Sano pertsa vaan...

Olen pari kertaa saanut kuulla hauskan, mutta hieman hämmentävän kehun.
"Nuo vaatteesi näyttävät ihan kaupasta ostetuilta, ei itse tehdyiltä".
Mikä on se suurin ero kaupasta ostetun ja itse tehdyn vaatteen välillä, noin niinkuin ulkonäöllisesti?
Millainen on itse tehty, jos se on se vähän huonompi vaihtoehto? Onko itse tehty epäsiisti tai hassun näköinen, omituisista kankaista tehty tai huonosti ommeltu?

Minulle tärkeintä omatekemissä vaatteissa on kivat kuosit ja mallit, tieto sen alkuperästä, ajatus ja haave valmiista vaatteesta sekä (yleensä) hyvä laatu. Ja tietenkin se ompelemisen ilo, niitä on vaan niin kiva tehdä. Välillä ylimääräisiäkin, kai sitä vähemmilläkin vaatteilla pärjäisi. Se, onko jokin tikkaus vähän vinksallaan tai kohdistuuko kuvio, häiritsee yleensä eniten itseä, sillä muut ei niihin huomiota kiinnitä. Ja kun tarkemmin on katsellut niitä kaupan vaatteitakin, löytyy pikkuvikoja niistä vähintään yhtä paljon kuin itse tehdyistä. 

Nämä paidat tunnistaa kyllä hyvin itse tehdyiksi. Yritys jättää bodyille kokonaan hyvästit, aiheutti suuren tarpeen ommella pojalle simppeleitä pertsoja viileisiin kesäpäiviin ja syksyä odottamaan. Kokoa harppasin seuraavaan pykälään, 92 senttisiin. Kasvunvaraa riittää, vaikka ipana hujahtaisi taas pituutta seuraavan puolen vuoden aikana (kuten nyt oli käynyt, kahdeksan senttiä lisää mittaa!).


Nämä tuli ommeltua hurjalla kiireellä ja ompelukoneen kanssa kättä vääntäen,
mutta valmis pinkka ehti onneksi mukaan mökille. Oi, tätä reissua on odotettu pitkään!
Tapaamisiin taas parin viikon päästä ♥

11 kommenttia

 1. Hah, samaa olen miettinyt minäkin! Ehkä kommentoija ei ymmärrä tai osaa. Sinun tekemät vaatteet ovat todella huolella tehtyjä ja nämäkin paidat ovat muuta kuin peruskamaa. Hienoja yhdistelmiä sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanne-Maija! Niin se varmasti on, kalskahtaa vaan hassusti korvaan ;)

   Poista
 2. Monesti ollaan puhuttu muiden ompelevien kanssa, että se kehuksi ehkä tarkoitettu "vau, näyttää ihan kaupan vaatteelta!" on oikeastaan vähän niinkuin loukkaus, koska monesti kaupan vaatteet on ommeltu huonommin. Saumat kiertää tai purkaantu jne :)

  VastaaPoista
 3. Totta Laura! Liekö se on mielikuva siitä ajasta, kun itse tehtiin vaatteet vaan, jos ei ollut varaa ostaa. Eli ne kaupasta ostetut oli hienompia. Nykyään se ei kyllä ihan niin mene :D

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus, olen miettinut tätä samaa. Sinulla on hyvin valittuja kankaita ja huolellisesti tehtyjä vaatteita. Paljon parempia kun kaupasta ostetut :)

  VastaaPoista
 5. Hyvä postaus, olem miettinyt samaa. Paidoissasi on hauskat kuosit, ja hyvä ompelujälki. Paljon paremmalta näyttää, kun kaupasta ostetut :)

  VastaaPoista
 6. Ihania paitoja, raikkaat yhdistelmät värien ja kuosien suhteen! Samaa olen minäkin ihmetellyt, kaupan vaatteessa kun hintakaan ei takaa laatua. Jotain korjattavaa tulee aina. Saati, että vaatteet istuisivat päälle hyvin. Pääsääntöisesti itse tehden saa mielestäni parempaa kuin kaupasta. Lisäksi itse saa valittua laadukkaita kankaita, jotka kestävät pesua. Ehkä meidän täytyy vaan alkaa itse puhua omista ompeluista arvostaen, ja joskus yleinen asenne itse tehtyjä vaatteita kohtaan muuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Onneksi nykyään käsitöiden arvostus on muuten korkea monilla, ehkä se asenne vielä muuttuu. Kiitos siulle Hanna Mi!

   Poista
 7. Ihan sama on mulla joskus ottanut korvaan. Miksi vaatteet olisi huonompi jos ovat itse tehtyjä? Tuskin niitä vaatteita ihan samanlaisella antaumuksella riistopalkalla epäinhimillisissä olosuhteissa pieni lapsi tekee kuin mitä tekee itse rauhassa kotona! Itselleni juuri tuo "tiedä, kuka on vaatteet tehnyt" on ollut yllättävän iso osa tätä harrastusta. Varsinkin sitä myötä kun sai oman lapsen niin tuntuu kamalan pahalta, että lapsen pitäisi muutaman vuoden kuluttua alkaa ommella turvattomissa olosuhteissa vaatteita jollekin, joka sen sitten voi isosta kauppaketjusta ostaa pilkkahinnalla. Olipas vuodatus :D Mutta siis ihania vaatteita, TAAS! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samoja ajatuksia on minullakin! Olen pohtinut sitä, että jollekinhan se halpa vaate tulee "kalliiksi"... Kiitos Hanna :)!

   Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!