitajat ovat monta vuotta olleet osa meidän arkea, niin ansaitsivat sen kaiken, kiitosten ja kyynelten kera <3 Ompelin kauppakassit, kauratyynyt ja pipot, mukaan tehtiin karkkivartaat ja ostettiin ruukkuruusut :) Ihanaa alkanutta kesää teille!!
  Nina/MadeByLumenlapsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihanat lahjapaketit olet tehnyt 😍! Vau! Tuo ryhmän lopetus on kyllä kova paikka. Meillä oli sama ryhmä hoitajineen vain vuoden, mutta silti tuli itku, kun viimeinen päivä oli. Toivotaan ensi vuodelle yhtä hyvää ❤️ Kiitos Nina!

   Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!