Tuulisia päiviä ja sinnikkyyttäsinnikäs

 1. sisukas, hellittämätön, lannistumaton, peräänantamaton, sitkeä. esim. Sinnikäs yrittäjä. Sinnikäs harjoittelu. Tehdä sinnikästä vastarintaa.

adjektiivi

 1. joka ei anna helposti periksi, lannistumaton (www.suomisanakirja.fi)

Sinnikkyys on intohimoa saavuttaa pitkäkestoisia tavoitteita. Sinnikkyys on päättäväisyyttä pitäytyä kiinni tekemisessä, jatkamista mahdottomaltakin tuntuvan haasteen edessä ja toipumiskykyä hankaluuksien jälkeen. Sinnikkyyden avulla teemme työtä saavuttaaksemme itsellemme merkityksellisiä päämääriä. Sinnikkyys on voimatyökalu, jonka avulla kykenemme pysymään uskollisina omille tavoitteillemme ja uurastamaan niidenkin hankkeiden kimpussa, jotka eivät juuri kyseisellä hetkellä puhuttele meitä. (Huomaa hyvä! Kaisa Vuorinen.)Eikö olekin ihana napit! Nämäkin ovat ammattiompelijana toimineen isotätini peruja. Olisi niin kiinnostava tietää, mihin tällaiset metalliset autonapit on alunperin tarkoitettu? Ikää niillä ainakin on vuosikymmeniä.


Tämä takki viimeistään on todiste siitä, että olen sinnikäs! Periksi ei anneta eikä edes loputtomalta tuntuva ratkominen lannista. Ufot eli keskenjääneet ompelukset eivät yleensä kuuluu tapoihini, mutta nyt jo alkumetreillä olisi tehnyt mieli heittää hanskat tiskiin ja kankaat nurkkaan. Jo kaavoja piirtäessä alkoi lukuisten kappaleiden jäljentäminen kaikkine merkkeineen puuduttaa ja leikkaamiseen (ompelun inhokkivaiheeni muutenkin) meni aikaa toista tuntia. 

Leikattujen palojen äärellä tuskailin valinneeni liian suuren, 116,  koon 108 cm pitkälle pojalle. Olisi pitänyt muistaa Ottobren kaavojen olevan ennemmin reilua kuin niukkaa mitoitusta. Pisimmän taistelun jouduin käymään taskujen kanssa, jotka eivät kerta kaikkiaan tahtoneet asettua symmetrisesti tarkoista mittailuista huolimatta. Pelkästään liukkaan ulkoilukankaan tuoma haaste ei riittänyt, vaan tieten tahdoin halusin tikata tehostevärillä, jolloin jokainen vinksahtanut ommel erottui. Mainittakoon, että ratkojalle oli töitä. Paljon.

Muuten takin kasaaminen oli jo huomattavasti vaivattomampaa. Vetoketju asettui kauniisti kohdakkain (taikakeino harsiminen!) ja muutkin kappaleet täsmäsivät toisiinsa. Hupun kuminauhojen kanssa takkuilin ja jälleen purin muutamaan kertaan tikkaukset, mutta siitäkin selvittiin. 

Useampi tunti työtä takana, hammasta purren. Ilo ei tätä tehdessä juuri pirskahdellut, muutamat ärräpäät sen sijaan kylläkin. Onneksi ompeluseura oli mitä parhain, kun sain ystävän kylään oman saumurinsa keraTällainen isompi työ ei ollut mitenkään vaikea, vaan tylsä ja työläs. Sinnikkyys kuitenkin kannatti, sillä lopulta valmiina on hienoin takki, mitä olen koskaan tehnyt! 
Takin kankaat ovat Eurokankaasta, päällinen ulkoilukangasta ja vuori palalaarista löytynyttä joustocollaria. Kaavana on Ottobre 1/13 Windy days- takki koossa 116. Selkään lisäsin kuminauhan, mutta muuten en muokannut. Takki kaipasi tietenkin vielä uuden hatun parikseen, joten sellainen syntyi Noshin lippapipokaavalla.

Huolimatta siitä, että takki mahtuu käyttäjälleen varmasti vielä vuodenkin päästä, olen erinomaisen tyytyväinen lopputulokseen. Hymyillään molemmat, sekä äiti että poika ♥

Sinnikkyyttä tulevaan viikkoon just siulle!33 kommenttia

 1. Aivan mahtava takki! Tuo on hyvä kaava. Olen itsekin sillä tehnyt pari takkia. Ihanan vuorin olet löytänyt, samoin napit aivan herkut. Olet sinä sinnikäs! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pikku Akka ♥ Hatunnosto sinulle, kun olet useamman jaksanut tehdä :D

   Poista
 2. Huippukiva takki! Olen aikaisemminkin ihastellut tällä kaavalla tehtyjä takkeja, mutta itse en rohkene edes ajatella sellaisen kokoamista :P Taitava ja ihana sinä! Oot mun ompeluidoli!! <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä korostui taas se, että ne mitä itse pitää vaikeina ei välttis sitä ole sen kummemmin. Tääkään ei ollut vaikea, mutta tosiaan työläs ja tylsä :D Kiitos ihanasta kommentista Marika, oot huippu ♥!

   Poista
 3. Wau! Upea takki ja sinnikkyys palkitaan!

  VastaaPoista
 4. Kyllä kannatti sinnikkyys, takki on tosi upea!Ihan mahdottoman siistit tikkauksetkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nuttuNA :)! Tikkaukset onnistuivat hyvin, tosin muutaman kerran sai niitäkin purkaa ;)

   Poista
 5. Kun tuon ekan kuvan katsoin niin ajattelin että kiva takki - Mistäköhän ostettu...mutta siis Vau!! Ihan superhieno! Mä ajattelin ihan vain softshell-takkia kokeilla kun siihen ei välttämättä tartte vuorta...mut uskaltaiskohan tuollaisen, voi apua! Ehkä pitää lähteä metsästää tuota lehteä...Seurassa ompelu on kyllä parhautta! Eilen juuri 7h pelkkää ompelua ja hyvää seuraa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jenni ♥ No ehdottomasti uskallat, itse taas arastelen enemmän sitä softshelliä :) Kuulostaapa mukavalta sinunkin ompeluhetkesi!

   Poista
 6. Kyllä nyt voit taputtaa itseäsi olalle ja sanoa: Hyvä minä! Upea taidonnäyte ja kaikenlisäksi komea ja käyttökelpoinen.

  VastaaPoista
 7. Wau, hieno suoritus! Takki on todella tyylikäs ja viimeistellyn näköinen. Huippua :). Napit on kanssa upeat. Isotäti olisi varmasti mielissään, kun näkisi, että napit ovat tulleet ansaittuun käyttöön. Ja tällainen isotöinen takki ansaitsee parin vuoden käytön. Niin minäkin olen tehnyt pojan takit, että kestävät ainakin sen pari vuotta sitten käytössä (vaikka sitten ei ole enää hyvää syytä ommella uutta :D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan totta, että parempi näin päin! On tuo ihan käyttis jo nyt, mutta varmaan vielä parempi ensi syksynä :) Kiitos Hanna! Nuo napit on jotenkin ihana juttu, niillä on historiaa ♥

   Poista
 8. On kyllä huippuhieno takki! Kaava kuulostaa tutulta, saattaa olla että olen itsekin tehnyt samalla kaavalla mutta ilman taskuja. Vai onkohan vaan jäänyt suunnitteluasteelle.. :D Takkeja on kiva tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka tuossa työläydestä kitisinkin, niin olen kanssasi samaa mieltä, että takit on kyllä kivoja tehdä :) Siinä on parasta nähdä, kun työ alkaa valmistua ja saada muotonsa! Kiitos Raisa :)

   Poista
 9. Vau, miten upea takki 😍 Sinnikkyys palkittiin, lopputulos on kaiken vaivan väärti!

  VastaaPoista
 10. Hyvä Hanna!!! Niin upea takki ja miten ihastuttava malli <3 On se kyl niin, että purkaminen kannattaa, vaikka se jurppii sitä tehdessä niin pirkatin paljon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on ♥ Kiitos Johanna! Mitä enemmän kehityn, niin sitä enemmän tunnun purkavan... Harvemmin se kuitenkaan kaduttaa ;)

   Poista
 11. Tosi komea kevättakki! On kyllä kerrassaan viimeisen päälle tehty, siistit tikkaukset, napit ja kaikki:) Sinnikkyyttä sinusta todellakin löytyy:) Leikkuuvaihe(varsinkaan noin suuritöisissä) ei ole mun lemppareita käsitöissä. Mutta sen vaiheen kun saa tehtyä, niin homma alkaa kummasti joutua:)
  Toivotaan että takista on pojalle iloa pariksi vuodeksi eteenpäin, niin ja sinulle myös:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin ajattelen tuosta leikkaamisesta! Parasta on, kun saa leikkaukset tehtyä ja sitten voi alkaa keskittyä olennaiseen. Usein miulla menee aikaakin leikkaamiseen yhtä paljon kuin ompeluun. Jotenkin jään siinä haahuilemaan :D Kiitos ihanista kehuista Hanna ♥

   Poista
 12. Oot aivan uskomaton! Niin siisti ja upea takki. Kyllä pojan kelpaa. Iloista viikonloppua pojalle, äidille ja muillekkin perheenjäsenille <3

  VastaaPoista
 13. Sinnikkyys todella palkitaan! Aivan mahtava takki ja niin siististi ommeltu! Näköjään kyllä kannattaa tehdä tuttavuutta ratkojan kanssa, vaikkei yhtään huvittaisi :)

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!