DIY: Helpot makrameelumitähdet


Varma boomeriuden merkki, mutta sanon silti; miten voikaan vuosi vuodelta aika rientää nopeampaa! Jälleen ollaan joulukuussa ja vuoden paras aika on taas käsillä ♥ Viimeiset pari vuotta on kipannut kuraa koko ihmiskunnan niskaan ja huolet vyöryneet ylitsemme sellaisella voimalla, että ei ihme, vaikka synkkyys on välillä vallannut mielen. Joulun saapuminen ei poista kurjuutta maailmasta, mutta jotakin sellaista siinä on, mikä tuo lohtua, lämpöä ja rauhaa ainakin minun sydämeen. Toiveikkuutta ja ripauksen taikaa, kun joulua saa odottaa yhdessä lasten kanssa. Joten joulu, täältä tullaan!

Sain ilon avata tämän vuoden Käsityöblogien yhteisen joulukalenterin ja teen sen näillä solmeilluilla lumihiutaleilla. Tai tähdillä, miten kukakin asian näkee. Ensimmäiset makrameelumitähteni tein viime vuonna Lappeenrannan Taitokeskuksen opissa ja tänä vuonna päätin kokeilla kotona uudestaan. Tähdet syntyvät helposti, jos osaat kaksi eri solmua; leivonpääsolmun ja kaksoistasosolmun. Kaikki muut solmut ovat vaan plussaa, mutta noilla kahdella pääset jo hyvin alkuun. Näistä tekemistäni malleista vain yhteen tarvitaan kolmaskin solmu. Näihin tähtiin sovelsin paria löytämääni ohjetta (esim. Lankavan ohje ja googlettamalla löytynyttä inspiraatiokuvaa. Jos haluat kokeilla, mutta oma solmusilmä ei vielä ole kehittynyt, nappaa tästä helpot ohjeet! Kun olet tehnyt pari, huomaat, että vaihtelemalla peräkkäisten solmujen määrää ja langan kireyttä saat muokattua tähtien muotoja loputtomiin. 

Kaikkiin tarvitset metallisen avainrenkaan keskustaksi, ohuehkoa makrameelankaa (itse käytin Minimopparia) tai vaikkapa paperinarua, mittanauhan ja sakset. Valmiiden tähtien kovettamiseen voit käyttää tärkkiä tai vesi-liimaseosta. Kaikki nämä tähdet on aloitettu leikkaamalla 14-16 x 50 cm pätkiä lankaa, jotka solmitaan leivonpääsolmuilla renkaaseen.
Erinomaisen selkeät ohjeet solmuihin löytyvät mm. Solmukas-blogista


Lumitähti nro 1:

1. krs: Solmi 14 lankaa renkaaseen leivonpääsolmuilla.
2.krs: Tee 7 kaksoistasosolmua neljällä vierekkäisellä langalla kerrallaan. 
3. krs: Tee lomittain 7 kaksoistasosolmua yhdistäen vierekkäisistä solmuista kaksi reunimmaista lankaa.
4.krs: Ota jokaisesta solmusta kaksi vierekkäistä lankaa ja tee niillä kuusi vuorottelevaa silmusolmua. Toista tämä 14 kertaa, jotta kaikki lankaparit muodostavat ketjumaisen pätkän.
5.krs: Yhdistä kaksi vierekkäistä ketjua yhdellä kaksoistasosolmulla sakaraksi, kiristä kunnolla. Leikkaa lankojen päät haluamaasi mittaan.


Lumitähti nro 2:

1.krs: Solmi 14 lankaa renkaaseen leivonpääsolmuilla.
2.krs: Tee 7 kaksoistasosolmua.
3.krs: Tee lomittain 7 kaksoistasosolmua yhdistäen vierekkäisistä solmuista kaksi reunimmaista lankaa jättäen solmujen väliin lankaa löysälle noin 1 cm verran.
4.krs : Tee vielä lomittain 7 kaksoistasosolmua jättäen noin 2 cm lankaa löysälle solmujen väliin.
5.krs: Jatka jokaiseen sakaraan vielä kaksi kaksoistasolmua (eli jokaisessa on kolme perättäistä solmua). Leikkaa lankojen päät.


Lumitähti nro 3:

1.krs: Solmi 16 lankaa renkaaseen leivonpääsolmuilla.
2.krs:  Tee 7 kaksoistasosolmua.
3.krs: Tee lomittain 7 kaksoistasosolmua yhdistäen vierekkäisistä solmuista kaksi reunimmaista lankaa, jätä lankalenkki löysälle toiselta puolelta ja kiristä vain toista.
4.krs: Jatka edellisen solmun päälle viisi kaksoistasosolmua jättäen löysempi lankalenkki vuorotellen puolelta toiselle.
5.krs: Tee sakaroiden päihin tiukka kaksoistasosolmu ja leikkaa lankojen päät.


Lumitähti nro 4:

 1. krs: Solmi 14 lankaa renkaaseen leivonpääsolmuilla.
2.krs: Tee 7 kaksoistasosolmua neljällä vierekkäisellä langalla kerrallaan. 
3. krs: Tee lomittain 7 kaksoistasosolmua yhdistäen vierekkäisistä solmuista kaksi reunimmaista lankaa.
4.krs: Tee jälleen lomittain 7 kaksoistasosolmua.
5.krs: Jatka edellisten solmujen päälle 3 kaksoistasolmua, kiristä viimeinen tiukkaan. Katkaise langat.

....

Tämä oli Käsityöblogien joulukalenterin ensimmäinen luukku. Toinen luukku aukeaa huomenna Käsintehtyä ja kaunista- blogissa. Kannattaa seurata koko joulukuun ajan mitä ihanuuksia muiden taitavissa käsissä syntyykään ♥

Ihanaa joulukuuta just Siulle!


1 kommentti

Ilahdun kommentistasi, kiitos!